نتانیاهو: فرانسه در مذاکرات هستهای با ایران همچنان محکم بایستد
میترا فرهمند ( اسرائیل )
بنیامین نتانیاهو در آستانه سفر فرانسوا اولاند، رییس جمهوری فرانسه، به اسرائیل از او به عنوان یک «قهرمان» یاد کرد و از پاریس خواست که در ادامه مذاکرات اتمی با ایران «قرص و محکم» بایستد.
نخستوزیر اسرائیل روز جمعه، بیست و پنجم آبان، در مصاحبه با روزنامه فرانسوی «فیگارو» گفت که «نباید در برابر ایران تسلیم شد؛ من امیدوارم که فرانسه همچنان موضع سرسختانه در مذاکرات روزهای آینده در ژنو را ادامه دهد».
نخست وزیر اسرائیل افزود: «موضع ما و فرانسه، فارغ از اینکه کدام حزب در فرانسه یا اسرائیل قدرت را در دست داشته است، در طول سالها کار تنظیم شده و همیشه از این مواضع مشترک دفاع کردهایم».
آقای نتانیاهو همکاریهای اسرائیل با فرانسه را بویژه از زمان ریاست جمهوری فرانسوا اولاند، «بسیار ویژه» نامید.
نخست وزیر اسرائیل در مصاحبه با فیگارو گفت رژیم ایران یک نظام سیاسی «متعرض، حامی خشونت و باورمند به تحقق آخر زمان» است که با این دیدگاهها میتواند رژیمی خطرناک برای همه جهان باشد.
نتانیاهو همچنین گفت: «برد موشکهایی که ایران از مدتها قبل داشته است برای ضربه زدن به اسرائیل کفایت میکرده و لذا موشکهایی که همچنان در حال طولانیتر کردن برد آنهاست، برای حمله به پاریس، لندن، واشینگتن و نیویورک است».
فرانسوا اولاند رییس جمهوری و لوران فابیوس وزیر امور خارجه فرانسه این هفته دیدار خود را با رهبران فلسطینی آغاز میکنند و سپس آقای اولاند با حضور در کنست- مجلس اسرائیل- سخنرانی کرده و با رییس جمهوری و نخست وزیر اسرائیل ملاقات میکند.
در هجده ماهی که از روی کار آمدن آقای اولاند در فرانسه میگذرد، این نخستین سفر او به اسرائیل و سرزمینهای فلسطینی است.
این سفر از مدتی قبل تعیین شده بود اما موضعگیری فرانسه در آخرین دور از مذاکرات هستهای کشورهای ۱+۵ با ایران در ژنو، اسرائیل را از فرانسه عمیقاً خشنود کرد و نخستوزیر اسرائیل هفته گذشته از فرانسه قدردانی کرد.
بر اساس گزارشها، لوران فابیوس در آن مذاکرات از جمله با تاکید بر لزوم لغو طرح راکتور آب سنگین اراک مانع از امضای توافقی شد که میان قدرتها، بویژه آمریکا با ایران تنظیم و آماده امضاء شده بود.
فرانسه با این موضعگیری ملاحظات اسرائیل و امیرنشینهای خلیج فارس را نیز مطرح کرد، در حالی که همه شواهد نشان میداد آمریکا آماده امضای توافقی بود که تا قبل از ورود وزیر امور خارجه فرانسه به مذاکرات، در حال نهایی شدن بود.
با وجود این، آمریکا میگوید قدرتهای مذاکره کننده در برابر ایران در آن مذاکرات دیدگاه واحدی داشتند اما ایران بود که پیشنهاد ارائه شده را نپذیرفت؛ هر چند که وزارت امور خارجه روسیه این ادعای آمریکا را رد کرد.
در این میان، پاتریک میزوناو سفیر فرانسه در تل آویو در روزهای گذشته فاش کرد که لوران فابیوس در مذاکرات ژنو این سه شرط را مطرح کرده است: ۱- گرفتن تضمین از ایران برای عدم تولید پلوتونیوم در راکتور اراک ۲- دریافت تضمین از ایران برای خودداری از گسترش ذخیره اورانیوم غنی شده، ۳- فرانسه حق ایران برای انرژی هستهای مسالمتجویانه را به رسمیت میشناسد اما ایران برای این هدف نباید الزاماً تاسیسات غنیسازی داشته باشد.
سفیر فرانسه گفت اصرار لوران فابیوس در مورد شرط سوم، مذاکرات را به دور بعدی کشاند.
این در حالی است که ایران در روزهای گذشته تاکید کرد بدون به رسمیت شناختن حق ایران در غنیسازی اورانیوم، توافقی در کار نخواهد بود.
دور تازه مذاکرات هستهای از بیست و نهم آبان در ژنو آغاز میشود، که این بار در سطح معاونان وزیران امور خارجه است.
با وجود ناکامی دور پیشین مذاکرات هستهای، یک مقام ارشد آمریکایی شامگاه جمعه بیست و پنجم آبان گفت توافق جدید با ایران در حال تنظیم است.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز جمعه گفت راهی که نخست وزیر اسرائیل برای مذاکرات با ایران پیشنهاد میکند، به جنگ منجر میشود.
خانم جن پساکی افزود «از نظر آمریکا، تنها گزینه قابل قبول و درست به جای جنگ، دیپلماسی است».
نتانیاهو در روزهای گذشته گفت «گزینه سومی نیز وجود دارد و آن تشدید فشارها و سنگینتر کردن تحریمها علیه ایران است».
اما رییس جمهوری و وزیر خارجه آمریکا در روزهای گذشته کنگره را از تشدید تحریمها علیه ایران اکیداً برحذر داشتند.
اختلاف سران آمریکا و اسرائیل در مورد راهکار مقابله با برنامه اتمی ایران، در روزهای گذشته عمیقتر شده و آنها از رسانهها به یکدیگر پاسخهای تندی دادهاند.
در پی حملات تند وزیران اسرائیلی به جان کری وزیر خارجه آمریکا، شیمون پرز رییس جمهوری اسرائیل از دولتمردان کشورش خواست این رویه را ترک کنند.
شیمون پرز جمعه گفت آمریکا نیز خطرات یک ایران هستهای را تشخیص میدهد و همیشه خواستههای اسرائیل را پاسخ داده و اهمیت این دوستی را باید رعایت کرد.
آقای پرز خواهان «مدیریت خردمندانه» اختلافات میان دولت اسرائیل با آمریکا و خودداری از دامن زدن رسانهای به این اختلافات شد.