درخواست شماری از سناتورهای آمریکا برای تشدید تحریمهای ایران
با پایان مذاکرات دو روزه ایران و گروه ۱+۵ در ژنو، خبرگزاری آسوشیتدپرس از افزایش فشار اعضای کنگره آمریکا به دولت باراک اوباما برای تشدید تحریمها علیه تهران گزارش داده است.
بر اساس این گزارش که روز چهارشنبه، ۲۴ مهر منتشر شد، تعدادی از اعضای کنگره آمریکا نسبت به پیشرفت در مذاکرات ژنو اظهار تردید کردهاند، از جمله سناتور مارکو روبیو از فلوریدا که به سنا پیشنهاد داده است اقدامات تنبیهی بیشتری علیه تهران انجام بگیرد.
آقای روبیو اظهار داشت: «هیچ کسی نباید تحت تاثیر آنچه تهران در ژنو ارائه کرده است، قرار بگیرد [چرا که] تهران چندین بار تعهدات خود را زیر پا گذاشته و دیگر نمیتوان به آن اعتماد کرد.»
به گفته او، از آنجا که ایران توافقنامههای بینالمللی را در گذشته کاملا نادیده گرفته است، ایالات متحده باید در تمام مذاکرات موضع محکمی در قبال ظرفیتهای هستهای ایران و حدود مجاز آن اتخاذ کند.
دو روز مذاکرات هستهای ایران و قدرتهای جهانی عصر چهارشنبه، ۲۴ مهر با بیانیه مشترکی که طرفین منتشر کردند، به پایان رسید، بیانیهای که لحن ملایمی داشت و میگفت که دور بعدی مذاکرات روزهای ۱۵ و ۱۶ آبان برگزار میشود.
در همین حال کاخ سفید نیز نسبت به طرحی که ایران در این مذاکرات ارائه کرد، ابراز خوشبینی کرد و آن را «بسیار مفید» و «جدی و محکم» خواند. اما بر خلاف آن برخی سناتورهای آمریکایی نسبت به کل ماجرا تردید دارند و برای مذاکرات خطوط قرمزی را ترسیم میکنند.
در همین زمینه سناتور مارک کیرک از ایلینویز اظهار داشت: «با توجه به آن که ایران همچنان از توقف برنامههای غیرمجاز هستهای و موشکهای بالستیک خود سر باز میزند، سنا بلافاصله باید دور جدیدی از تحریمهای اقتصادی را طرح کند که همه درآمدهای باقیمانده دولت ایران و پساندازهای آن را هدف قرار دهد.»
پیش از این در آستانه مذاکرات ژنو نیز ۱۰ سناتور آمریکایی که در میان آنان هم جمهوریخواهان بودند و هم دموکراتها در نامهای به باراک اوباما خاطرنشان ساختند که هدف از مذاکرات باید «تعلیق در ازای تعلیق» باشد به این معنا که ایران غنیسازی اورانیوم را متوقف سازد و در ازای آن واشینگتن هم اجرای تحریمهای جدید را به حالت تعلیق درآورد.
این در حالی است که محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران، چندین بار هشدار داده است آن دیدگاهی که «حاصل جمع صفر» را از مذاکرات میخواهد، منفعتی برای هیچ کدام از طرفین ندارد.
هنوز جزییات طرح پیشنهادی ایران در مذاکرات ژنو رسانهای نشده است، اما مذاکرهکنندگان ایرانی اعلام کردهاند که تهران موافق بازرسیهای سرزده بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی از تاسیسات هستهای خود است.