دفاع باراک اوباما از توافق با ایران
رییس جمهوری آمریکا گفته است نمی توان با تندروی و خط و نشان کشیدن امنیت آمریکا را تامین کرد.
باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا از توافق میان ایران و گروه ۱+۵ در ژنو دفاع کرده است.
آقای اوباما با اذعان به اینکه هنوز موانع زیادی برسر راه وجود دارد خاطر نشان کرده که "مواضع تند و خط و نشان کشیدن "برای تهران راه تامین امنیت آمریکا نیست.
توافق شش ماهه در ژنو روز یکشنبه به کاهش برخی فعالیت های هسته ای ایران در برابر کاهش برخی تحریم های بین المللی منجر شد.
این توافق در مجموع مورد استقبال قرار گرفته است به استثناء نخست وزیر اسراییل که آن را اشتباهی تاریخی خوانده است.
برخی سناتورهای آمریکایی نیز گفته اند در این توافق آنطور که باید ایران تحت فشار قرار نگرفته و تهدید کرده اند که به دنبال تحریم های تازه خواهند رفت.
رییس جمهوری آمریکا گفته است "برای اولین بار در یک دهه گذشته، آمریکا توانسته جلوی پیشرفت برنامه هسته ای ایران را بگیرد و بخش های کلیدی برنامه هسته ای ایران را به عقب براند."
به گفته آقای اوباما دسترسی بی سابقه ناظران بین المللی به تاسیسات هسته ای ایران کمک خواهد کرد که "جلوی دستیابی ایران به تسلیحات هسته ای گرفته شود" .
رییس جمهوری آمریکا که در سانفرانسیسکو صحبت می کرد در عین حال گفته علیرغم چالش های جدی باقیمانده بین دوطرف "نمی توان در را به روی دیپلماسی بست. نمی توان دور راه حل صلح آمیز برای مشکلات جهانی را خط کشید. نمی توانیم خودمان را درگیر دور بی پایان خشونت کنیم. موضع گیری تند و خط و نشان کشیدن از نظر سیاسی شاید آسان باشد اما امنیت ما را تامین نمی کند."
پبشتر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، گفته بود که بزودی تیمی را به ریاست مشاور امنیت ملی خود برای مذاکره با مقامات آمریکا در مورد توافق ایران و گروه ۱+۵ به واشنگتن اعزام میکند.
آقای نتانیاهو در جمع اعضای حزب لیکود افزود در گفتگوی تلفنی با باراک اوباما موافقت شده که ظرف روزهای آتی گروهی را به ریاست یوسی کوهن، مشاور امنیت ملی برای مذاکره با مقامات آمریکایی در مورد توافق نهایی با ایران به آمریکا اعزام کند.
به گفته نخست وزیر اسرائیل "این توافق باید یک نتیجه داشته باشد و آنهم از بین بردن توانایی نظامی اتمی ایران است."
به جز آمریکا، بریتانیا، فرانسه، آلمان و همچنین چین و روسیه که با ایران به توافق دست یافتهاند و آن را "دستاوردی تاریخی" میدانند، کشورهای دیگر نیز از حصول این توافق ابراز رضایت کردهاند، به ویژه همسایگان ایران، از جمله ترکیه، امارات متحده عربی و بحرین به استقبال این توافق رفتهاند.
هرچند، عربستان سعودی، از رقبای عمده منطقهای جمهوری اسلامی ایران، با احتیاط از این توافق استقبال کرده است.
ایران و شش قدرت جهانی بامداد یکشنبه ۳ آذر (۲۴ نوامبر) در ژنو به توافقی درباره برنامه هستهای ایران رسیدند.
مطابق این توافق شش ماهه، ایران تعهد کرده که غنیسازی اورانیوم خود را محدود کند و طرف مقابل نیز متعهد شده است که ضمن تعلیق محدود بخشی از تحریمها، تا شش ماه هیچ تحریم تازهای علیه ایران وضع نکند.
این توافق پس از سال ها اختلاف نظر و چندین دور مذاکره حاصل شد.