سالمندترین بازمانده هولوکاست درگذشت

 آلیس هرتس-سامر، پیانیست و از بازماندگان هلوکاست در سن ۱۱۰ در لندن سالگی درگذشت. یک هفته پیش فیلم مستند روایت زندگی او وارد رقابت‌های اسکار شد. او در این فیلم درباره هنر از یادنبردن خندیدن در دوران دهشت و ظلمت می‌گوید.

آلیس هرتس به عنوان دختر خانواده‌ای آلمانی‌زبان و کارخانه‌‌دار سال ۱۹۰۳ در پراگ به دنیا آمد. در همان ابتدای جوانی به آموختن پیانو روی آورد و در سن ۱۶ سالگی جوانترین عضو آکادمی موسیقی پراگ شد.

در دهه سی آوازه هنر هرتس- سامر در کل اروپا به گوش می‌رسید. ولی در دوران حاکمیت ‌ناسیونال‌سوسیالیست‌ها (نازی‌ها) در آلمان همراه با همسرش (لئوپولد) سر از اردوگاه ‌کار اجباری در تریسین‌استات در منطقه اشغالی چکسلواکی درآوردند.

مجموعاَ ۱۴۰ هزار یهودی به اردوگاه تریسین‌استات فرستاده شدند که بخش عمده آنها هم نهایتا از اردوگاه آشویتس سر درآوردند. بسیاری از اسرای آشویتس به کام مرگ رفتند. آلیس هرتس- سامر و پسر او جزء ۲۰ هزار اسیرانی بودند که به هنگام رسیدن ارتش شوروی به اردوگاه تریسین اشتات زنده ماندند. شوهر او اما به دلیل ابتلا به تیفوس در اردوگاه داخوئو، جان سالم به‌در نبرد.

آلیس هرتس- سامراجازه داشت که برای اسرای هم‌اردوگاهیش گهگاه کنسرت بدهد و اندکی روح زندگی و شادی را در آنها زنده نگه دارد.





بنای یادبود در تریسین‌اشتات برای بزرگداشت خاطره قربانیان هولوکاست



پس از پایان جنگ جهانی دوم هرتس- سامر سال ۱۹۴۹ به اسرائیل مهاجرت کرد. ۳۱ سال بعد اما از آنجا هم مهاجرت کرد و با پسرش به لندن رفت.

زندگی هرتس- سامر مبنای فیلمی است به نام "زنی در شماره ۶، موزیک زندگی مرا نجات داد" (The Lady in Number 6: Music Saved my Life). این فیلم امسال نامزد رقابت‌های "بهترین فیلم مستند کوتاه" در جشنواره سینمایی اسکار است.


در این فیلم ۳۸ دقیقه‌ای هرتس- سامر که خانواده‌اش با خانواده فرانتس کافکا دوست بودند از زندگی خویش، از موزیک و از هنر از یادنبردن خندیدن در دوره ظلمت و دهشت سخن می‌گوید.

خانم نیک‌رید، تهیه‌کننده فیلم با شنیدن خبر خاموشی هرتس سامر گفت: «تجربه‌ای که او روایت کرد می‌تواند اثرات متحول‌کننده‌ای بر انسان‌ها بگذارد. گرچه توان و انرژی او رو به کاهش بود، اما جان و روان سرزنده و شکست‌ناپذیرش همچنان بیدار بود. نیروی زندگی به قدری در او قوی بود که ما هیچ‌وقت نمی‌توانستیم تصور کنیم که دیگر در میانمان نیست.»

به گزارش خبرگزاری‌ها خانم آلیس هرتس-سامر در میان اعضای خانواده‌اش راحت و بدون رنج به خواب ابدی فرورفت.

+69
رأی دهید
-6

ekman - شیراز - ‫ایران
روحش شاد،خوب عمری کرده،ما که با این همه مشکلات و استرس ،به نصف و یا دو سوم عمر ایشان راضی هستیم و کلاهمان را به هوا میپرانیم.روحش شاد.
دوشنبه 12 اسفند 1392 - 21:45
واقع بین ایرانی - هامبورگ - المان
روح وروان این بانوی رنج دیده شاد باد.نمیدانم شما این مناطق کار های اجباری نازی ها را دیده اید؟؟ انسان اگر دره ای احساس وعاطفه داشته باشد مو بر تنش راست خواهد شد.خوب دقت کنید این بانوئی با احساس هنری و نوازندگی ان دنیای مخوف نازی ها را تحمل کرده و سالیان سال تمام ان ماجرای دحشتناک مانند پرده سینما از حلوی چشمان ان رژه میرفته. واقعا تحمل و یاد اوری ان سخت و سنگسن است.روحش شاد
دوشنبه 12 اسفند 1392 - 21:52
IRAN+ISRAEL+USA 4EVER - مونیخ - آلمان
درد و غم از چهره این بانو می‌باره، روحش شاد، وقتی ماجرای یهودیان آلمان را میبینم در دوکو فیلم‌ها یا می‌خونم یاد زجر‌هایی‌ که هموطنان بهائی ، مسیحی‌ و یهودیان و دراویش تحت ستم حکومت جهل و جنایت و اشغالگر و تاریکی‌‌های فاشیست اسلامی میکشند میوفتم. ننگ بر تازیان اشغالگر، امین
دوشنبه 12 اسفند 1392 - 22:59
دوستدار - استهکلم - سوئد
خدا رحمتش کند!.
دوشنبه 12 اسفند 1392 - 23:59
فوزولباشی - کزویک - کانادا
مرا یاد فیلم خوب ( پیانیست ) رومن پلانسکی انداخت.نمک نقش گندزدایی در مواد را داراست موسیقی هم نقش نمک را در روح موجودات دارد.سرشار از موسیقی باشید.
‌سه شنبه 13 اسفند 1392 - 00:41
shirzan e irani - استکهلم - سوئد
چه پیرزنِ گوگولی و دل‌ زنده ائی، احتمالا این مرحومه از موسیقی به واقع به عنوانِ موسیقی درمانی کمک گرفته، یک هنرمندِ واقعی‌، کسی‌ که همنشین موسیقی باشد اما رفتارش خشن باشد باید در نگاهش به زندگی‌ تجدیدِ نظر کند، درست است کسی‌ مثلِ بتهون که نابغه موسیقی است به انزوا و پرخاشگری رو آورده بود به گونه ائی که دوستانش یواشکی از پنجره به خانه او وارد و لباسهایش را برای شستشو می‌بردند، اما بتهون که بهترین سمفنیها را نوشت خودش نمی‌توانست آنها را بشنود و این یعنی فاجعه ائی به اندازه همه دنیایش که موسیقی بود، روحش شاد امیدوارم این خانوم بتهون ، باخ ، شوپن، موتزارت را ملاقات و از دیدار آنها شاد شود با هم بنوازند.
‌سه شنبه 13 اسفند 1392 - 02:35
زنده باد اسرائیل - حیفا - اسرائیل
درد و غم از چهره این بانو می‌باره، روحش شاد، وقتی ماجرای یهودیان آلمان را میبینم در دوکو فیلم‌ها یا می‌خونم یاد زجر‌هایی‌ که هموطنان بهائی ، مسیحی‌ و یهودیان و دراویش تحت ستم حکومت جهل و جنایت و اشغالگر و تاریکی‌‌های فاشیست اسلامی میکشند میوفتم. ننگ بر تازیان اشغالگر، امین
‌سه شنبه 13 اسفند 1392 - 05:19
MartinT - هایدلبرگ - آلمان
من از اردوگاه داخاو دیدن کردم،متأسف میشم وقتی‌ میبینم بسیاری از ایرانیها از هیتلر جنایتکار دفاع میکنند
‌سه شنبه 13 اسفند 1392 - 07:38
New Idea - لندن - انگلستان
چرا احمی نژاد نیومد با این بانو مناظره کنه تا بفهمه دیگه چرند نگه؟!البته کی‌ اون رو آدم حساب میکرد...
‌سه شنبه 13 اسفند 1392 - 12:18
واقع بین ایرانی - هامبورگ - المان
Shirzane Irani نمیدانی این کامنت تو چقدر من را خوشحال کرد..لت بردم از انهمه احساس پاک تو خانم. مرسی از تو عزیز دل
‌سه شنبه 13 اسفند 1392 - 13:14
IRAN+ISRAEL+USA 4EVER - مونیخ - آلمان
زنده باد اسرائیل - حیفا - اسرائیل ، چرا کامنت منو کپی کردین؟ دلیل خاصی‌ داشت؟
‌سه شنبه 13 اسفند 1392 - 18:56
IRAN+ISRAEL+USA 4EVER - مونیخ - آلمان
زنده باد اسرائیل - حیفا - اسرائیل ، چرا کامنت منو کپی کردین؟ دلیل خاصی‌ داشت؟
‌سه شنبه 13 اسفند 1392 - 18:56
shirzan e irani - استکهلم - سوئد
واقع بین ایرانی - خواهش می‌کنم، شما لطف دارید.
‌پنجشنبه 15 اسفند 1392 - 21:29
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.