مذاکرات هستهای ژنو بدون توافق پایان یافت
کاترین اشتون و محمد جواد ظریف به خبرنگاران گفتند "با خوش بینی به دور بعدی مذاکرات خواهند رفت"
بعد از بیش از سه روز مذاکرات فشرده میان ایران و گروه ۵+۱ در ژنو سوئیس، قدرتهای جهانی و ایران بدون توافق به گفتگوهای خود پایان دادند اما تاکید کردند که دور بعدی مذاکرات بر سر برنامه هسته ای ایران در کمتر از دو هفته دیگر برگزار خواهد شد.
این گفتگوها که در دو روز پایانی با حضور وزرای خارجه کشورهای مذاکره کننده و تنها در غیاب وزیر خارجه چین، بسیار حساس و "امیدبخش" شده بود، روز شنبه (نهم نوامبر) تا پاسی از شب به درازا کشید و در نهایت کاترین اشتون، مسول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در ساعات آغازین روز یکشنبه به خبرنگاران گفتند "با خوش بینی به دور بعدی مذاکرات خواهند رفت".
خبر "عدم توافق" طرفین دقایقی پیش از این کنفرانس خبری و توسط لوران فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه منتشر شده بود. آقای فابیاس که از او به عنوان مخالف اصلی توافق در اردوی کشورهای غربی یاد شده است، به خبرنگاران گفته بود که کشورش هنوز به اهدافی که در این مذاکرات انتظار داشته، نرسیده است.
محمد جواد ظریف هم ساعاتی پیش از پایان این مذاکرات، گفته بود که خوشبینیها برای حصول یک توافق میان کشورش و قدرتهای جهانی کم رنگ شده اما اگر توافقی هم در این دور از مذاکرات حاصل نشود فاجعه ای روی نداده است.
مذاکرات روز سوم تا اوایل بامداد روز یکشنبه به طول انجامید و خبرنگاران ساعتها منتظر اعلام نتایج آن شدند
آقای ظریف، ساعاتی پیش از پایان مذاکرات در ژنو و در مصاحبهای اختصاصی با جرمی بوئن، سردبیر خاورمیانه بیبیسی، گفت ممکن است که ایران و قدرتهای جهانی در این دور مذاکرات به توافقی نرسند، اما: "این که در این دور مذاکرات به نتیجه نرسیم فاجعه نیست، چون این آغاز یک روند است.
او همچنین تاکید کرد تحریمهای شدید بانکی و نفتی علیه ایران دلیل تغییر رویه ایران نیست: "نتیجه خالص تحریمها ساخت ۱۹ هزار سانتریفوژ و همچنین دشواریهایی برای مردم ایران بوده است."
وزیر خارجه ایران همچنین گفت غرب نمیتواند با رسیدن چنین نتیجهای "مدعی پیروزی شود."
این در حالی است که آقای ظریف ساعاتی پیشتر از رسیدن به مرحله تنظیم توافقنامه میان ایران و قدرتهای جهانی خبر داده بود.
با وجود عدم توافق طرفین در این مذاکرات، گفتگوهای دو جانبه و سه جانبه بیسابقهای میان نمایندگان عالیرتبه ایران و آمریکا در جریان این گفتگوها روی داد که در نوع خود و پس از قطع روابط دیپلماتیک میان تهران و واشنگتن، بیسابقه بود.
وزیر خارجه ایران در کنفرانس خبری پایانی این مذاکرات گفت: "مایوس نیستم. اختلاف ها طبیعی است. اما همین جلسه آخر خیلی خوب بود چرا که نشان داد اراده سیاسی برای رسیدن به یک توافق وجود دارد."
خانم اشتون هم در پاسخ به سوال خبرنگاری که از نقش فرانسه در به نتیجه نرسیدن این مذاکرات گفت: "به جزئیات نخواهم پرداخت اما باید بگویم که همه وزرای خارجه به اینجا آمده بودند تا برای رسیدن به نتیجه به هم کمک کنیم."
جان کری: پیشرفتهای بسیار چشمگیری داشتیم
جان کری: "تاکید پرزیدنت اوباما هم پیش از آمدن من به اینجا این بود که برای رسیدن به توافق عجله نکنید. به توافق نرسیدن بهتر از به توافق بد رسیدن است"
جان کری، وزیر خارجه آمریکا، دقایقی پس از کنفرانس خبری محمد جواد ظریف و کاترین اشتون گفت: "در مذاکرات هستهای با ایران پیشرفتهای بسیار چشمگیری داشتیم."
وزیر خارجه آمریکا مذاکرات سه روز ه میان گروه ۵+۱ و ایران را همراه با "احترام مقابل" خواند و گفت که بدون اغراق تاکید میکند که در این گفتگوها "نه تنها اختلافها نظرها کاهش یافت بلکه به نظر واحدی نزدیک شدیم."
وزیر خارجه آمریکا تاکید کرد که برای اعتمادسازی مجدد میان تهران و واشنگتن زمان لازم است و آنچه او "بی اعتمادی" شکل گرفته از سال ۱۹۷۹ میان دو کشور نامید باید به مرور زمان برطرف شود.
وی در پاسخ به سوال کیم غطاس، گزارشگر بیبیسی، که از "مخالفت فرانسه" برای حصول یک توافق در این مذاکرات پرسید گفت: "تاکید پرزیدنت اوباما هم پیش از آمدن من به اینجا این بود که برای رسیدن به توافق عجله نکنید. پرزیدنت گفت به توافق نرسیدن بهتر از به توافق بد رسیدن است." آقای کری در ادامه گفت که کشورهای شرکت کننده در این مذاکرات هر یک نگرانیهای خود را دارند و مذاکرات هم برای کاهش اختلافها و تامین نظر همه طرفهای مذاکره انجام میشود.
آقای کری در ادامه گفت کاخسفید همچنان که باراک اوباما در ابتدای ورودش به کاخ سفید تاکید کرده، به دنبال این هدف است که اطمینان یابد ایران به سلاح هستهای دست پیدا نمیکند.
او همزمان تاکید کرد که در راه رسیدن به این هدف "دیپلماسی" میتواند بهترین سلاح برای جلوگیری از گسترش سلاحهای هستهای باشد.
جان کری به همراه وزرای خارجه آلمان، روسیه، فرانسه و بریتانیا همگی در روز پایانی این مذاکرات به ژنو آمده بودند تا در صورت نهایی شدن توافق هستهای با تهران، امضا کننده این توافقنامه باشند اما اکنون برای ادامه این مذاکرات در هفته های آینده، احتمالا سطح مذاکرات دوباره به سطح معاونان و کارشناسان تقلیل خواهد یافت.