بازخوانی قتل ساناز نظامی: عشق، قدرت، خشونت و نقش آن در سلطه بر زنان

مهرداد درویش پور

جامعه‌شناس

رابطه عشق و خشونت و چرایی باقی ماندن زنان در روابطی که در آن با خشونت روبرو می شوند، یکی از موضوعات پژوهش های جامعه شناسی جنسیت و مطالعات زنان است که از زوایای گوناگون به آن پرداخته شده است.

در این مقاله به بهانه قتل ساناز نظامی و نگاهی کوتاه به آن، به بررسی جایگاه عشق در بازتولید روابط پدرسالاری و تحمل خشونت توسط زنان می پردازیم.


اشکال گوناگون قدرت و نقش آن در اعمال سلطه بر زنان

در کلی ترین تعریف، قدرت، امکان و توانایی به کرسی نشاندن خواست و هدفی معین است. قدرت در معنای منفی آن، اجبار و زوری است که دیگری را وادار به انجام کاری برخلاف میل خود می کند.

اما در معنای مثبت آن ظرفیت محقق کردن خواست خود یا دیگری است. برتری قدرت بر دیگری الزاما محصول زور بیشتر نیست بلکه می تواند محصول نفوذ و باور ها باشد که به پذیرش خواست و اراده دیگری منجر می شود. قدرت نوعی "رابطه" است و هم از این رو نسبی است و "قدرت مطلق" وجود ندارد.

به عبارت دیگر میزان قدرت را می توان با درجه وابستگی یکی به دیگری سنجید. وابستگی بیشتر به معنای قدرت کمتر و وابستگی کمتر به معنای قدرت بیشتر است؛ و بر عکس.

درجه وابستگی را نیز امکان دسترسی به گزینه های دیگر تعیین می کند. هر چه امکان انتخاب گزینه های دیگر بیشتر باشد، وابستگی کمتر است و برعکس. شالوده رابطه قدرت نابرابر سلطه و بهره کشی ضعیف تر توسط فرد نیرومند تر است.

اما قدرت می تواند برآیند تبادل و همگرایی بین دو یا چند فرد و یا فاعل اجتماعی برای نیرومند تر شدن باشد. در بررسی قدرت، منابع قدرت اهمیت بیشتری دارند تا نمایش آن.

خانواده نیز سازمانی است که درآن قدرت، تضاد و مذاکره مفاهیم کلیدی هستند. منابع عمومی قدرت چه در اجتماع و چه در خانواده سه گانه اند:

۱- منابع جبری قدرت به معنای زور، عریان ترین شکل اعمال قدرت است که به معنای وادار کردن فرد به انجام کاری خلاف میل خود است.

گرچه قوانین نیز نوعی کاربرد زور مشروعیت یافته است، اما خشونت فیزیکی پر هزینه ترین شکل اعمال قدرت است که در رویارویی آشکار به ویژه در خانواده توسط مردان علیه زنان و کودکان به کار می رود.

خشونت معمولا زمانی به کار گرفته می شود که فرد در پی اعمال و یا حفظ سلطه است، اما از پذیرش و مشروعیت لازم برخوردار نیست. هم از این رو با اعمال زور و خشونت می کوشد خواست و برتری خود را به کرسی نشاند.

۲- منابع اقتصادی قدرت که در بیشتر موارد تعیین کننده ترین شکل قدرت و اعمال سلطه است. تضاد منافع از جمله در خانواده می تواند گاه خصلت پنهان به خود گرفته و برتری اقتصادی یکی و وابستگی اقتصادی دیگری مانع از علنی شدن تضادها و رویارویی آشکار شود.

سکوت ضرورتا نشانه رضایت نبوده، بلکه می تواند ناشی از ترس یا ناتوانی یا وابستگی باشد. در درون خانواده نیز معمولا مردانی که از برتری اقتصادی برخوردارند، قدرت بیشتری برای به کرسی نشاندن خواست های خود داشته و معمولا زنانی که موقعیت ضعیف تری دارند، بیشتر به سکوت و تمکین روی می آورند.

۳- منابع ارزشی و ذهنی قدرت به معنای نفوذ و توانایی شکل بخشیدن به علائق دیگری و حتی سلطه بر او است. در این جا هیچ زور و اجباری فرد را وادار به انجام عملی خلاف میل خود نمی کند.

اما پذیرش اراده دیگری ضرورتا به معنای تامین منافع واقعی خویشتن نیست، بلکه می تواند محصول "آگاهی کاذب" فرد یا دانش برتر دیگری یا عادات، فرهنگ و ارزش های رایج، باورهای دینی، سیاسی و ایدئولوژیکی باشد که زمینه پذیرش داوطلبانه و حتی خودسپاری به اقتدار دیگری را فراهم می سازد.

اگر خشونت پرهزینه ترین شکل اعمال قدرت است، "قدرت باورها"، کم هزینه ترین شکل اعمال قدرت و سلطه است که از بالاترین مشروعیت برخوردار است. منابع ارزشی قدرت یکسره "ذهنی" و "سوبژکتیو" هستند و همانند دیگر منابع عینی قدرت قابل اندازه گیری نیستند.

وانگهی مفهوم "آگاهی کاذب" نیز پرسش برانگیز است و روشن نیست چه کسی آن را تعیین می کند.

در درون خانواده، رابطه نابرابر سه گانه قدرت در تعیین میزان سلطه مردان بر زنان نقش تعیین کننده دارد.

در خانواده های پدرسالار معمولا مرد در هر سه زمینه اقتصادی، ارزشی و جبری از قدرت برتری نسبت به زنان برخوردار بوده و بدین گونه سلطه خود را تحکیم می کند. با این همه کاهش فاصله قدرت بین زنان و مردان ریسک رویارویی آشکار را بالا می برد.

در این صورت فرد در موقعیت ضعیف تر (معمولا زنان) با افزایش منابع قدرت خود، به رابطه پیشین تن نداده و آن را به چالش می کشد. طرف نیرومند تر (معمولا مردان) یا با تجدید نظر در رابطه می تواند به رابطه ای برابر تن در دهد یا با استفاده از خشونت در پی سلطه سابق خود می کوشد.

در خانواده های دگرجنس خواه، کاهش فاصله قدرت بین زن و مرد باعث می شود که زنان توقعات خود را از رابطه بالا برند و در صورت عدم تحقق خواست های خود جدا شوند.

مردان نیز که معمولا موقعیت فرادستی در خانواده دارند، اگر نتوانند خود را با موقعیت جدید و تقاضاهای زنان تطبیق دهند، در بسیاری از موارد می کوشند با رویارویی آشکار و استفاده از خشونت، سلطه خود را حفظ کنند.


اشکال گوناگون خشونت در خانواده:

اکثریت خردکننده ای از خشونت ها در روابط خانوادگی درتمام جهان عموما توسط مردان و علیه زنان و کودکان به کار گرفته می شود. در درون خانواده معمولا چهار نوع خشونت برای اعمال سلطه صورت می گیرد:

خشونت فیزیکی که رایج ترین نوع خشونت در خانواده است. البته معمولا مردان آن چه را که زنان خشونت می شناسند "دعوا"، می نامند تا بر نقش و مسئولیت خود پرده بر افکنند.

- خشونت جنسی که در آن تجاوز و حتی رابطه جنسی بدون توافق همسر نیز شکلی از نمونه های عریان خشونت جنسی است. گرچه در همه جا برداشت واحدی از آن وجود ندارد.

برای نمونه در منابع دینی و قوانین ایران اگر زن به "تکالیف" جنسی خود عمل نکرده و به خواهش های جنسی همسرش تمکین نکند می توان اورا مجازات کرد ویا به او خرجی نداد، درحالی که در کشوری مانند سوئد وادار کردن زن به رابطه جنسی در زندگی زناشویی نیز نوعی خشونت جنسی شناخته می شود.

- خسارت مادی و خشونت اقتصادی سومین شکل خشونت در خانواده است. شکستن ظروف و یا اشیا قیمتی برای ترساندن و وادار کردن دیگری به سکوت، یکی از اشکال این گونه خشونت است.

شکل دیگر آن محدود کردن هرچه بیشتر امکانات اقتصادی زن، کنترل مالی او، اعمال نظر در حساب ها و دخل و خرج او برای گسترش وابستگی زن است که نوعی خشونت اقتصادی محسوب می شود.

خشونت روانی که به معنای استفاده از روش تحقیر، توهین، تهدید، ترساندن یا درهم شکستن اعتماد به نفس دیگری و حتی ایجاد حس گناه در دیگری به منظور وادار کردن او به تمکین است.

بسیاری از مردان از روش کنترل، دشنام، فریاد، تحقیر و بی مقدار کردن زنان، منزوی کردن آنان، منت گذاشتن وسلب اعتماد به نفس زنان برای وادارکردن آنها به تمکین استفاده می کنند.

البته خشونت روانی اشکال پیچیده تری نیز دارد. ایجاد حس گناه و تقصیر در دیگری و یا حتی جلب ترحم می تواند نمونه پیچیده ای از این گونه خشونت روانی باشد.

برای نمونه پژوهش های من نشان می دهد که بسیاری از مردان از طریق تهدید به خودکشی، خودزنی و یا تلاش برای ایجاد حس ترحم و گناه کوشیده اند، همسرانشان را ترسانده و مستاصل کرده و وادار به تمکین کنند.

خشونت در کوتاه مدت به تولید وحشت در زنان منجر می شود، و به عنوان روش پرهزینه اعمال قدر ت در درازمدت به رابطه آسیب رسانده و باعث از هم پاشیدن آن می شود.

البته برخی از مردان با دسترسی به "گزینه کم هزینه تر" (ازدواج های وارداتی، ازدواج با زنان سنتی، کم دانش و کم قدرت تر) از خیر رابطه می گذرند و رفتار مردسالارانه تر خود را از طریق انتخاب فردی که به آنان بیشتر وابسته باشد، تداوم می بخشند. پرسش این جا است که عشق در این میان چه جایگاهی داشته و چگونه می تواند به سلطه مردان مشروعیت بخشد.


نقش عشق در مشروعیت بخشیدن به خشونت

بسیاری عشق و قدرت و بدتر از آن عشق و خشونت را دو پدیده مجزا از یکدیگر می شناسند و برای عشق ارزشی مقدس، آسمانی و رمانتیک قائلند.

اما جامعه شناسی عشق با نگاه به محتوای آن در دوره های تاریخی گوناگون، نقش آن را به عنوان "منابع نمادین قدرت" واکاوی کرده و از آن تقدس زدایی کرده است.

در دورانی که سکس و اروتیسم تابو بود و "مظهر وسوسه های شیطانی" به شمار می رفت، نخستین عشق های مشروع، عشق های الهی، آسمانی و یا به عبارت دقیقتر عشق افلاطونی (از جمله عشق به خلق) بوده که حتی بر رابطه دو جنس نیز سایه افکنده بود.

این گونه عشق یکسره خودسپارانه و اسارت آمیز بوده و هیچ عنصری از برابری در آن موجود نبوده و نیست. در عصر روشنگری اما عشق رمانتیک که زمینی، دگرجنس خواه و با رویکرد به اروتیسم همراه شد، گرچه گامی به پیش در حوزه زدودن قید و بندهای دینی و افلاطونی از سکس و سکسوالیته است، اما در متن شرایط نابرابر قدرت و وابستگی زنان به مردان شکل گرفته است.

در عشق رمانتیک زنان عموما نقش مراقبتی، احساسی و "دهنده" به خود گرفته و مردان نقش ابزاری، "عقلانی" و "گیرنده" یافته اند. هم از این رو فمینیست ها نه تنها عشق را همچون حوزه دیگری از نابرابری روابط زنان و مردان بررسی کرده اند، بلکه حتی بسیاری آن را مهمترین منبع مشروعیت بخشیدن به نابرابری زنان و مردان و حتی تجدید تولید آن دستکم در حوزه خانواده می شمارند.

این واقعیت که حتی بسیاری از مواقع خشونت یعنی عریان ترین حوزه سلطه مردان به نام عشق بخشوده یا نادیده گرفته می شود و یا با لبخندی، محبتی، دست نوازشگری به بوته فراموشی سپرده می شود، به روشنی نشانگر نقش مشروعیت بخشنده عشق رمانتیک به روابط نابرابر است.

با رشد برابری زنان و مردان، گسترش آزادی جنسی و افزایش قدرت زنان و تنوع روابط جنسی و عشقی، امروزه مفهوم نوینی به نام عشق برابر و اختیاری که بر وفور و توانمندی استوار است، شکل گرفته که در آن فرد برای محقق کردن خود - و نه فدا ساختن خود که ویژه گی عشق رمانتیک است- عاشق می شود و هر زمان که رابطه به محقق شدن فرد زیان برساند، آن عشق خاموشی می گیرد.

پرسش این جا است که در ازدواج های از راه دور به ویژه برای زنانی که حتی تجربه جنسی پیش از ازدواج نداشته اند و در ساختار خشن پدرسالار با برداشت های سنتی از نقش زن و مرد پرورش یافته اند، تا چه حد ممکن است، عشق برابر و اختیاری و مدرن شکل گیرد؟

سراب های چنین عشق های "اجباری" و یا ناشی از کم توقعی زنان، به سرعت با اختیاری شدن روابط و یا افزایش آگاهی آنان نقش بر آب و جدایی ها به واقعیتی برهنه تبدیل می شود. آن جا هم که عشق پایان یابد و فرهنگ سنتی و برداشت های گذشته نتواند به اقتدار مردان مشروعیت بخشد، خطر آن که مرد عاشق دیروز با خشونت بیرحمانه در پی تداوم سلطه خود برآید، کم نیست.


پرسش واره‌های یک تراژدی: ساناز نظامی

قتل ساناز یکی از رازآلودترین نمونه های بدفرجام عشق های اینترنتی و پیوندهای از راه دور است که زنان مهاجر ایرانی با آن روبرو شده اند.

این تنها "ناهمخوانی" های ظاهری و فیزیکی ساناز و همسرش و ابهام در انگیزه این ازدواج نیست که آن را برای بسیاری رازآلود ساخته است.

ناروشنی های دوران کوتاه زندگی مشترک این دو، چرایی این قتل و سکوت مطلق نیما در دادگاه نیز بهت بسیاری را برانگیخت.

ابهامات و کمبود داده ها مانع از آن است که بتوان این نمونه را دستمایه دقیقی برای "بررسی موردی" مکانیسم های پیچیده تر خشونت علیه زنان قرار داد.

اما می توان با طرح برخی پرسش ها و به بهانه آن، به رابطه عمومی تر عشق، قدرت و خشونت و به ویژه نقش عشق در تحکیم سلطه مردان و حتی توجیه خشونت علیه زنان پرداخت.

پژوهش های جامعه شناسی نشان می دهند بسیاری از زنانی که از طریق ازدواجهای از راه دور مهاجرت کرده اند، از ترس از دست دادن حق اقامت در غرب، به رابطه ناخواسته و حتی خشونت تن در می دهند.

بررسی های ازدواج های میان مردان سوئدی و زنان آسیای جنوب شرقی نیز نشان می دهد که مشکل خشونت علیه زنان در این خانواده ها از چنان ابعاد گسترده ای برخوردار است که بیشترین آمار خشونت در سوئد را به خود اختصاص داده اند.

اما در مورد ساناز اگرهم وسوسه اقامت دائم در آمریکا، نقشی در این ازدواج داشت، این انگیزه پس از کسب پذیرش از دو دانشگاه درآمریکا و کانادا موضوعیت خود را از دست داده بود و دلیلی برای تن دادن به خشونتی که پیش تر آن را در ترکیه تجربه کرده بود نداشت.

پژوهش ها نشان می دهند که بسیاری از زنان به دلیل اجبار و وابستگی اقتصادی و اجتماعی به شوهر به روابط ناخواسته و حتی خشونت تن می دهند.

اما این مسئله نیز در رابطه نیما و ساناز موضوعیتی نداشته است. از آن جا که نیما از موقعیت اقتصادی و شغلی خوبی برخوردار نبود، تئوری انگیزه وابستگی و اجبار اقتصادی برای توضیح آغاز و ادامه این پیوند و یا تن دادن ساناز به خشونت قانع کننده نیست.

همچینین بر اساس پژوهش های صورت گرفته، شبکه روابط سنتی و مردسالار خویشاوندان و افراد پیرامون، در تشویق و یا وادار کردن زنان به پیوند یا ماندن در روابط بدون علاقه ، نقش مهی دارد.

اما این نظریه نیز توضیح دهنده چرایی این ازدواج و باقی ماندن ساناز در این رابطه به ویژه پس از تجربه خشونت نیما علیه او در ترکیه که کار را به شکایت به پلیس نیز کشاند، نیست. نه تنها هیچ یک از دوستان ساناز مشوق این رابطه نبوده اند، بلکه حتی خانواده ساناز نیز او را به جدایی تشویق کرده و به ویژه پدر پس از سفر ترکیه خواهان قطع کامل این پیوند بوده است.

و بالاخره پژوهش ها نشان می دهند که علاوه بر موقعیت اقتصادی و اعتبار اجتماعی، عوامل دیگر نظیر سن، زیبایی و جذابیت های ظاهری و کشش جنسی نیز در انتخاب و یا باقی ماندن در روابط نقش مهی دارند.

گرچه زیبایی ظاهری نیز پدیده ای سوبژکتیو است، اما به نظر نمی رسد خصوصیات ظاهری نیما در ازدواج ساناز عامل تعیین کننده ازدواج و یا باقی ماندن ساناز در این زندگی بوده باشد.

بدین ترتیب به نظر می رسد نه همخوانی و جذابیت ظاهری، نه دشواری های اقتصادی نیما، نه زندگی بی سرو سامان و نامتعارف او، نه بی نیازی ساناز به کسب اقامت از طریق ازدواج، نه مخالفت شبکه روابط اجتماعی ساناز با این ازدواج و نه تجربه خشونت از همان آغاز رابطه، هیچ یک انگیزه چندانی برای این پیوند و ادامه آن از سوی ساناز ایجاد نکرده است.

پرسش این جا است پس چرا ساناز این گونه به زندگی با نیما مصمم شد که حتی بدون خداحافظی با پدر و تنها با کیف دستی به نوعی به آمریکا "فرار" کرد تا به نیما بپیوندد؟ و چرا با وجود همه عوامل بازدارنده، ساناز تا هنگام کشته شدن به دست نیما در رابطه باقی ماند؟

آیا ممکن است گونه ای از "عشق" به نیما و نفوذ فکری او انگیزه اصلی این ازدواج و باقی ماندن ساناز در این رابطه بوده باشد ؟ در این صورت محتوی چنین عشقی چیست؟ و زمینه های شکل گیری آن کدامند که می تواند زمینه اقتداری را فراهم کند که در پرتو آن حتی خشونت پذیرفتنی شود؟

آیا ممکن است ساناز در محیط نسبتا بسته و سنتی به سر برده باشد که پیوند با نیما همچون نخستین رابطه و نخستین عشق رمانتیک برای او اهمیت والایی یافته ؟

آیا ممکن است رویکرد به نیما به منظور چالشی علیه محیط بسته اجتماعی ایران و حتی خانواده و رهایی از یک " اتوریته " دیگر صورت گرفته باشد؟ آیا ممکن است مرگ ناگهانی مادر ساناز، اندکی پس از ارتباط اینترنتی این دو، ساناز را آسیب پذیرتر ساخته و موجبات شکل گیری عشقی که قرار بود خلاهای زندگی او را پرکند، فراهم کرده باشد؟

هنوز روشن نیست تا چه حد ممکن است نیما با نفوذ فکری و توانایی در سحر کلام، توانسته ساناز را به خود جلب کند؟ و تا چه حد ممکن است حس مغبونیت مشترک دو فرد آسیب دیده که برای فرار از دنیای خشن و شاید "نفرت انگیز" بیرونی و گذار به دنیای افسون زده ای که احتمالا در رویاهای عاشقانه خود آن را آفریدند، آنان را به یکدیگر نزدیک کرده باشد؟

آیا زندگی مشترک اما انزواجویانه با نیما در آمریکا این تصویر عاشقانه را تغییر داده و به تصمیم ساناز مبنی بر جدایی و تلاش نیما برای بازداشتن او از طریق خشونت منجر شده است یا خیر.

اینها پاره ای از پرسش های دیگری است که بر اساس آنها و آشنایی بیشتر با جزئیات حادثه می توان از این قتل، راز زدایی کرد.

اما این امر در گرو بازخوانی این روایت از طریق درک جایگاه عشق در مشروعیت بخشیدن به روابط سلطه و خشونت است.

+36
رأی دهید
-14

ali-dk - لونگبو - دانمارک
آقای درویش پور نویسنده ی مقاله. نوشته اید : این انگیزه پس از کسب پذیرش از دو دانشگاه درآمریکا و کانادا موضوعیت خود را از دست داده بود. اما پذیرش که به معنای اقامت نیست دانشگاه های کانادایی و امریکایی پولی هستند و نامه ی پذیرش رو می شه دریافت کرد پس پذیرش از دانشگاه وقتی پولی برای هزینه نداشته باشید ارزشی نداره . اینکه ایشون در اونجا هم از شوهرشون جدا نشند هم احتمالا ترس و یا تهدید شوهر برای کنسل شدن اقامت بوده . اگر می خواست جدا شود اول می آمد ایران بعد از اینکه از آقا نیما طلاق می گرفت بعد از این با 5000 دلاری که پدرش براش برستاده بود از آمریکا به کانادا برود می رفت نه اینکه سر آقا نیما را گلاه بگذارد بعد از رسیدن به مقصد قیلش یا هندوستان بکند . دختران ایرانی که می خواهند بدون هزینه به خارج مهاجرت کنند فقط دنبال سوء استفاده هستند تا خود را به مقصد برساند به هر قیمتی که شده و اینکه 1 روده راست در شکم خانواده ساناز وجود ندارد هر سری یک دروغی سر هم کردند این آقا نیما است که قربانی این خانواده شد .
یکشنبه 18 اسفند 1392 - 12:02
ali-dk - لونگبو - دانمارک
این مطلب را که نوشتین : پرسش این جا است پس چرا ساناز این گونه به زندگی با نیما مصمم شد که حتی بدون خداحافظی با پدر و تنها با کیف دستی به نوعی به آمریکا فرار کرد تا به نیما بپیوندد؟ و چرا با وجود همه عوامل بازدارنده، ساناز تا هنگام کشته شدن به دست نیما در رابطه باقی ماند؟ اول هم می گفتند پدر ساناز با این وصلت مخالف بود با ساناز به ترکیه نرفت بعد معلوم شد در ترکیه بودند از طرفی هم گفتند آقا نیما در ترکیه ساناز را گتگ زده کار به پلیس هم کشیده ولی مدرکی در این رابطه پیدا نکردند . دوستان ساناز هم که گفتند خیلی بلند پروازی می کرد که به آمریکا یا کانادا برود با پول خودش می رفت نه اینکه با نیما ازدواج کند بعد از رسیدن به مقصد باباش هنر کند 5000 دلار به ساناز بفرستد بگوید آقا نیما به درد تو نمی خورد از آنجا برود کانادا اگر نیما به دردش نمی خورد بر می گشت ایران بعد از طلاق با آن 5000 دلار می رفت کانادا تحصیل می کرد .
یکشنبه 18 اسفند 1392 - 12:12
kimiaa - تهران - ایران
چه مطلب مزخرف و بیربطی! بابا اون بنده خدا میخواسته اقامت بگیره پذیرش دانشگاه کجا اقامت دائم کجا!حالا افتاده گیر ادم روانی.این تحلیلهای روانشناسانه غربی اصلا بدرد توصیف و توجیح روابط ایرانی نمیخوره ها.اصلا چی شد این نیما؟مجازاتش کردن؟
یکشنبه 18 اسفند 1392 - 12:54
afsoon.fr - پاریس - فرانسه
همیشه وقتی‌ داستان این دختر بی‌چاره رو می‌خونم یه سوال میاد تو ذهنم .دلشو به چی‌ این مردک خوش کرده بود.بی‌چاره خانوادش.خدا صبر بده بهشون.روح ساناز عزیز هم شاد باشه
یکشنبه 18 اسفند 1392 - 14:18
faranak-montreal - مونترال - کانادا
بابا جان بسه دیگه این بیچاره گول یک سری پاسپورت بدست معلول حال را خورد که هنوز با جامعهی اینجا خودشون را وفق ندادن دنبال کلفت و کیسه بوکس از ایران میگردان اومد از ایران بیرون, حالا یک مشت روانی دوباره میان به این طفلکی توهین کند
یکشنبه 18 اسفند 1392 - 16:30
dark.chocolate - زوریخ - سوییس
کاملا واضحه ساناز جون دنبال پاسپورت و اقامت بوده ، از این کیس‌ها اینجا هم زیاده ، وقتی‌ می‌خوای یه کاری بکنی‌ باید پیه تمام بد بختیاشو به تنت بمالی مفت مفت می‌خواستی بری آمریکا حالا هم شوهره تو زرد از آب در اومده زده کشته! اینقدر جارو جنجال نداره! وقتی‌ خوش و خندان رفتی‌ آمریکا فکر کردی زرنگی فکر اینجاشم باید میکردی.
یکشنبه 18 اسفند 1392 - 16:46
rashin 83 - تورنتو - کانادا
ali-dk - لونگبو - دانمارک/ در عجبم از قضاوت شما طرف زده دختره رو کشته بعد هنوز میگی‌ نیما قربانی بوده؟ باز کنین چشمتونو لطفا .اینقدر خشونت رو ساپورت نکنین. شما می‌تونین ثابت کنین که ساناز فیلش یاد هندوستان کرده؟؟؟ من اهمیت نمیدم شما از فامیلهای نیما هستین یا دختری ازتون سؤاستفاده کرده برای گرفتن اقامت. واقع بین باشین و بدونین هیچ پدری حاضر نیست دخترش با یک آدم روانی‌ زندگی‌ کنه به قیمت گرفتن اقامت.
یکشنبه 18 اسفند 1392 - 18:39
shamillan - مونترال - کانادا
خوب بلاخره این قاتل آقای نیما !!زیر بوته که به عمل نیومده !!باید فک فامیل و کسی داشته باشه که بیاد این جا ازش بنام های مختلف حمایت کنه ...یعنی من از این فهم و غیرت و شعور خیلی ها در عجبم طرف زده یکی رو کشته انهم زیر کتک و شکنجه !!بعد کسی بیاد ازش طرف داری کنه ...خوب این آقای قاتل نیما یعنی عقل و خرد نداشت بر فرض این دختر نگون بخت به خاطر امریکا آمده و دروغ هم گفته میرفتین به قول شما !! ویزا و ازدواج رو کنسل میکرد ! که دختر بر گرده به مملکتش نه این که بکشتش!!! چون که حالا دختره نمیخادش یا اصلآ دروغ گفته ...یک ذره فهم و خرد و شورو خوب چیزی هست ...وای به حال انسانیت ببیند انسان به کجا داره میره !! که میان اینجا از یک قاتل آدم کش حمایت میکنن متاسفم
یکشنبه 18 اسفند 1392 - 20:15
perser68 - فلوریدا - امریکا
ali-dk - لونگبو - دانمارک‌. من هم تو آمریکا هستم و اتفاقا یکی‌ از بستگان بسیار نزدیک من داره تو دانشگاه آمریکایی درس میخونه و حقوق بسیار خوبی‌ هم میگیره!!! بی‌ عرضگیه خودت رو به گردن دختر مردم ننداز!!!به جای آقا آقا نیما کردن،از شکست‌های گذشته درس بگیر و دنبال یه زندگی‌ جدید باش!بله!اینجور که از کامنت‌های ریز و درشت شما می‌شه فهمید،شما یه زن تو سری خور،تو آشپزخونه سبزی پاک کن می‌خواستی و فکر کردی دخترای تو ایران از بس تحجر و مذهب تو سرشون زده که میان عاشق جمال تو میشن و میشینن از صبح تا شب سبزی پاک می‌کنن و ظرف میشورن تا آقا بیاد و بره تو اتاق خوابش و زنش هم بدونه وقت عبادته!!!نه آقا تو غرب از این خبر‌ها نیست چنین فاطی کماندو‌هایی‌ که تو در رویا‌های خودت پرورش دادی رو باید بری تو مملکت شپش زده آخوندی اسلامی پیدا کنی‌ و باهاشون زندگی‌ کنی‌ و رژیم ضدّ زن هم تمام تلاشش رو برای تو امثال تو میکنه!آره حسن کماندو!بهت توصیه می‌کنم برگردی به مملکت ورشکسته خودت،قبل از اینکه پیر شی‌ و موهات سفید شه!با حمایت از کشتن و خشونت چیزی گیرت نمیاد و بیشتر منفور این و اون میشی‌((:
یکشنبه 18 اسفند 1392 - 22:05
faranak-montreal - مونترال - کانادا
perser68 - فلوریدا - امریک-قربون دهانت حرف حق زدی
یکشنبه 18 اسفند 1392 - 23:43
ali-dk - لونگبو - دانمارک
من فامیل آقا نیما نیستم حالا شما هر فکری می‌کنید بکنید اگر دختر یا خانوادش از آقا نیما خوششان نمی‌آمد من هم حرفم این است پدرش میگفت برگرد ایران طلاق بگیرد نه اینکه ۵۰۰۰ دلار بفرستد به دخترش بگوید نیما به درد تو نمی‌خورد از آمریکا برو کانادا شماها هم از اول پیگیر حوادث ساناز بودین از زمان حوادث خانواده ساناز چقدر دروغ سر هم کردند ؟ یا می‌خواهید بگوئید خانواده ساناز اصلا دروغ نگفتند .
یکشنبه 18 اسفند 1392 - 23:50
batistuta - رم - ایتالیا
در اینکه نیما دست به جنایت زده و کارش غیرقابل توجیه هست تردیدی وجود نداره،ولی خواهشاً یکطرفه به قاضی نرید. حالا چون خانواده ی ساناز با اهداء اعضای اون مرحومه موافقت کردن و یک کار خیر انجام دادن دیگه خواهشاً احساساتی نشید و بی منطق از اونها پشتیبانی نکنید.به نظر من ali-dk درست میگه.اظهارات خانواده ی ساناز ضد و نقیضه.
دوشنبه 19 اسفند 1392 - 01:52
datis - سن دیگو - امریکا
خدا بیامرزش اما معلومه واسه اقامت پیه این زندگیو مالیده به خودش، ma که اینجائیم میدونیم با پذیرش تحصیلی‌ تنها نمی‌شه درس خند باید پول داشت، حالا اونایی‌ که حرف مفت میزنند زیادن، ، این بد بخت جز اون زرنگ بد شانسش بده
دوشنبه 19 اسفند 1392 - 02:03
sepherdad - سیدنی - استرالیا
فرانک‌مونتریال - مونترال - کانادا. طرف متولد آمریکا بوده تو دیروز رفتی‌ کانادا بیاد با تو خودش رو وفق بده!!!! عجب روی داری‌ تو!!
دوشنبه 19 اسفند 1392 - 08:21
sepherdad - سیدنی - استرالیا
perser68 - فلوریدا - امریکا, . تو که بقول خودت نه مرد هستی‌ نه زن تو چی‌ میگی‌ این وسط!
دوشنبه 19 اسفند 1392 - 08:24
shirzan e irani - استکهلم - سوئد
همسرِ ساناز ، از کودکی به خاطرِ وضعیتِ فیزیکی‌ و خانوادگی مورد تحقیر بوده و یک آدم عقده ائی , که چه بسا به اسکیزوفرنی هم مبتلا و توهم جزِ زندگیش بوده ، اینگونه افراد برای خود داستان میسازند و بر طبق آن عمل میکنند، قدرتشان هم زیاد است ، چه بارِ منفیشان چه فیزیکی‌، زده این دخترِ بینوا را با قساوت کشته، این اصلا باید بستری میشد نه ازدواج میکرد، خانواده این فرد بی‌ وجدان هستند.
دوشنبه 19 اسفند 1392 - 11:08
ali-dk - لونگبو - دانمارک
perser68 - فلوریدا - امریکا ; در آمریکا هستی که چی بشه ؟ برو بده پول جم کن برای خودت حتماً تو هم مثل ساناز خودت را به آمریکا رساندی که از این خانواده دروغگو دغاع می کنید .
دوشنبه 19 اسفند 1392 - 12:05
ali-dk - لونگبو - دانمارک
sepherdad - سیدنی - استرالیا ; سیدنی perser68 این وسط دستمال بدست است . این دستمال بدست هم مثل ساناز خودش را به آمریکا رسانده به این خاطر دستمال بدست گرفته .
دوشنبه 19 اسفند 1392 - 13:21
faranak-montreal - مونترال - کانادا
sepherdad - سیدنی - استرالیا-رو خودت دری من ١١ سال اینجام مثل تو خیی دیدم تا اومدن اینجا هوس قرمه سبزی ننه را کردن,این هم مثل to دنبال کیسه بوکس از ایران میگشت اینجا به دنیا اومده هنوز تو افکار ١٠٠ سال پیش هست
دوشنبه 19 اسفند 1392 - 14:33
princesse - تهران - پرژن
sepherdad - سیدنی - استرالیا-ببخشیدا شما خودت چی‌ میگی‌ این وسط ؟
دوشنبه 19 اسفند 1392 - 14:52
princesse - تهران - پرژن
کاش این جماعت خاله زنک به جای اینهمه چرت پرت گفتن فقط یه روحش شاد باشه می‌گفتن آخه شما‌ها هم آدمید؟؟؟ فقط بلدید پشت کامپیوتر حرف مفت بزنید خجالت بکشید .
دوشنبه 19 اسفند 1392 - 14:59
perser68 - فلوریدا - امریکا
sepherdad - استرالیا. من هر چی‌ هستم به خودم مربوطه،اما نژاد پرست نیستم!مشکل تو چیه!؟
دوشنبه 19 اسفند 1392 - 16:09
perser68 - فلوریدا - امریکا
ali - dk - لنگبو - دانمارک‌. من اقامت و پاسپورت آلمانی‌ دارم و برای آمریکا ویزای ۶ماهه برای ده سال!من نیاز به کسی‌ ندارم کجا برم و با کی‌ باشم!اما تو از شکست‌های خودت درس بگیر،چون عقده‌ای بودن مثل خوره وجودت رو میخوره و یه زمانی‌ میاد که پیر شدی و هیچی‌ از زندگی‌ نفهمیدی!دلت رو به یه نژاد پرست خوش نکن!این ضدّ ایرانی‌ از استرالیا تو پناهنده رو دروغگو و جنایت کار خطاب کرده!برو تو کامنت بالا بخون!و گفته تو و امثال تو باید برگردن به همونجای کثیفی که ازونجا اومدن!جواب منطقی‌ رو با شرورر نده!من مردم،اگه قبول نمیکنی‌،آدرست رو بده تا چند تا عکس خوشگل برات بفرستم! https://www.iranianuk.com/page.php۵?id=۲۰۱۴۰۳۰۹۰۳۰۱۵۵۰۰۷
دوشنبه 19 اسفند 1392 - 16:23
sepherdad - سیدنی - استرالیا
princesse - تهران - پرژن. بنده میگم یکی‌ کشته شده یا پول خونش رو میدیم یا حبس شو میکشیم مشکلیه؟ :))
دوشنبه 19 اسفند 1392 - 17:26
sepherdad - سیدنی - استرالیا
فرانک‌مونتریال - مونترال - کانادا . ۱۱ ساله اونجایی‌! حالا اولش عزیز صبر داشته باش.
دوشنبه 19 اسفند 1392 - 17:29
sepherdad - سیدنی - استرالیا
علی‌-دک - لونگبو - دانمارک. می‌شناسمش ، جدی نگیرش !
دوشنبه 19 اسفند 1392 - 17:30
perser68 - فلوریدا - امریکا
ali-dk - لنگبو - دانمارک‌. من تو آمریکا هستم چون امکانش رو دارم از زمستون آلمان فرار کنم!۱۵ساله که تو آلمان زندگی‌ می‌کنم!دنبال پول هم نیستم،دنبال صداقت و انسانیت باش و همه رو با یه چوب نزن!یه دختری اگه برات مشکل درست کرده به قول خودت،قرار نیست همه رو متهم کنی‌!من ماله هم نمی‌کشم چون نیاز ندارم!
دوشنبه 19 اسفند 1392 - 18:06
sepherdad - سیدنی - استرالیا
perser68 - فلوریدا - امریکا. دلیش این که نژاد نداری !!!
دوشنبه 19 اسفند 1392 - 19:02
sepherdad - سیدنی - استرالیا
فرانک‌مونتریال - مونترال - کانادا. این ویدو رو حتما ببین. https://www.youtube.com/watch?v=II96QkZaz1E&feature=share
دوشنبه 19 اسفند 1392 - 18:51
ali-dk - لونگبو - دانمارک
perser68 - فلوریدا - امریک : حتماً موقع بدنیا آمدن پاسپورت آلمانی را هم مادرت به تو هدیه داده یعنی با پاسپورت آلمانی همزمان بدنیا آمدین . و پول سوشیال زا می گیرید می روید در آمریکا کوفت می کنید بعد می بلید به کسی احتیاج ندارید این حرف را به کسی بگوئید که نداند از کجا پول می گیرید .
‌سه شنبه 20 اسفند 1392 - 07:00
princesse - تهران - پرژن
sepherdad - سیدنی - استرالیا-والا بلا مشکلی‌ نیست حبسشو بکشید ما هم در نبود شما یک نفسی بکشیم . فقط خواهشأ این ali-dk - رو هم با خودت ببر بگو بفرستنش انفرادی .
‌سه شنبه 20 اسفند 1392 - 10:55
perser68 - فلوریدا - امریکا
ali- dk - لنگبو - دانمارک‌. آخه تو رو کی‌ به دانمارک‌ راه داده؟انقدر ک ج و کوله میخونی و می‌نویسی!!!میگم ۱۵ساله تو آلمان زندگی‌ می‌کنم،میگی‌ مادرت به تو هدیه داده!آخه پول سوشیال چیه که من باهاش ۶ماه تو فلوریدا زندگی‌ کنم؟خودت خودت رو لوو میدی!تو دانمارک‌ نیستی‌ عزیز و از قوانین اروپا هم هیچی‌ نمیدونی!به هیچ کس پول مفت نمی‌دن،بخصوص که بگیره و جای دیگه زندگی‌ کنه مثل من!برو دنبال درمان((:
‌چهارشنبه 21 اسفند 1392 - 04:11
ali-dk - لونگبو - دانمارک
perser68 - فلوریدا - امریکا : من نمی دانم چند سالت است خودت می گوئی 15 سال در آلمان هستی یعنی خودت را آلمانی می دانی به این خاطر می گویم در زمان تولد پاسپورت آلمان بدست بدنیا آمدین که خودت را آلمانی می دانی و اینکه بله با پول سوشیالی که می گیرید با هزار دوز و کلک با آن پول می روی مسافرت یا قاچاق مواد مخدر می کنید دیگر اینها را به من نگوئید .
‌پنجشنبه 22 اسفند 1392 - 00:16
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.