علی لاریجانی: آمریکا گزینههایش را در جیب و عقلش را روی میز بگذارد
علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران، امروز پنجشنبه ۵ دی (۲۷ دسامبر) با انتقاد از سیاستهای ایالات متحده آمریکا در منطقه خاورمیانه و به ویژه درباره ایران، گفته است: "آمریکاییها باید گزینههای خود را در جیب بگذارند و عقل خود را روی میز قرار دهند."
آقای لاریجانی گفته است تاکید آمریکا برای مد نظر قرار دادن همه گزینهها درباره ایران، از جمله گزینه نظامی، بدل به ژست شده و "این جمله که گزینه نظامی روی میز است ملت ایران و دیگر ملتها را میخنداند."
او گفته ایران به دلیل "مجاهدتها" به قدرتی منطقهای بدل شده و سایر کشورهای منطقه به رغم برخورداری از درآمدهای نفتی و رفاه بالا به دلیل "نبود روحیه مجاهدت" استقلال ندارند.
آقای لاریجانی به آمریکا هشدار داده است: "اگر ما امروز در حال مذاکره هستیم به این دلیل است که اعتقاد داریم مساله هستهای ایران را شما سیاسی کردید و میتوان آن را از طریق مذاکره حل کرد، اما هرگز تصور نکنید که میدان برای درخواستهای نامشروع شما باز شده است."
مقامهای آمریکایی، از جمله باراک اوباما، رئیسجمهور این کشور، تاکید میکنند که به رغم دستیابی به توافق شش ماهه هستهای با ایران همچنان همه گزینهها را در مواجهه با ایران مد نظر دارند.
البته دولت آمریکا میگوید فعلا قصد دارد تا اختلافنظرهایش با ایران را به ویژه بر سر برنامه هستهای از مسیر دیپلماتیک حل کند و از کنگره خواسته است فشار جدیدی به ایران نیاورد.
در ایران برخی از محافظهکاران به رغم حمایت محتاطانه از سیاست خارجی دولت حسن روحانی میگویند نمیتوان به قدرتهای غربی، به ویژه آمریکا اطمینان کرد.
آقای لاریجانی به آمریکا هشدار داده است که در برخورد با ایران عهدشکنی و اشتباه محاسباتی نکند.
او گفته است: "همانطور که در جریان مذاکرات هستهای سال ۲۰۰۳ دچار اشتباه محاسبهای شده و دیدند که ایران ایستاد و برنامههای هستهای خود را گسترش داد و امروز با پدیدهای جدید مواجه هستند، اگر دوباره این اشتباه محاسباتی را انجام دهند دچار پدیده جدید دیگری خواهند شد."
علی لاریجانی پیش از سعید جلیلی و پس از حسن روحانی مسئول مذاکرات هستهای ایران بود و توافق دوران آقای روحانی را به "دادن در غلتان در برابر آبنبات" تشبیه کرده بود.
'بحران سوریه بدون ایران حل نمیشود'
علی لاریجانی در بخش دیگری از سخنانش گفته است که ایران "اصراری" برای حضور در کلیک کنفرانس ژنو درباره بحران سوریه ندارد.
هفته گذشته اعلام شد که با مخالفت آمریکا ایران به این نشست دعوت نمیشود.
آقای لاریجانی گفته است: "در کنفرانس ژنو یک هم ایران نبود و نتوانستید مشکل را حل کنید. شما نباید برای حضور ایران در این کنفرانس منت بگذارید بلکه باید از ایران برای حضور در این کنفرانس تقاضا کنید چرا که امروز ایران نقشی تاثیرگذار در منطقه دارد."
ایران عمدهترین حامی منطقهای حکومت بشار اسد است و هر چند مداخله مستقیم در جنگ داخلی سوریه را رد میکند به طرق مختلف از نیروهای دولتی پشتیبانی میکند.
بخشهایی از مخالفان مسلح سوری نیز از طرف قدرتهای غربی و همچنین کشورهایی چون ترکیه، عربستان سعودی و قطر حمایت میشوند.