اسیدپاشی به تنه درختان، شیوه جدید قاچاقچیان چوب در جنگلهای شمال
قاچاقچیان چوب در حالی به شیوههای جدیدی برای نابودی جنگلها و زمینخواری در جنگلهای شمال ایران روی آوردهاند که بر اساس برخی گزارشها، طی دو سال اخیر نزدیک به چهار هزار اصله از درختان ارزشمند این جنگلها قاچاق شدهاند. به گفته کارشناسان، «نسبت طایفهای» برخی مسوولان محلی با قاچاقچیان، به این فرایند کمک کرده است.
خبرگزاری “مهر” روز دوشنبه (۲۰ آبان-۱۱ نوامبر) طی گزارشی از شیوه جدید زمینخواری و قاچاق چوب جنگلهای شمال خبر داد که بر اساس آن، برخی از حاشیهنشینان با «خشکاندن سریع درختان» از طریق «پاشیدن اسید» بر تنه آنها زمینه نابودی این جنگلها را فراهم کردهاند.
بر پایه این گزارش، برخی از قاچاقچیان در روستای “افراسیاب کلا” که از ۳ ضلع شمالی، غربی و شرقی به جنگل نور راه پیدا میکند، در طول حدودا ۲ سال اخیر روزانه بیش از ۵ اصله درخت را بدین شیوه «برای فریب دادن مسوولان خشکانده و چوب آنرا با وانتبارهای شخصی بدون کوچکترین دغدغه و نظارتی از جنگل خارج میکنند».
این گزارش میافزاید که در طول ۲ سال گذشته چیزی نزدیک به ۴ هزار اصله درخت که «اغلب از گونههای ارزشمند بلوط و سفید پلت با پایههای قطور و دارای مصارف صنعتی» بودند، از این جنگل قاچاق شده است.
یکی از اهالی این روستا در این خصوص به “مهر” گفت که بارها به «شورای روستای افراسیابکلا» اطلاع دادهاند اما تنها جوابی که شنیدهاند این بود که «چگونه تنها با ۴ نیرو میتوان چنین مساحتی را کنترل کرد».
در همین حال، عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس، «قاچاق چوب» و «زمینخواری» در جنگلهای شمال و به ویژه جنگلهای شهرستان نور را تنها محدود به این روستا ندانست و گفت که این مساله به یک «اپیدمی» تبدیل شده است.
دکتر حامد یوسفزاده با اشاره به «روابط طایفهای» برخی از مسوولان محلی با قاچاقچیان چوب گفت: «طایفهبازی در میان مسوولان شهرستان نور پدیدهای است که خیلی رواج دارد بنابراین این روابط در نظارت و بررسی تخلفات تأثیرگذار بوده و کنترل به درستی انجام نمیشود.»
گفتنی است که کارشناسان تاکنون بارها نسبت به روند رو به رشد نابودی جنگلهای شمال و پیامدهای زیست محیطی، اقتصادی و اجتماعی آن هشدار دادهاند.
از جمله دکتر اسماعیل کهرم، که از او به عنوان «پدر علم محیط زیست ایران» نام برده میشود، اسفندماه سال گذشته با اشاره به اینکه «نیمی از جنگلهای ایران در ۳۰ سال گذشته نابود شده و به ۱۲ میلیون هکتار رسیده»، ضمن انتقاد از «نقش دولت» در تخریب جنگلها به خبرگزاری “مهر” گفته بود که «میزان برداشت پایدار از جنگلها باید ۲/۳ میلیون متر مکعب باشد اما دولت ۶ میلیون متر مکعب از جنگلهای هیرکانی شمال کشور که دست کم ۳ میلیون سال قدمت دارند، برداشت میکند».