نتانیاهو: ۱+۵ ایران را به تغییر سیاست انکار هولوکاست وادار کند
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل شرط جدیدی برای پیمان نهایی اتمی شش قدرت جهانی با ایران مطرح کرده و خواهان آن شده است که کشورهای گروه ۱+۵، دولت ایران را «به تغییر سیاست های انکار هولوکاست وادار کنند».
بنیامین نتانیاهو این درخواست را یکشنبه هفدهم آذر در سخنرانی ویدیویی از بیت المقدس برای همایش «سابان» در مرکز مطالعات بروکینگز در واشینگتن مطرح کرد.
نتانیاهو گفت: «مذاکرات برای پیمان نهایی با ایران نه تنها باید سیاست های اتمی این کشور را تغییر دهد بلکه باید با قاطعیت خواهان آن شد که سیاست کشتار همگانی (انکار هولوکاست) از سوی ایران تغییر کند».
نخست وزیر اسرائیل مدعی شد که جمهوری اسلامی ایران «متعهد به نابودی» اسرائیل است.
این درحالی است که از زمان روی کار آمدن دولت حسن روحانی در ایران، این دولت به انکار هولوکاست نپرداخته و کشتار یهودیان بدست آلمان نازی در سالهای جنگ جهانی دوم را واقعیتی تاریخی نامیده است.
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نیز چند ماه پیش در توییتر خود نوشت «کسی که هولوکاست را انکار می کرد، رفته است». اشاره او به محمود احمدی نژاد رییس جمهوری پیشین ایران بود.
بنیامین نتانیاهو در سخنرانی یکشنبه خود برای همآیش «سابان» با تکرار «خطر جدی دستیابی ایران به توانایی اتمی نظامی» این را نیز تکرار کرد که دولت او «برای دفاع از موجودیت و مردم اسرائیل» به «هر اقدام لازم» دست خواهد زد.
با وجود این، نتانیاهو در سخنان روز یکشنبه خود، اختلافات اسرائیل و آمریکا در مورد پیمان اتمی بدست آمده با ایران را بی اهمیت دانست و گفت: «در میانه تلاطم های سالهای اخیر در خاورمیانه، دوستی عمیق اسرائیل و آمریکا، مانند صخره ای استوار و بدون تزلزل بوده است».
سخنرانی ویدیویی نتانیاهو برای همآیش «سابان» در واشینگتن یک روز پس از آن صورت گرفت که باراک اوباما شنبه شانزدهم آذر با حضور در این همآیش، تاکید کرد که هر راهکار دیگر به جای دیپلماسی در برابر ایران، بسیار پرهزینه خواهد بود.
به گفته اوباما، باید واقع گرایی را ملاک عمل قرارداد و رویاپردازی هایی را که نمی توان عملی کرد، کنار گذاشت.
اوباما گفت همانگونه که او نمی تواند همه لوایح مورد نظر خود را به تصویب کنگره آمریکا برساند، در مورد راهکار مقابله با برنامه اتمی ایران نیز قادر به عملی کردن همه آرزوهای خود نیست.
اوباما در مورد توافق اتمی بدست آمده میان کشورهای ۱+۵ با ایران گفت این پیمان، گسترش برنامه اتمی ایران را مدتی متوقف می کند و فرصتی بوجود می آورد که سنجید آیا می توان معضل هسته ای ایران را از راهکار دیپلماتیک به فیصله نهایی رساند یا نه.
باراک اوباما گفت اگر در پایان دوره توافق موقتی اتمی با ایران معلوم شود که راهکار دیپلماتیک پاسخگو نیست، اوضاع وخیم تر نمی شود و نظام تحریم ها به طور کامل قابل احیاست و حتی تحریم ها علیه ایران ممکن است شدیدتر شود.
اوباما بخت دستیابی به توافق نهایی اتمی با ایران از راه دیپلماسی را پنجاه - پنجاه ارزیابی کرد.
بنیامین نتانیاهو راهکار دولت آمریکا و سایر قدرت های مذاکره کننده در برابر ایران را «اشتباهی تاریخی» نامیده و خواهان آن شده است که این «اشتباه» در زمان تنظیم معامله نهایی اتمی با ایران جبران شود.
در همین حال، شیمون پرز رییس جمهوری اسرائیل یکشنبه در همآیش «تجارت جهان» در تل آویو و در جریان مصاحبه با شبکه سی ان ان، برای دیدار با حسن روحانی ابراز آمادگی کرد.
اما شیمون پرز نیز شرط تازه ای برای پیمان نهایی اتمی با ایران مطرح کرد و گفت ایران باید وادار شود که برنامه موشک های دورپرواز خود را برچیند.
ایران تاکید کرده است که مذاکرات اتمی را برای اطمینان دادن به جامعه جهانی در مورد «مسالمت جویانه» بودن برنامه هسته ای اش انجام می دهد و حاضر به پذیرش درخواست های جدید نیست.