روحانی: دولت وارد کارزار مذاکراتی سخت شده است
حسن روحانی، رییس جمهوری ایران، روز یکشنبه ۱۲ آبان گفته است که دولت جمهوری اسلامی وارد کارزار مذاکراتی سخت شده و بدون خواست مردم و حمایت رهبر، تلاش های دولت نتیجه ای درپی نخواهد داشت.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، آقای روحانی که در جلسه هیات دولت صحبت می کرد، گفته است: مذاکرات در عرصه بین المللی کار آسانی نیست و دولت وارد کارزار مذاکراتی سخت شده و به طور جدی نیازمند حمایت مردم و مقام رهبری است و امیدواریم چنانکه این حمایت ها تا به حال وجود داشته پس از این نیز ادامه داشته باشد چرا که دولت بدون خواست و حمایت مردم و رهبری قادر به رساندن این تلاش ها به مقصد نیست.
با پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری در خردادماه سال جاری،دولت وی رویکرد تازه ای را بر حل مشکلات کشور و به ویژه مساله تحریم های جامعه بین المللی و مناقشه هسته ای در پیش گرفته است. در همین زمینه، مقامات ایران و آمریکا در نیویورک بایکدیگر مذاکره کردند و برای نخستین بار پس از انقلاب حسن روحانی و باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا به صورت تلفنی صحبت کردند.
اقدامات دیپلماتیک دولت حسن روحانی واکنش گروه های تندرو و محافظه کار در ایران را درپی داشته است. آنها می گویند، رویکرد دولت حسن روحانی در قبال مذاکره با آمریکا خوش بینانه است. در این زمینه، بنرهایی با عنوان «صداقت آمریکایی» در تهران نصب شده بود که سپس جمع آوری شد. ائمه جمعه کشور نیز در خطبه های خود و در سخنانی مشابه علیه آمریکا و مذاکرات تهران و واشینگتن سخنرانی کردند.
در همین زمینه، محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، روز یکشنبه در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس حاضر شد تا به پرسش های نمایندگان مجلس در خصوص «تماس تلفنی حسن روحانی و باراک اوباما»، «موضع گیری وزیر امور خارجه در قبال مساله هولوکاست»، «تعریف منافع ملی» ، «احتمال توقف غنی سازی اورانیوم» و «حمله به مرزبانان ایرانی در سراوان» پاسخ دهد.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی گفته است که نمایندگان از پاسخ های محمد جواد ظریف قانع نشده اند.
این در حالی است که آبت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، روز یکشنبه با حمایت از هیات مذاکره کننده ایران در مذاکرات اتمی، ماموریت آنها را «سخت» خواند و هشدار داد که کسی نباید آنها را «سازشکار» بنامد.
رهبر جمهوری اسلامی گفته بود: هیات مذاکرهکنندگان «ماموریت سختی را بر عهده دارند و هیچ کس نباید ماموری را که مشغول کاری است تضعیف کند.»
«استفاده از فضای» کنونی
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دولت، حسن روحانی همچنین از اظهارات رهبر ایران در حمایت «از سیاست دولت و تلاش های مذاکره کنندگان با ۱+۵ و در مجموع از دیپلماسی دولت» تشکر کرده است.
حسن روحانی در ادامه گفته است:«همه مردم ایران با سلایق مختلف در دفاع از حقوق ملی هم نظر هستند و در این راه از مذاکره کنندگان که برای تامین حقوق ملی، ایستادگی می کنند و از دولت برای ادامه این مسیر حمایت و پشتیبانی خواهند کرد و آنجا که سلایق مختلف تاکتیکهای مختلف را پیشنهاد می کند نیز دولت از نظرات و پیشنهادات مردم بهره می گیرد اما تاکید می کنم که فضایی که امروز بوجود آمده فضایی است که مردم ایران با حضور خود در انتخابات ۲۴ خرداد بوجود آوردند.»
رییس جمهوری ایران در بخش دیگری از اظهارات خود با اشاره به این که «پیروزی در سایه تعامل حاصل می شود نه در انزوا» گفته است:«البته تعامل با دنیا باید سازنده و موثر و توام با دیپلماسی و نرمش قهرمانانه باشد، تعامل در کنار حاکمیت ملی و استقلال و اجرای خواست مردم معنا پیدا می کند و فکر می کنم امروز برای تحقق این منظور شرایط ویژه ای برای ملت ایران فراهم شده است. »
حسن روحانی همچنین ابراز امیدواری کرده است که کشورهای ۱+۵ و دولت آمریکا و همه قدرت ها و دولت های جهان از این فضا به وجود امده در ایران «حسن استفاده» را برده و دنبال سوء استفاده نباشند.
رییس جمهوری ایران گفته است که مردم ایران با «هیچ ملتی و از جمله با مردم آمریکا دشمنی نداشته و ندارند.»
وی با اظهار امیدواری نسبت به اینکه «مذاکره کنندگان با جمهوری اسلامی در مذاکرات خود جدی باشند،» گفته است: قدم هایی که تا به حال برداشته شده درست و صحیح بوده و از سوی ملت ایران و مقام معظم رهبری تایید شده و البته دولت و مذاکره کنندگان نیز باید کاملا هوشیار باشند؛ در کنار لبخندها در مذاکرات باید کمرها را محکم ببندیم زیرا در یک کارزار دیپلماتیک قدم گذاشتیم.»
دولت حسن روحانی طی ماههای اخیر کوشیده است تا از طریق مذاکرات هسته ای در چارچوب گروه ۱+۵ وارائه پیشنهادهای تازه به راه حلی برای مناقشه هسته ای ایران و پایان دادن به تحریم های بین المللی دست یابد.
ایران در مذاکرات با گروه ۱+۵ که در ۲۳ و ۲۴ مهرماه (۱۵ و ۱۶ اکتبر) در ژنو برگزارشد طرحی را برای حل مناقشه هسته ای خود به اعضای گروه ۱+۵ ارائه کرده است که مورد توجه کشورهای غربی قرار گرفته است.
در همین زمینه، جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید، پس از مذاکرات ایران و ۱+۵ در ژنو گفته بود که طرح ارائه شده از طرف ایران در ژنو «بسیار مفید» است و دولت آمریکا آن را دارای آن سطحی از «جدیت و استحکام» میبیند که پیش از این سابقه نداشته است.
همچنین یوکیا آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز جمعه، ۱۰ آبان، از رویکرد جدید ایران در قبال آژانس بینالمللی انرژی اتمی استقبال کرد و گفت که رهبری جدید دولت ایران تمایل خود را به رفع نگرانیها درباره برنامه اتمی خود نشان داده است و تغییر رویکرد ایران در طرح جدید این دولت نیز به چشم میخورد.