مالک پیشین گنجینه هنری: حتی یک اثر را هم پس نمیدهم
تخمین زده می شود که نقاشی ها کشف شده در مونیخ بیش از یک میلیارد یورو ارزش دارد
مرد هشتاد سالهای که سالها از گنجینه هنری عظیمی در خانه خود نگهداری کرده، میگوید که حاضر نیست حتی یک اثر هنری را داوطلبانه پس دهد. او مدعی است که پدرش نزدیک ۱۴۰۰ اثر هنری را به صورت "کاملا مشروع" خریداری کرده است.
کورنلیوس گورلیت، که از کلیک دو هفته پیش در کانون توجه رسانههای جمعی قرار گرفته و تا کنون سکوت کرده بود، سرانجام در گفتوگویی با وبسایت مجله "اشپیگل" برداشت خود از کشف و ضبط صدها اثر هنری در خانهاش را بیان کرد.
کورنلیوس گورلیت میگوید که "دادگستری و رسانههای جمعی کل ماجرا را غلط طرح کردهاند". او میافزاید به دادستانی آلمان اسنادی ارائه داده است که او را از هرگونه خلافی تبرئه میکند.
به گفته او تمام آثار هنری به صورت قانونی به پدرش هیلدهبراند گورلیت، کارشناس و مجموعهدار هنری، تعلق داشته و پس از مرگ او به تنها فرزندش، کورنلیوس، که وارث او بوده، رسیده است. هیلدهبراند گورلیت در زمان رایش سوم (۱۹۳۳ – ۱۹۴۵) یکی از افراد مورد اعتماد بود که برای رژیم نازی آثار هنری "خریداری" میکرد.
مشکل حقوقی وضعیت مالکیت
بسیاری از آثار نقاشان مدرن قرن بیستم از سوی هیتلر "هنر انحرافی" نام گرفته بود
اداره مالیات گمرک آلمان اعلام کرده که بیش از ۱۴۰۰ تابلوی گرانبها را از خانه مرد هشتاد ساله ضبط کرده و به محلی امن برده است. دادستانی آلمان علیه کورنلیوس گورلیت به اتهام مخفیکاری و تخلف مالیاتی اعلام جرم کرده است.
آقای گورلیت در برابر مدعی است که هیچ خلافی مرتکب نشده و به نوبه خود مقامات قضایی را متهم میکند که "اموال خصوصی" او را مصادره کردهاند.
او که سخت بیمار است، به اشپیگل گفته است: "آنها میتوانستند اندکی صبر کنند تا من بمیرم و بعد به سراغ تابلوهای من بیایند." او مدعی است که در سالهای گذشته در خانه خود از صدها اثر هنری به خوبی مراقبت کرده است. او میگوید: "در زندگی هیچ چیز را به اندازه تابلوهایم دوست نداشتم."
بنا به گزارش مجله "فوکوس" دولت آلمان و دادگستری ایالت بایرن قصد دارند به کورنلیوس گورلیت پیشنهاد کنند که تمام آثار را به دولت واگذار کند. در آن صورت او از تعقیب قضایی معاف خواهد شد. این گزینه از این نظر به نفع دولت است که از روندهای حقوقی و مالیاتی بسیار پیچیدهای که میتواند سالها وقت بگیرد، جلوگیری میشود.
میان مقامات قضایی و مالیاتی بر سر قبول مسئولیت در مخفی نگه داشتن خبر "کشف هنری قرن" کشمکش جریان دارد. رسانههای جمعی هر دو طرف را متهم میکنند که به مدت ۲۰ ماه ماجرا را از افکار عمومی پنهان نگه داشته و تنها در اوایل ماه نوامبر آن را علنی کردهاند.
مقامات آلمانی از اشخاص حقیقی و حقوقی، تقاضاهایی برای باز پس گرفتن آثاری که متعلق به خود میدانند، دریافت کردهاند؛ اما به نظر کارشناسان تعیین وضعیت ملکی یکایک آثار بسیار دشوار است و مدت زیادی طول خواهد کشید.
از این گنجینه آخرین بار در یک حراجی تابلویی از ماکس بکمان، نقاش اکسپرسیونیست، به بهای حدود یک میلیون و دویست هزار دلار به فروش رفته است
گفته میشود که برخی از آثار واقعا به مجموعه خصوصی خانواده گورلیت تعلق دارند. حدود ۵۹۰ طرح و نقاشی به احتمال قوی توسط رژیم نازی به زور از ثروتمندان یهودی ضبط شده است. این آثار قرار است از هفته آینده در یک سایت اینترنتی به نمایش عموم گذاشته شوند.
در گنجینه هنری که در مونیخ یافت شده، آثاری گرانبها از هنرمندان نامدار مانند گوستاو کوربه، ادگار دگا، پابلو پیکاسو، هانری ماتیس، مارک شاگال، ماکس لیبرمان و اتو دیکس وجود دارد. ارزش مجموعه بیش از یک میلیارد یورو ارزیابی میشود.
تاکنون تصویر تعدادی از آثار این مجموعه گرانبها بر رویکلیک وبسایتی منتشر شده است.
راینهارد نِمِتس، رئیس دفتر دادستانی شهر آوسبورگ گفته بود که ۱۲۱ نقاشی با قاب و ۱۲۵۸ نقاشی دیگر بدون قاب در مارس ۲۰۱۲ در آپارتمان شخصی به نام کورلنیوس گورلیت در مونیخ کشف شد.
از این گنجینه آخرین بار در یک حراجی تابلویی از ماکس بکمان، نقاش اکسپرسیونیست، به بهای حدود یک میلیون و دویست هزار دلار به فروش رفت.
به گزارش رسانه های آلمانی، هیلدهبرند گورلیت احتمالا بخشی از تابلوها را در دهههای ۱۹۳۰ و ۱۹۴۰ به بهای کم از یهودیانی که قصد فرار از آلمان را داشتند، خریده بود.
هیلدهبرند گورلیت در سال ۱۹۵۶ در جریان یک سانحه رانندگی درگذشت.