میزان میل جنسی حشرات، راهی برای پیشبینی وضع هوا
سودالتیا یونیپونکتا، نوعی شبپره، آفت گیاهی است
پژوهشگران دانشگاه سائوپائولوی برزیل دریافتهاند میل و رفتار جنسی حشراتی مثل سوسک، شبپره و شته با تغییر شرایط جوی تغییر میکند و وقتی فشار هوا بسرعت کم میشود و رعدوبرق و باران شدید قریبالوقوع است، میل و فعالیت جنسی این حشرات کاهش پیدا میکند.
مارینا پنیافلور یکی از پژوهشگران میگوید آنها متوجه رفتار عجیب و غریب حشرات مورد مطالعه در این آزمایش شدند: "بعضی روزها آنها خیلی فعالیت نمیکردند."
محققان متوجه شدند وقتی این اتفاق می افتد که پیش بینی بارندگی شده است. با اینکه در آزمایشگاه نور، دما و رطوبت کاملا تنظیم میشود، دانشمندان حدس زدند شاید این حشرات کاهش فشار هوا را احساس می کنند تا بتوانند به موقع خود را از باران نجات دهند.
مشاهدات بیشتر نشان داد وقتی فشار هوا بسرعت کاهش پیدا می کند سوسک های نر به بوی سوسک های ماده کمتر واکنش نشان می دهند.
وقتی محققان سوسک های نر را در کنار ماده ها قرار دادند، جفتگیری اتفاق می افتاد اما سوسک ها از رفتارهای جنسی پیش از جفتگیری صرف نظر می کردند و مستقیما جفتگیری می کردند، انگار سعی می کردند هر چه سریعتر جفتگیری را تمام کنند، پیش از آنکه باران مرگبار شروع به باریدن کند.
پژوهشگران رفتار مشابهی را در شبپره و شته هم مشاهده کردند، وقتی قرار بود باران ببارد ماده ها کمتر توجه نرها را جلب می کردند و بوی کمتری پراکنده می کردند.
وقتی قرار بود فشار هوا افزایش پیدا کند که به معنی وزش باد شدید است، باز هم مادهها به جلب نرها علاقه کمتری نشان می دادند. از طرف دیگر در این اوقات نرها هم توجه کمتری به فراخوان جنسی مادهها نشان می دادند.
محققان به این نتیجه رسیدهاند که رفتار مشابه در بین رده های مختلف حشرات که با هم تفاوتهای زیادی دارند نشان دهنده این است که این قابلیت عمومیت دارد.
آنها فکر میکنند گیرنده های مو مانندی که در پوستک (کوتیکول) حشرات وجود دارند تغییرات فشار هوا را احساس میکنند.
برنارد رویتبرگ حشره شناس دانشگاه سایمون فریزر در کانادا می گوید توضیح محققان درباره دلیل این رفتار به نظر درست می آید.
رفتار حشره با تغییر وضع هوا تغییر می کند تا احتمال بقای نسل افزایش پیدا کند. او می گوید در مطالعات خود متوجه شده زمانی که فشار هوا کاهش پیدا می کند، نوعی زنبور ماده بسرعت به دنبال محلی برای تخمگذاری می گردد و ممکن است در جاهایی که در وقت عادی تخمگذاری نمیکند این کار را انجام دهد.
با این حال برخی پژوهشگران معتقدند برای یقین در این باره، به مطالعات و مشاهدات بیشتری نیاز است.
این تحقیق در کلیک پلاس وان (مجله علمی با دسترسی آزاد که کتابخانه عمومی علم آن را منتشر میکند) منتشر شده است.