ایران سه - ژاپن صفر؛ خداحافظی فرهاد ظریف از تیم ملی والیبال
مهدی رستمپور
تیم ملی والیبال ایران در آخرین بازی از جام بین قارهای توانست با نتیجه سه بر صفر، ژاپن میزبان مسابقات را شکست دهد. این نتیجه باعث شد ایران در جمع شش تیم شرکت کننده، بالاتر از آمریکا و ژاپن در رده چهارم قرار گیرد.
در پایان این مسابقه فرهاد ظریف لیبروی تیم ملی والیبال ایران که پیش از این اعلام کرده بود میخواهد از تیم ملی خداحافظی کند، با بوسیدن چهار گوشه زمین این تصمیم خود را عملی کرد. او در حالی از تیم ملی جدا شد که عنوان بهترین لیبروی مسابقات را نیز به خود اختصاص داد.
فرهاد ظریف ۳۱ ساله است و در مسابقات قهرمانی ۲۰۱۱ آسیا نیز بهترین لیبروی مسابقات شده بود. او که اهل مشهد است، در تیمهای صنام، پیکان، سایپا و کاله مازندران عضویت داشته. قهرمانی نوجوانان، جوانان و بزرگسالان آسیا، سه بار بهترین لیبروی آسیا و نایب قهرمانی نوجوانان جهان از جمله افتخارات این بازیکن کلیدی تیم ملی ایران است که حالا «ولاسکو» باید به فکر جایگزینی او باشد.
ژاپن در دو سال اخیر، شش مسابقه رسمی را به ایران واگذار کرده و پیش از این دو بار در قهرمانیهای آسیا ۲۰۱۱ و ۲۰۱۳، جامجهانی ۲۰۱۱ و انتخابی المپیک لندن و انتخابی لیگ جهانی ۲۰۱۳ مغلوب ایران شده بود. در حالی که در دهههای پیشین، ایران بازنده مطلق جدالهای رو در رو با ابرقدرت والیبال آسیا بود.
ژاپن که هفت بار قهرمان آسیا و شش مرتبه فاتح بازیهای آسیایی شده، با گری ساتو سرمربی ژاپنی - آمریکایی به مصاف ایران آمد. فدراسیون والیبال این کشور برای ایجاد تحول در تیم ملی از تابستان امسال این مربی ۵۸ ساله را به خدمت گرفته، اما حضور ساتو هم نوار شکستهای ژاپن مقابل ایران را قطع نکرد و میزبان جام بین قارهای، باز هم مغلوب شاگردان «خولیو ولاسکو» شد.
برتری محسوس ایران
ساتو و تیمش که از بازیهای گذشته خود حتی موفق به کسب یک امتیاز هم نشده بودند، در توکیو امید داشتند تا ضمن غلبه بر ایران، نخستین پیروزی خود را مقابل چشم هوادارانشان جشن بگیرند. اما برتری ایران چنان محسوس بود که در گیم نخست و وقت استراحت فنی دوم با نتیجه ۱۶ بر ۶ پیش افتاده بود. این گیم در پایان با حساب ۲۵ بر ۱۷ به سود ایران خاتمه پیدا کرد.
ست دوم را هم ایران با برتری آغاز کرد و در دفاع، سرویس و اسپک کم نقص بود. پاسهای عالی سعید معروف هم کفه برتری ایران را سنگینتر کرد تا ست دوم نیز با امتیاز ۲۵ بر ۱۸ به سود ایران رقم بخورد. در ست سوم ژاپنیها برای نخستین بار در امتیاز ۴ بر ۳ پیش افتادند اما ایران خیلی زود جبران کرد و با آبشار شهرام محمودی به امتیاز ۸ رسید تا تیمها به وقت استراحت فنی اول بروند. در طرف مقابل، بازیکنان ایران به خوبی اسپکهای شیمیزو را دفاع میکردند. این گیم که در اغلب دقایق، مصافی یکطرفه بود با نتیجه ۲۵ بر ۱۴ به سود ایران تمام شد تا جدال سنتی ایران و ژاپن باز هم با برتری ۳ بر صفر ایران خاتمه یابد.
با این نتیجه تیم ملی والیبال ایران جمع امتیازهای خود را به عدد ۷ رساند و توانست بالاتر از تیمهای آمریکا و ژاپن در جایگاه چهارم قرار بگیرد. ژاپنیها هم نتوانستند از پنج مسابقه خود با وجود میزبانی، هیچ امتیازی کسب کنند. پیش از این بازی، برزیل با پیروزی ۳-۲ مقابل ایتالیا قهرمانی خود را جشن گرفت. روسیه هم با عبور از سد آمریکا در جایگاه دوم ایستاد.
برترین های مسابقات
برونو رزنده، ادر کاربونرا، والاس ده سوزا، سیدائو، ریکاردو لوکارلی، اواندرو گوئرا، تیاگو آلوز، لوئیز فونتیلیس، موریزیو سوزا، لوکاس لو، لوکاس ساتکمپ، موریزیو سیلوا، ماریو پدریرا و رافائل اولویرا بازیکنان برزیل در این مسابقات بودند که با یک شکست مقابل روسیه روی سکوی قهرمانی ایستادند. هدایت سلسائو را برناردو رزنده ملقب به برناردینیو برعهده دارد.
فرهاد ظریف از ایران برترین لیبروی جام معرفی شد. عنوان با ارزشترین بازیکن به دیمتری موزرسکی از روسیه رسید که با ۲۱۸ سانتیمتر قد و پرشهای بسیار بلند، هنگام دفاع، تقریباً تا کمرش روی تور بلند میشود.
برونو رزنده از برزیل که بهترین پاسور لیگ جهانی شناخته شده بود، اینجا هم عنوان بهترین پاسور را به خود اختصاص داد. مکسول هالت از آمریکا، والاس دی سوزا از برزیل، فیلیپو لانزا و امانوئله بیرارلی از ایتالیا همراه با دیمیتری ایلینیخ از روسیه نیز دیگر اعضای تیم منتخب جام بین قارهای ۲۰۱۳ هستند.
محمود افشاردوست دبیر فدراسیون والیبال ایران درباره نتایج تیم ملی گفت: «برخی نگرانیهایی را از نبود پشتوانه برای تیم اصلی مطرح میکردند، اما در این رقابتها چند بازیکن زیر ۲۳ سال را دیدیم که عملکرد درخشانی داشتند. برای مثال میرزاجانپور و رحیمیپناه که میتوانند پشتوانه آینده برای والیبال ایران باشند.»
دبیر فدراسیون والیبال که بازیکن سابق تیم ملی هم هست، درباره خداحافظی فرهاد ظریف به خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا گفت: «برای ما به عنوان فدراسیون این موضوع ناراحت کننده بود. شاید اگر من جای ظریف بودم بعد از رقابتهای قهرمانی جهان خداحافظی میکردم. ولی خب بر اساس درک و احساسی که این بازیکن داشته تصمیم گرفته تا در همین مسابقات خداحافظی کند.»