سلیمان: عربستان ۳ میلیارد دلار به ارتش لبنان کمک میکند
رئیس جمهوری لبنان درخصوص نحوه و زمان کمک عربستان سعودی به ارتش لبنان جزئیاتی ارایه نکرد
میشل سلیمان، رئیس جمهور لبنان، میگوید که عربستان سعودی قصد دارد یک کمک ۳ میلیارد دلاری به ارتش لبنان ارایه کند.
آقای سلیمان این اظهارات را در یک سخنرانی تلویزیونی و کمی پس از انجام مراسم تدفین محمد شطح سیاستمدار لبنانی در بیروت، اعلام کرد.
او در این خصوص جزئیات بیشتری ارایه نکرد، اما تاکید کرد که این رقم بزرگترین کمکی است که در تاریخ ارتش لبنان به این نیرو داده میشود.
محمد شطح، اقتصاددان و از مشاوران سعد حریری و فوآد سینیوره، نخست وزیران پیشین لبنان صبح روز جمعه ۶ دی (۲۷ دسامبر) بر اثر انفجار شدیدی در مرکز بیروت کشته شد.
آقای شطح، مشاور سعد حریری نخست وزیر سابق لبنان و رئیس جریان موسوم به "المستقبل" بود. این جریان یکی از گروههای تشکیل دهنده ائتلاف موسوم به ۱۴ مارس است؛ ائتلافی که از سوی عربستان سعودی حمایت میشود.
ائتلاف موسوم به ۱۴ مارس مخالف روابط نزدیک لبنان و سوریه محسوب میشود و در همین چارچوب این ائتلاف در تقابل با گروه مورد حمایت ایران، حزبالله است. ایران و حزبالله از حامیان حکومت بشار اسد در سوریه هستند؛ در حالیکه عربستان سعودی از گروههای سنی مذهب مخالف دولت آقای اسد حمایت میکند.
حامیان آقای شطح، سوریه و حزبالله را در پس پرده انفجاری میدانند که منجر به کشته شدن او شد. اتهامی که سوریه و حزب الله رد میکنند.
در ماههای اخیر، لبنان شاهد درگیریهای مسلحانه بین طرفداران و مخالفان حکومت سوریه و همچنین مواردی از ترور و بمبگذاری بوده است.
دو هفته پیش، گروه حزب الله لبنان، که حامی حکومت سوریه است از کشته شدن یکی از اعضای ارشد خود در نزدیکی بیروت خبر داد. حزب الله این ترور را به اسرائیل نسبت داد، اما دولت اسرائیل ارتباط با این واقعه را تکذیب کرد.
پیشتر، دبیرکل حزب الله گروههای وابسته به عربستان سعودی را مسئول حمله به مناطق تحت تسلط شیعیان در جنوب لبنان معرفی کرده بود.
مهرداد فرهمند، خبرنگار بی بی سی فارسی در بیروت میگوید که آقای شطح سالها کارشناس صندوق بینالمللی پول و نایب رئیس بانک مرکزی لبنان بود و دو سال هم به عنوان سفیر لبنان در آمریکا و وزیر اقتصاد خدمت کرد. به گفته او، آقای شطح در عالم سیاست فردی معتدل و به دور از جنجال شناخته می شد و با چنین اوصافی، جای این سوال هست که چرا در فضای تند و پرتنش سیاسی کنونی لبنان، چنین چهرهای قربانی شده است.
خبرنگار بیبیسی میگوید که از نظر عده ای، هدف این انفجار محمد شطح نبود بلکه او را کشتند تا پیامی برای سعد حریری بفرستند که لبنان برای او امن نیست.
آقای حریری از سه سال پیش که از نخست وزیری کنار رفت در پاریس زندگی میکند، اما هوادارانش به دنبال فراهم آوردن زمینه بازگشت او به لبنان برای فعالتر ساختن جناح مخالف سوریه و ایران هستند.
به گفته مهرداد فرهمند، عدهای نیز نشانه دیگر را در توییتی جستجو می کنند که محمد شطح پیش از مرگش نوشت و در آن، حزب الله را به برتری خواهی امنیتی و تلاش برای دست یافتن به جایگاهی متهم کرد که تا همین هشت سال پیش، به نیروهای نظامی سوری مستقر در لبنان تعلق داشت.