چرا بیماری قلبی؛ زنان را دیرتر از مردان گرفتار میکند؟
زنان حدود ۱۰ سال دیرتر از مردان به بیماری قلبی گرفتار میشوند، اما یک پژوهش جدید بیانگر آن است این وضعیت تا حدی به این علت است که بدنهای زنان بهتر میتواند عدم حساسیت به انسولین، هورمون کنترلکننده خون، را جبران کند.
به گزارش لایوساینس این بررسی نشان داد که در میان افراد دچار عدم حساسیت به انسولین، زنان با احتمال کمتری نسبت به مردان دارای عوامل خطرساز برای بیماری قلبی و دیابت مانند فشار خون بالا و تریگلیسیریدها هستند. به گفته پژوهشگران این امر به نوبه خود شروع بیماری قلبی را در زنان به تاخیر میاندازد.
قند خون
پس از خوردن مواد غذایی کربوهیدراتی، قند خون بالا میرود. لوزالمعده در پاسخ انسولین تولید میکند، هورمونی که به سلولهای بدن میگوید تا گلوگز یا قند را از خون جذب کنند، و به این ترتیب قند خون دوباره به حد طبیعی باز میگردد.
اما بدن برخی از افراد به انسولین مقاوم است، به این معنا که سلولهای آنها نیاز به مقدار بالاتری انسولین دارد تا گلوکز را از خون جذب کند.
هنگامی افرادی دچار مقاومت به انسولین میشوند، در ابتدا ممکن است قند خون در حد طبیعی باقی بماند، اما در طول زمان بدنهایشان ممکن است دیگر نتواند انسولین کافی برای حفظ میزان قند خون در حد طبیعی تولید کند.
در این نقطه، افراد ممکن است دچار "نشانگان متابولیک" شوند، نشانگانی که شامل مجموعهای از پنج عامل خطرساز شامل قند خون، تریگلیسرید و فشار خون باالا، میزان پایین کلسترول خوب، و بزرگی شکم (چاقی شکمی) است. نشانگان متابولیک ممکن است پیشدرآمد دیابت یا بیماری قلبی باشد.
اثر محافظتی
دکتر سون کیم، متخصص غدد داخلی در دانشکده پزشکی دانشگاه استانفورد و همکارانش میخواستند عواملی را بشناسند که بر این روند تاثیر میگذارد. آنها از 468 زن و 354 مرد خواستند که شب را ناشتا را بمانند.
سپس آنها به این افراد گلوکز، انسولین و هورمونی که مانع از تولید انسولین بوسیله خود بدن میشود، تزریق کردند، و قند خون این افراد را چند ساعت بعد اندازه گرفتند. این آزمایش به آنها امکان میداد تا رابطه دقیق میان میزان انسولین و قند خون را اندازه بگیرند.
زنان زیر 50 سال دچار مقاومت به انسولین، یعنی اینکه پس از خوردن غذا قند خون آنها بیش از حد بالا میرفت، به نحوی از عوامل خطرساز مربوط با نشانگان متابولیک و بیماری قلبی برکنار میماندند.
اما با افزایش سن زنان، این مزیت ناپدید میشد،و زنان در سنین بالاتر دچار مقاومت به انسولین همان عوامل خطرساز بیماری قلبی برای مردان را داشتند.
کیم میگوید: "زنان جوانتر در موارد مقاومت به انسولین بسیار بهتر میتوانند از عوارض آن در امان بمانند."
هنوز روشن نیست که چرا زنان جوانتر تا حدودی نسبت به بیماری قلبی محافظت میشوند. یک امکان این است که هورمونهایی که بر چرخه قاعدگی موثرند، در این حفاظت نقش داشته باشند.
اما به گفته کیم نقش هورمونهای زنانه قطعی نیست: برای مثال، دادن انواع مصنوعی این هورمونها مانند استروژن اثرات مشاهده شده در این بررسی را ایجاد نمیکند.
در هر صورت افراد دچار مقاومت به انسولین میتوانند کارهایی را برای جلوگیری از مبتلا شده به دیابت نوع 2 و بیماری قلبی انجام دهند.