نخستوزیر ایتالیا: جهان نباید فرصت گشایش دیپلماتیک ایران را نادیده بگیرد
انریکو لتا، نخستوزیر ایتالیا
انریکو لتا، نخست وزیر ایتالیا، روز دوشنبه، دوم دی ماه، با ستایش از گشایش دیپلماتیک حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی ایران، از آن به عنوان یک «فرصت» یاد کرد و گفت که جهان نباید این فرصت را نادیده بگیرد.
بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، آقای لتا پس از سفر وزیر خارجه ایتالیا به تهران در سخنانی گفت: «به نظرم نفع همه در این است که بر روی موفقیت اصلاحات در ایران شرط ببندند.»
به اعتقاد وی، در حال حاضر «فرصتی برای گشایش فراهم شده است».
نخست وزیر ایتالیا تصریح کرد: «بخش عمدهای از بیثباتی منطقهای در سالهای اخیر به ایران و تصمیمهایی بر میگردد که احمدینژاد (رییس جمهوری پیشین ایران) اتخاذ میکرد».
آقای لتا با اشاره به روی کار آمدن حسن روحانی و آنچه را که «گشایشهای دیپلماتیک» وی خواند، گفت: «تردیدی نیست که این اتفاقات میتواند بر روی مسئله سوریه تاثیر مثبت بگذارد».
به گفته وی، ایتالیا «بیش از سایرین» این بخت را دارد که به خاطر ارتباطات تاریخی، مناسبات بهتری با تهران برقرار کند.
اظهارات نخست وزیر ایتالیا یک روز پس از دیدار اما بونینو، وزیر امور خارجه این کشور، با مقامهای ایرانی بیان میشود که نخستین دیدار یک مقام بلندپایه ایتالیایی از تهران ظرف ۱۰ سال گذشته است.
خانم بونینو در دیدار با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، از علاقهمندی رم به همکاری در زمینه توسعه شبکه راه آهن، انرژی، باستانشناسی و همچنین مبارزه با قاچاق مواد مخدر سخن به میان آورد.
وی همچنین تاکید کرد، تمامی کشورهایی که در منطقه خاورمیانه نفوذ دارند باید در کنفرانس ژنو ۲ درباره سوریه شرکت کنند.
وزیر امور خارجه ایتالیا همچنین با رییس جمهوری ایران دیدار کرد که حسن روحانی در این دیدار گفت: «روابط کنونی ایران و ایتالیا در سطح انتظار دو ملت نیست و باید از ظرفیتهای موجود دو کشور با توجه به اراده دو دولت ایران و ایتالیا برای گسترش روابط، بهترین استفاده صورت گیرد».
سفر خانم بونیو به تهران چند هفته پس از توافق تاریخی ایران و کشورهای عضو گروه پنج به علاوه یک شامل آمریکا، چین، روسیه، فرانسه و بریتانیا همراه با آلمان در ژنو صورت میگیرد که بر اساس آن، تهران توافق کرد تا فعالیتهای هستهای خود را توسعه ندهد و مذاکرات کارشناسی میان طرفین برای رفع تحریمها و همکاری ایران به طور همزمان انجام شود.
ایران و ایتالیا در سال ۲۰۱۲ نزدیک به ۳٫۵ میلیارد دلار مبادلات تجاری با یکدیگر داشتند که گرچه نسبت به سال قبل از آن نزدیک به ۵۰ درصد کاهش یافته بود ولی بالاترین میزان مناسبات تجاری ایران با یک کشور عضو اتحادیه اروپا است.