ولایتی: باید با کشورهای ۱+۵ از جمله آمریکا دو به دو مذاکره کنیم
آقای ولایتی میگوید دیپلماسی یعنی اینکه ایران از اختلافات ۱+۵ استفاده کند
علی اکبر ولایتی، مشاور رهبر ایران در امور بینالملل میگوید ایران باید با کشورهای ۱+۵ از جمله آمریکا جداگانه و دو به دو مذاکره کند چون این شش کشور در بسیاری از موارد اختلاف نظر دارند اگر بر سر مخالفت با ایران به اشتراک برسند، "در کار ما عیبی وجود دارد."
رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت "با آمریکا هم در رابطه با مذاکرات هسته ای، عراق و افغانستان هم در گذشته صحبت کردیم و این بار هم گفت و گو شد و این جواز را نظام داده که در باره مسایلی مانند عراق، افغانستان و موضوع هستهای می شود، صحبت کرد."
آقای ولایتی که شانزده سال وزیر خارجه ایران بوده، گفت سیاست ایران این است که دیپلماسی را دیپلماسی پاسخ دهد. وی تاکید کرد ایران در گذشته هم مذاکرهای را که کیفیت آن "درست" باشد، رد نکرده بوده است.
کارشناسان اظهارات آقای ولایتی که به رهبر ایران نزدیک است و مشاور امور بینالملل اوست، حمایت از دولت حسن روحانی در مذاکرات هسته ای با ۱+۵ تلقی میکنند.
ادامه گفتگوهای کارشناسی ایران و۱+۵
امروز (دوشنبه ششم دی) عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران اعلام کرد مذاکرات کارشناسی ایران و ۱+۵ از روز دوشنبه در ژنو پیگیری میشود.
آقای عراقچی دستور کار این مذاکرات را "تعیین ساز و کار اجرایی توافقنامه ژنو" عنوان کرد.
مایا کوتسیانچیچ، یکی از سخنگویان کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم تایید کرده این مذاکرات سیاُم دسامبر (۹ دی ماه) از سرگرفته میشود.
پس از توافق ایران و شش قدرت جهانی در سوم آذر که به توافق نامه ژنو معروف شد دو طرف تا بحال دو دور مذاکرات کارشناسی در ژنو برگزار کرده اند.
بر اساس توافقنامه ژنو ایران بخشی از فعالیتهای هستهای خود را متوقف و بخشی از آن را محدود خواهد کرد، از جمله موقتا غنیسازی بالای پنج درصد را کنار می گذارد.
در عوض قدرتهای جهانی تعهد کردهاند تحریمهای اقتصادی و بانکی علیه ایران کاهش پیدا کند.
مذاکرات کارشناسی پس از این امضای این توافقنامه آغاز شد تا نحوه اجرای آن مشخص شود.
ایران باید اجازه بازدید از تاسیسات هستهایش را به آژانس بینالمللی انرژی اتمی بدهد و اطلاعاتی را در اختیار این نهاد قرار دهد که نشان دهد ایران به تعهداتش طبق توافقنامه ژنو عمل کرده است.
از طرف دیگر باید روشن شود تحریمها علیه ایران چگونه باید کاهش پیدا کند و جزئیات اجرایی آن مشخص شود.
دور قبلی مذاکرات روزهای از ۲۸ آذر ماه تا اول دی در ژنو برگزار شد که به گفته محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران پیشرفت "اندکی" داشت.
در پایان آن دور حمید بعیدی نژاد، رییس هیات کارشناسی مذاکره کننده ایران گفته بود مذاکرات "به علت در پیش بودن تعطیلات کریسمس" نیمه تمام مانده و بعد از این تعطیلات ادامه خواهد یافت.
برخی دیپلماتهای غربی اظهار امیدواری کردهاند که توافق کارشناسی بر سر این موضوعات تا یک ماه دیگر حاصل شود.
اما برخی از تندروها در ایران و آمریکا سعی دارند با فشار بر روسای جمهور دو کشور مانع از اجرایی شدن توافقنامه ژنو شوند.
با اینکه باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا بارها به صراحت گفته اکنون زمان اعمال تحریم بیشتری علیه ایران نیست، هفته گذشته ۲۶ سناتور آمریکایی طرحی را برای تحریم بیشتر صنعت نفت، معدن و راه و ساختمان ایران آماده کردند.
این طرح قرار است در نخستین روزهای سال نوی میلادی در کنگره آمریکا مطرح شود.
به گفته جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید اگر سنا تحریمهای جدیدی را علیه ایران تصویب کند باراک اوباما، رئیسجمهور، مصوبه سنا را "وتو" خواهد کرد.
با این حال در ایران نیز محافظهکاران و تندروها به این اقدام واکنش نشان دادهاند و دو روز پیش صد نماینده مجلس طرح دو فوریتی الزام دولت به غنیسازی ۶۰ درصدی را به هیات رئیسه ارائه کردند.
مهدی موسوینژاد، عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت بر اساس این طرح، اگر قدرتهای جهانی "تحریمی جدید" وضع کنند یا "خلاف حقوق هستهای" ایران رفتار کنند دولت موظف میشود " بلافاصله زیرساختهای سایت هستهای فردو را تکمیل و آب سنگین اراک را راهاندازی کند."
به گفته آقای موسوینژاد اورانیوم ۶۰ درصد برای "تامین سوخت پیشرانههای شناور دریایی و زیردریایی" به کار گرفته خواهد شد.
امروز هم هاشم حسینی بوشهری، امام جمعه قم در خطبههای نماز جمعه گفت کنگره آمریکا ملت ایران را به تحریمهای جدید تهدید میکند بنابراین نمایندگان مجلس این طرح را آماده کردند تا درصورت "کارشکنی و سنگ اندازی"، غنی سازی تا مرز ۶۰ درصد انجام شود.