بررسی روزنامه های صبح یکشنبه تهران - ۱۲ ابان
روزنامه ایران در شماره روز یکشنبه خود گزارش داده که «یک روز پس از انتشار لیست کشورهایی که دارایی نفتی ایران را بلوکه کرده اند، چین به عنوان بزرگترین شریک آسیایی ایران اعلام کرد طلبهای چند میلیاردی ایران را باز میگرداند» اما چینیها این مبلغ را نه از طریق پرداخت وجه نقد، بلکه به شکل «تجهیزات سرمایهگذاری» پرداخت خواهند کرد.
روزنامه شرق با انتشار گزارشی درباره بازداشت سعید پورعزیزی، مدیر مسئول روزنامه بهار، از قول معصومه شهریاری همسر سعید پورعزیزی خبر داده است که «هنوز قرار وثیقه از سوی بازپرس پرونده صادر نشده و فعلاً در حد قرار بازداشت است».
همزمان روزنامه کیهان با انتشار یادداشتی روزنامه بهار و اصلاح طلبان را به «خیانت به ولایت» متهم کرده است.
روزنامه جامجم در شماره یکشنبه ضمن انتشار گزارشی درباره «ﮔﺮﺍﻧﻔﺮﻭشی ۶۵۰۰ ﻣﻴﻠﻴﺎﺭﺩ ﺗﻮﻣﺎنی ﺷﺮﻛﺖ ﻣﺨﺎﺑﺮﺍﺕ»، خبر داده است که سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به عنوان نماینده دولت در نامهای به سازمان بورس خواهان «ضبط ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان» از دارایی مخابرات به نفع مردم شده است.
روزنامه اعتماد در تیتر یک از «بازنشستگی سیاسی علیاکبر ناطق نوری» خبر داده و از قول رئیس دورههای پیشین مجلس شورای اسلامی نوشته است: «به عنوان سردسته اصلاح طلبان به میدان نخواهم آمد».
روزنامه جوان، نزدیک به سپاه پاسداران، در عنوان اصلی شماره دوازدهم آبان ماه از قول محمدجواد ظریف، وزیر خارجه، درباره مذاکرات دولت روحانی با کشورهای ۵+۱ نوشته است: «هدف مذاکرات هستهای است نه عادیسازی رابطه با آمریکا.»
روزنامه شرق در تیتر یک شماره یکشنبه از قول علی مطهری نوشته است که پس از انتخابات سال ۸۸ «باید میگذاشتیم معترضان ۸۸ حرفشان را بزنند».
روزنامه جهان صنعت از «کاهش نرخ بیکاری» خبر داده و نوشته است: «نرخ بیکاری در بهار سال جاری ۱۰.۶ درصد بود اما در تابستان یا دو دهم درصد کاهش به «به ۱۰.۴ درصد رسید».
روزنامه مردمسالاری نیز گزارش و عکسهایی از «چهارمین زنجیره انسانی در اعتراض به انتقتال آب کارون» منتشر کرده است.
«هنوز برای سعید پورعزیزی قرار وثیقه صادر نشده است»
روزنامه شرق گزارش داده است که شنبه یازدهم آبان ماه «سعید پورعزیزی مدیرمسئول روزنامه بهار در پی احضار به دادسرای رسانه بازداشت شد».
همسر سعید پورعزیزی مدیرمسئول روزنامه بهار به روزنامه شرق گفته است: «حدود ساعت ۱۰ صبح شنبه از دادسرا به همسرم زنگ زده و وی به دادسرا احضار و بدون اطلاع قبلی برای او قرار بازداشت صادر شد».
معصومه شهریاری با اشاره به اینکه «پس از صدور قرار بازداشت، خانمی از دادسرای فرهنگ و رسانه تماس گرفت و خواست وثیقه ببریم که بعد از بردن وثیقه متوجه شدیم بازپرس قرار وثیقه صادر نکرده است»، به روزنامه شرق گفته است: «حدود ساعت ۱۵ شنبه، سعید پورعزیزی از دادسرای فرهنگ و رسانه به زندان اوین منتقل شد که پیگیریهای بعدی جهت تودیع وثیقه باید یکشنبه انجام شود».
روزنامه شرق از قول همسر سعیدپورعزیزی نوشته است: «شعبه چهار دادسرای فرهنگ و رسانه، مسئول رسیدگی به پرونده سعید پورعزیزی مدیرمسئول روزنامه بهار است» و هنوز «قرار وثیقه از سوی بازپرس پرونده صادر نشده و فعلا درحد قرار بازداشت است».
به نوشته این روزنامه، بازداشت سعید پورعزیزی پس از آن رخ داد که «روزنامه بهار بهمناسبت روز عید غدیرخم یادداشتی با عنوان امام؛ پیشوای سیاسی یا الگوی ایمانی چاپ کرد».
روزنامه شرق با تأکید بر اینکه «مدیران روزنامه بهار چاپ این یادداشت را به دلیل خطای فنی اعلام کردهاند»، یادآوری کرده است که «پس از انتشار این مطلب، مدیریت روزنامه اقدام به عذرخواهی در چند رسانه و انتشار چند یادداشت در نقد مطلب موردنظر در روزنامه بهار کرد تا نشان دهد نظرات مندرج در یادداشت علیاصغر غروی به دور از مشی روزنامه بهار، مدیران، روزنامهنگاران و کارمندان آن است».
این روزنامه همچنین به توقف خودخواسته انتشار روزنامه بهار و توقیف آن از سوی هیئت نظارت بر مطبوعات اشاره کرده و نوشته است: «روزنامه بهار در طول انتخابات از فعالترین رسانهها در خلق حماسه سیاسی بود و بهصورت مشخص از محمدرضا عارف و پس از اجماع اصلاحطلبان از حسن روحانی رئیسجمهور کنونی کشور حمایت کرد».
اتهام تازه کیهان به روزنامه بهار و اصلاحطلبان: «خیانت به ولایت»
روزنامه کیهان که تحت نظر نماینده علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی منتشر میشود، همزمان با بازداشت سعید پورعزیزی با انتشار یادداشتی روزنامه بهار و اصلاحطلبان را به «توطئه شوم» و «خیانت به ولایت» متهم کرده است.
نویسنده این یادداشت محمدحسین رجبی دوانی، ضمن اشاره به اینکه مقاله بحث برانگیز روزنامه بهار را اخیراً مطالعه کرده، نوشته است: «پیش از آن از عکسالعملهایی که نسبت به این مقاله مشاهده نمودم، تصور میکردم نویسنده آن در اثر جهل و بیسوادی در امور دینی دست بر قلم برده است، اما پس از خواندن آن به یقین دریافتم که اگرچه بیسوادی از قلم وی نمایان است، ولی جرم و خیانت وی و روزنامه بهار و حامیان و همفکران این جریان بسی بزرگتر از آن است که در وهله اول به نظر میآید».
یادداشتنویس کیهان با اشاره به اینکه محتوای یادداشت علیاصغر غروی در روزنامه بهار همان «وجه اصلی تمایز و تفاوت شیعه و سنی» در «برداشت از معنی حدیث ولایت» است، تأکید کرده که درباره این حدیث «شیعه بر این یقین است که ولایت و صاحب اختیاری تمام مؤمنان مراد است که حکومت جزئی و شأنی از وظایف و شئون امام است».
کیهان تأکید کرده که با اهل سنت «این تفاوت دیدگاه از دیرباز وجود داشته و به صورت دوستانه در مباحث کلامی طرفین مطرح بوده و هست»، و اکنون «مسئله اینجاست که در مهد تشیع و نظام جمهوری اسلامی و حاکمیت ولایت، در یکی از ارگانهای اصلاحطلبان و توسط یکی از به اصطلاح اندیشمندان آنها در رد ابلاغ ولایت و امامت» منتشر شده است.
محمدحسین رجبی دوانی، در یادداشت کیهان علیاصغر غروی نویسنده یادداشت منتشر شده در روزنامه بهار را «نویسنده هتاک» خوانده و نوشته است: «این مقاله داعیه اصلاحطلبی دارد و این مقاله موهن را نیز روزنامه بهار که از ارگانهای شناخته شده مدعیان اصلاحطلبی است به عنوان سرمقاله خود چاپ کرده است، بنابراین همه این جریان در قبال این حرمتشکنی مسئول است، مگر آنکه حساب خود را به روشنی از آن جدا کنند».
روزنامه کیهان به ویژه محمدرضا عارف را مورد حمله قرار داده و نوشته است: «آنچه در ارتباط با این خیانت به ولایت نباید نادیده گرفته شود، ارتباط آقای عارف و اظهارات او در این زمینه است».
روزنامه تحت نظر رهبر جمهوری اسلامی همچنین از عنوان تازهای برای اصلاحطلبان استفاده کرده و آنها را «جریان انحرافی» توصیف کرده و نوشته است: «در فتنه سال ۸۸ همگام و متحد با منافقین (مجاهدین خلق) و بهائیان و سلطنتطلبان و گروه جنایتکار ریگی و اراذل و اوباش و در هماهنگی کامل با آمریکا و اسرائیل، عمود خیمه انقلاب یعنی ولایت فقیه را هدف قرار داده بودند».
علیاصغر غروی نویسنده یاداداشت «امام؛ پیشوای سیاسی یا الگوی ایمانی» که منجر به توقیف روزنامه بهار و بازداشت سعیدپورعزیزی شده و کیهان نیز او را «نویسند ه هتاک» نامیده است، خود فرزند ««آیتالله سید محمدجواد غروی»، و از اعضای شورای مرکزی نهضت آزادی ایران، مسئول شاخه اصفهان نهضت آزادی است.
موافقت چین با پرداخت ۲۲ میلیارد یورو پول بلوکه شده ایران «در قالب تجهیزات»
روزنامه ایران گزارش داده است که «یک روز پس از انتشار لیست کشورهایی که دارایی نفتی ایران را بلوکه کرده اند، چین به عنوان بزرگترین شریک آسیایی ایران اعلام کرد طلبهای چند میلیاردی ایران را باز میگرداند».
این روزنامه البته درباره جزئیات توافق ایران و چین درباره نحوه بازگرداندن پول نفت به ایران، از قول علیمحمد احمدی عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس نهم نوشته است: «در سفر رئیس مجلس به پکن راههای بازگشت پول نفت ایران از چین بررسی شد که در نهایت قرار شد چینیها پول نفت را در قالب تجهیزات سرمایهای پرداخت کنند».
ارگان مطبوعاتی دولت با اشاره به اینکه «علیمحمد احمدی به همراه علی لاریجانی به چین سفر کرده بود»، از قول این نماینده مجلس شورای اسلامی نوشته است: «چینیها ارز ایران را بلوکه نکردهاند بلکه به دلیل شرایط تحریم مشکل انتقال ارز دارند» و در جریان سفر علی لاریجانی به پکن «قرار شد چینیها از طریق یک شرکت چینی که طرف قرارداد ایران است به جای پرداخت وجه در زمینه پتروشیمی، سیمان، فولاد قطار شهری، آب و فاضلاب سرمایهگذاری کنند».
به گفته علیمحمد احمدی «در مذاکرات انجام شده ۴۰ پروژه مشترک برای سرمایهگذاری چینیها در پروژههای عمرانی کشور تعریف شده است».
نماینده مردم دهلران، آبدانان و دره شهر در مجلس نهم همچنین گفته است: «آمریکا برای انتقال ارز به چین هم فشار میآورد، اما پس از مذاکرات و سفر حسن روحانی به نیویورک فضا به سمت بهبود رفت تا منابع در پروژههای مشترک فاینانس و تجهیزات سرمایهای در پروژهها صرف شود».
روزنامه ایران یادآوری کرده است که یک هفته پیش «محمدباقر نوبخت، معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی حسن روحانی برای نخستین بار اعلام کرد که «چین ۲۲ میلیارد دلار پول نفت ایران را بلوکه کرده است».
گران فروشی ۶۵۰۰ ﻣﻴﻠﻴﺎﺭﺩ ﺗﻮﻣﺎنی ﺷﺮﻛﺖ ﻣﺨﺎﺑﺮﺍﺕ
روزنامه جام جم در شماره یکشنبه ضمن انتشار گزارشی درباره «ﮔﺮﺍﻧﻔﺮﻭﺷﻲ ۶۵۰۰ ﻣﻴﻠﻴﺎﺭﺩ ﺗﻮﻣﺎﻧﻲ ﺷﺮﻛﺖ ﻣﺨﺎﺑﺮﺍﺕ»، خبر داده است که سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به عنوان نماینده دولت طی نامهای به سازمان بورس خواهان «ضبط ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان» از دارایی مخابرات به نفع مردم شده است.
به گزارش این روزنامه در دورجدید کشمکشها برسرافزایش تعرفههای مخابراتی، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به عنوان نماینده دولت برای نظارت بر مخابرات تأکید دارد که «هر گونه افزایش تعرفه خدمات بدون اخذ مجوز از کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات ممنوع است» و به همین دلیل با ارسال نامهای به بورس خواستار کسر و کنار گذاشتن ۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان از درآمد اعلامی این شرکت برای پس دادن به مردم شده است.
در بخش دیگری از این نامه تأکید شده است که «مخابرات ایران بدون اخذ مجوز لازم اقدام به افزایش تعرفه برخی از خدمات کرده و در شش تریلیون و ۵۵۴ میلیارد و ۹۳۲ میلیون و ۶۸۳ هزار و ۹۲۸ ریال (نزدیک به ۶ هزار میلیارد و ۵۵۴ میلیون تومان) وجوه اضافی از مشترکان دریافت کرده است».
سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی تاکید کرده است که «این رقم نمیتواند به عنوان درآمد مخابرات ایران قلمداد شود»، و به همین دلیل «در حال پیگیری موضوع است، تا مبلغ به مشترکان عودت داده شود».
به گزارش روزنامه جام جم، شرکت مخابرات نیز درپاسخ به نامه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اعلام کرده است که «هیچ گونه درآمد غیرقانونی کسب نکرده است».
مظفر پوررنجبر مدیر عامل شرکت مخابرات ایران اعلام کرد که به رغم آنکه شرکت مخابرات پروانه فعالیت خود را از سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی دریافت کرده است اما بنابر مصوبه ۷ تیر سالجاری «شورای رقابت مرجع تصویب دستورالعمل تنظیم قیمت است» و سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی «حق دخالت ندارد».
روزنامه جام جم ضمن تأکید براینکه «شرکت ﻣﺨﺎﺑﺮﺍﺕ ﺑﺪﻭﻥ ﻛﺴﺐ ﻣﺠﻮﺯ ﻭ ﺍﻃﻼﻉﺭﺳﺎنی ﺑﻪ ﻣﺮﺩﻡ ﺑﻪ ﻳﻜﺴﺎﻥ ﺳﺎﺯی ﺗﻌﺮﻓﻪﻫﺎی ﺭﻭﺯ ﻭ ﺷﺐ ﺗﻠﻔﻦ ﺍﻗﺪﺍﻡ ﻛﺮﺩه بود»، نوشته ﺍﺳﺖ: «به نظر میرسد دور جدید درگیری بین وزارت ارتباطات و شرکت مخابرات ایران آغاز شده و پای نهادهایی چون بورس و شورای رقابت نیز به طور جدی به ماجرا کشیده شده است».
به نوشته این روزنامه، «باید دید در روزهای آینده چه مقام یا نهاد بالادستی برای حل ماجرا ورود پیدا خواهد کرد، چراکه در غیر این صورت، بورس بر سر دوراهی چگونگی نحوه محاسبه سود سهام مخابرات میماند واین امر قطعاً تأثیر منفی بر وجهه این شرکت نزد سهامداران و کل بورس برجای خواهد گذاشت».