"جیش العدل" مسئولیت حمله به مرزبانان سراوان را بر عهده گرفت
تصویر وبلاگ گروه موسوم به "جیش العدل"
گروه موسوم به "جیش العدل" اعلام کرده که اعضای یکی از گردانهای نظامی وابسته به این گروه در عملیاتی "دهها تن از پاسداران" جمهوری اسلامی را کشتهاند. ایران تلفات حمله به مرزداری سراوان را ۲۰ کشته و زخمی اعلام کرده است.
یک گروه مسلح با انتشار بیانیهای مسئولیت حمله شامگاه جمعه (۲۵ اکتبر/ ۳ آبان) به مرزبانان منطقه کوهک سراوان در استان سیستان و بلوچستان را برعهده گرفت. این گروه موسوم به "جیش العدل" خود را "ارتش عدالت و برابری" معرفی کرده و مدعی شده که "فرزندان برومند اهل سنت ایران" جمعه شب "با اجرای یک عملیات موفق و پیروزمندانه" در سراوان "دهها تن از پاسداران نظام [جمهوری اسلامی]" را از پای درآورده و "تعدادی دیگر را زخمی نمودند".
بیانیه یادشده "جنایتهای وحشیانه سپاه پاسداران در سرزمین اسلامی سوریه" و "ظلم و جنایتها در حق مردم مظلوم اهل سنت ایران" را انگیزه عملیات خود دانسته است.
بیانیه مزبور که از قرار معلوم "به دلائل امنیتی" با تأخیر صادر شده، همچنین ادعا میکند که در عملیات شامگاه شنبه "تعدادی اسلحه و مهمات" نیز به غنیمت گرفته شده است.
واکنشها به حادثه سراوان
مقامهای امنیتی استان سیستان و بلوچستان در تازهترین موضعگیریها اخبار اولیه مبنی بر گروگان گرفتن سه تن از مأموران مرزبانی را نادرست دانستند. رجبعلی شیخزاده، معاون سیاسی و امنیتی این استان، روز یکشنبه (۲۷ اکتبر/ ۵ آبان) به خبرگزاری تسنیم گفت که در این حادثه ۱۴ تن کشته و ۶ تن دیگر مجروح شدهاند.
پیش از این حسن روحانی، رئیس دولت یازدهم، از تشکیل کمیته ویژهای برای بررسی حادثه شامگاه جمعه خبر داده بود. علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در جلسه علنی روز یکشنبه از وزارت کشور و کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی خواست، به این حادثه رسیدگی کنند.
از سوی دیگر خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) روز یکشنبه بیانیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در مورد حمله به مرزبانان سراوان را منتشر کرده است. در این موضعگیری، حمله شامگاه جمعه در زمره "اقدامات تروریستی تحت فرماندهی و پشتیبانی سازمانهای جاسوسی قدرتهای سلطهگر و مستکبر" خوانده شده است.
مقامات جمهوری اسلامی در روزهای پس از حمله از "عدم پایبندی پاکستان به توافقنامههای امنیتی" نیز انتقاد کردهاند. نماینده زابل، زهک و هیرمند در مجلس شورای اسلامی، نیز روز یکشنبه بار دیگر به این موضوع اشاره کرد. باقر حسینی همچنین عاملان این حمله را "وابسته و مزدور ایادی استکبار" از جمله آمریکا و اسرائیل خواند.
اعلام اسامی اعدامشدگان
در بخش دیگری از بیانیه گروه "جیش العدل" تصریح شده که اعدامهای اخیر خدشهای در اراده این گروه در پیمودن راهی که در پیش گرفته، وارد نخواهد کرد.
این بخش از بیانیه به واکنش دادستان عمومی و انقلاب زاهدان اشاره میکند. محمد مرزیه دقایقی ظهر شنبه (۴ آبان/ ۲۶ اکتبر) در گفتوگو با خبرگزاری فارس گفت: «صبح امروز در پاسخ به شهادت مرزبانان شهرستان سراوان، ۱۶ نفر از اشرار متصل به گروهکهای معاند نظام را اعدام کردیم.»
مرزیه دقایقی توضیح بیشتری در باره "گروهکهای معاند" و نام آنها نداد. وی گفت که دادستانی انقلاب زاهدان از قبل به عوامل مخالف جمهوری اسلامی در این منطقه هشدار داده بود. خبرگزاری مهر اما روز یکشنبه به نقل از رئیس کل دادگستری استان سیستان و بلوچستان اسامی اعدامشدگان را منتشر کرد. ابراهیم حمیدی ۸ تن از اعدامشدگان را عضو گروه "جندالله" به رهبری عبدالمالک ریگی معرفی کرد که "در حوادث تروریستی اخیر سیستان و بلوچستان شرکت داشتند".
"جندالله" در منطقه سیستان و بلوچستان به مبارزه مسلحانه با حکومت جمهوری اسلامی دست میزند. این گروه از جمله خود را مسئول انفجار انتحاری مسجد جامع شهر چابهار در ۲۴ آذر ۱۳۸۹ معرفی کرده بود. این حادثه دستکم ۳۳ کشته بر جای گذاشت. عبدالمالک ریگی، رهبر پیشین این گروه، در اسفند ۱۳۸۸ دستگیر و سپس اعدام شد.
حدود یک سال پیش هم گروه موسوم به "حرکت انصار ایران" مسئولیت عملیات ۲۸ مهر ۱۳۹۱ (۱۹ اکتبر ۲۰۱۲) در "مسجد امام حسین" چابهار را بر عهده گرفت. در این انفجار دو عضو بسیج کشته شدند. پس از این عملیات انتحاری وبلاگ گروه "حرکت انصار ایران" با انتشار تصاویری از "حمزه سراوانی" او را همان کسی معرفی کرد که با جلیقه انفجاری دو نفر را در چابهار کشته و نام این عملیات را "استون -۱ (رعد)" نامید.