اختلاف اولیا و مدارس آلمان بر سر شنای دختران مسلمان
برخی دختران مسلمان در حال حاضر هم از برکینی در کلاس شنا استفاده میکنند
یک دادگاه آلمانی در مورد معاف کردن دختران دانش آموز مسلمان از شرکت در کلاس های شنای مختلط تصمیم گیری میکند.
قرار است روز چهارشنبه، ٢٠ شهریور (١١ سپتامبر)، قضات دادگاه اداری فدرال آلمان در لایپزیک، که عالیترین مرجع رسیدگی به اختلافات عمومی و اداری در آن کشور است، رای خود را در مورد پرونده شنای دختران دانش آموز مسلمان در استخرهای مختلط اعلام کند.
این دادگاه هنگام آغاز رسیدگی به این پرونده گفته بود که لازم است "مشخص شود تحت چه شرایطی یک دانش آموز را میتوان طبق حق اساسی او در برخورداری از آزادی مذهب، از شرکت در برخی برنامههای مدارس معاف کرد."
به این ترتیب، قضات باید در مورد تعارض بین دو اصل مندرج در قانون اساسی آلمان، یعنی برخورداری شهروندان از آزادیهای فردی، مانند انتخاب و عمل به مناسک مذهب مورد علاقه خود، و وظیفه دولت در ارائه خدمات یکسان آموزشی به همه کودکان، تصمیم گیری کنند.
این تعارض عمدتا از برنامه های درسی مدارس برای شنای دانش آموزان ناشی می شود. در این برنامهها، دختران و پسران دانش آموز از یک استخر مختلط استفاده میکنند.
البته مدارس پوشش خاصی را برای شرکت در این کلاسها تجویز نکرده و برخی از دانش آموزان دختر مسلمان با نوعی پوشش اسلامی شنا میکنند که به "برکینی" شهرت یافته است. این واژه ترکیبی از لغت برقع، نوعی پوشش اسلامی برای زنان، و لباس شنای بیکینی است.
با این همه، برخی از والدین مسلمان پوشاندن برکینی به دخترانشان را هم کافی ندانسته و گفتهاند که شنای دختران در کنار پسرانی که تنها لباس شنای مختصری بر تن کردهاند مغایر اعتقادات دینی آنان است. این افراد خواستهاند دخترانشان کلا از کلاس شنا، که بخشی از برنامه ورزشی مدارس است، معاف شوند.
اختلاف اولیا و مدارس
والدین مسلمان نحوه اجرای برنامه شنای مدارس را مغایر اعتقادات خود میدانند
تحقیقاتی که انجام شده نشان میدهد که ٧ درصد از دختران دانش آموز مسلمان در کلاسهای شنای مختلط شرکت نمیکنند و نیمی از آنان هم موانع دینی را به عنوان دلیل ذکر کردهاند. علاوه بر این، ١٠ درصد از دختران مسلمان به سفرهای مدرسهای که شامل اقامت شبانه دور از خانواده باشد هم نمی روند.
این وضعیت باعث بروز اختلاف نظر شدید بین مسئولان آموزشی و برخی والدین مسلمان شده و بعضی مدارس هنگام ثبت نام دانش آموزان، از والدین میخواهند تعهد کتبی بدهند که فرزندانشان در تمامی برنامههای آموزشی شرکت خواهند کرد.
دست کم در یک مورد، یک پدر مسلمان مانع از تحصیل دخترش در دبیرستان شد زیرا شنا یکی از برنامههای اجباری مدرسه بود.
نتیجه رای دادگاه در این مورد مشخص نیست اما به گفته برخی کارشناسان حقوقی، قانون اساسی آلمان حق برخورداری کودکان از تحصیلات را بر آزادی مذهبی مرجح میداند و اختلاف بین والدین و مدارس در این زمینه، منحصر به مسلمانان نیست.
به عنوان مثال، دادگاه اداری فدرال آلمان در حال حاضر مشغول رسیدگی به شکایت یک خانواده پیرو فرقه شاهدان یهوه، یکی از فرقههای مسیحی است که گفتهاند به دلیل عقاید دینی، به فرزندشان اجازه نخواهند داد فیلمی در مورد جادوگری را تماشا کند که بخشی از برنامه درسی است.
جامعه مسلمانان آلمان از مهاجرانی از کشورهای مختلف، از جمله ترکیه و کشورهای خاورمیانه، تشکیل شده و مسلمانان این کشور دارای تشکیلات گستردهای برای انعکاس نظرات و دفاع از حقوق خود هستند.
برخی مسئولین آموزشی گفتهاند که در سال های پیش، که جامعه مسلمانان بخش کوچکی از جمعیت را تشکیل میداد، معافیت چند دانش آموز از بعضی برنامههای درسی مشکلی ایجاد نمیکرد اما با توجه به تراکم جمعیت مسلمانان در بعضی مناطق، چنین اقدامی عملا به معنی خالی ماندن کلاسهای درس و نوعی تبعیض علیه سایرین خواهد بود.