اعتراضات 'نابخشودنی'، مُهری که داغ شد
در آستانه نهم دی که توسط شورای فرهنگ عمومی جمهوری اسلامی روز «بصیرت و میثاق امت با ولایت» نامگذاری شده است، وبسایت آیتالله خامنهای پوسترهایی را منتشر کرد که منجر به واکنشهایی در فضای شبکههای اجتماعی شد.
نخستین پوستر پروندهای را نشان میداد که روی آن عنوان "فتنه ۸۸" نوشته شده و واژه "نابخشودنی" به همراه نشان جمهوری اسلامی روی آن مهر شده بود.
پیام زیرین این پوستر بخشی از سخنان آیتالله خامنهای در ۸ خرداد ۱۳۹۰ است: "گناه بزرگ فتنهگران در سال ۸۸ این بود که اگر خوشبینانه نگاه کنیم و بگوییم اینها یک شبههای، خدشهای در ذهنشان بود، این خدشه را به صورت ایجاد چالش برای نظام اسلامی مطرح کردند. این گناه بزرگ، قابل اغماض هم نیست؛ آثار آن هم همچنان در جامعه ما موجود است".
واکنشها به این پوستر که در پسزمینه آن تصویر دادگاه دستگیرشدگان پس از انتخابات سال ۸۸ است، در توییتر آغاز شد و به شبکههای اجتماعی دیگر چون فیسبوک و گوگلپلاس کشیده شد.
کاربران این شبکههای اجتماعی واژه "نابخشودنی" را دستمایه پیامهای خود قرار دادند و بیشتر در مخالفت با اطلاق این واژه توییت کردند.
این کاربران با نوشتن درباره مشکلات اجتماعی-سیاسی ایران و یادآوری آن چه در روزهای پس از انتخابات ۸۸ گذشت، نوشتههای خود را با واژه "نابخشودنی" تگ زدند.
در پاسخ به پوستر منتشرشده، عکسها و ویدئوهایی نیز منتشر شد که یکی از این تصاویر پاسخی بود به پوستر منتشرشده که عبارات روی آن با تغییر واژه "فتنه ۸۸" به "کودتای انتخابات ۸۸" و تغییر سخنان آیتالله خامنهای یه سخنان میرحسین موسوی، دستکاری شده بود.
جنگ هشتگ
واکنش کاربران اما به همین نقطه ختم نشد. پاسخ کاربران طرفدار حکومت، منجر شد به انتشار نوشتهها و عکسهایی که با همان هشتگ "نابخشودنی" اما با سمت و سویی موافق با عکس منتشرشده در سایت آیتالله خامنهای.
این دسته از کاربران بیشتر در شبکه اجتماعی گوگلپلاس فعالند. به عبارت دیگر جستوجو به دنبال هشتگ "نابخشودنی" در گوگلپلاس بیشتر به نتایجی موافق با دیدگاه آیتالله خامنهای میرسد در حالی که در توییتر و فیسبوک جریان برخلاف آن است.
اما انتشار اینفوگرافیک دیگری در دنباله پوستر نخست در سایت آقای خامنهای، با عنوان "۲۲ گناه نابخشودنی" موضوع را در شبکههای اجتماعی همچنان داغ نگاه داشت. ۲۲ نکتهای که با استناد به سخنان آقای خامنهای در مقاطع مختلف حتی پس از انتخابات سال ۹۲ در این تصویر گنجانده شده بود، باعث شد تا بحثها ادامه پیدا کند.
یک فایل تصویری به نام "لبه پرتگاه" و یک فایل صوتی به نام "سرشکستگان" موارد دیگری هستند که در سایت آقای خامنهای منتشر شدهاند.
از سوی دیگر تصاویر کشتهشدگان در وقایع پس از انتخابات، کارتونها و پوسترهایی هم توسط کاربران مخالف نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ در شبکههای اجتماعی با همین هشتگ دست به دست میشود.