گرانی 'شمشهای کره' در بازار ایران
سال گذشته دولت ایران برای کنترل بازار مرغ ناگزیر به توزیع مرغ دولتی شد
قیمت کره در ایران ظرف یک روز دو برابر شده است.
با حذف ارز مرجع برای واردات کره قیمت آن از کیلویی ۱۱ هزار تومان به ۲۲ هزار تومان (در بستهبندیهای ۲۵۰ گرمی) رسیده است.
علاوه بر کره، قیمت تخممرغ نیز در مدت کوتاهی در بازار ایران نزدیک به یک چهارم بالا رفته و از شانهای ۶۹۰۰ تومان به قیمت بیش از شانهای ۹ هزار تومان به فروش میرسد. البته ایلنا میگوید قیمت تخم مرغ عملا شانهای ۱۱ هزار تومان است.
پیش از این یکی از نمایندگان مجلس هم از حدود دو برابر شدن قیمت حبوبات در سال اخیر خبر داده بود. هدایتالله میرمرادزهی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس، آمارهای اقتصادی دولت پیشین را رد کرده و آن را مقصر بالا رفتن قیمت حبوبات معرفی کرده است.
تخم مرغ، صادرات ممنوعه
قیمت کره یک روزه دو برابر شده است
حمید صافدل، رییس سازمان توسعه تجارت،به ایسنا گفته که کره هنوز جزو کالاهای اساسی محسوب میشود و ارز دولتی به آن اختصاص مییابد، اما واردکنندگان کره به جای دلار ۱۲۲۶ تومانی باید دلار ۲۴۴۷ تومانی بخرند.
سال گذشته که قیمت ارزهای خارجی در ایران به طور چشمگیری بالا رفت دولت اقدام به فروش ارزهای خارجی به دو قیمت "مرجع" و "مبادلهای" کرد. نرخ مرجع برای دلار ۱۲۲۶ تومان بود و نرخ مبادلهای بین قیمت بازار آزاد و نرخ مرجع تعیین میشد.
اخیرا دولت ارز مبادلهای را حذف کرده و ارز دولتی را تنها به یک قیمت میفروشد و در عوض، به واردکنندگان برخی کالاهای اساسی سوبسید میپردازد.
همزمان با گرانی کره، بهای تخم مرغ نیز بالا رفته است. بعضی مقامهای اتحادیههای صنفی پرورشدهندگان و تولیدکنندگان مرغ و تخم مرغ میگویند گرانی و کمبود نهادههای دامی دلیل بالا رفتن قیمت تخم مرغ است.
این در حالی است که برخی ناظران معتقدند صادرات تخم مرغ باعث کمبود آن در بازار داخلی شده است.
در همین زمینه حمید نعمتزاده، وزیر صنعت، معدن و تجارت، دستور ویژهای برای تنظیم بازار تخم مرغ داده که به موجب آن تعرفه واردات تخم مرغ صفر و صادرات آن ممنوع میشود.
گرانی نهادههای دام و طیور، که تولیدکنندگان مرغ و تخم مرغ آن را دلیل افزایش قیمت عنوان میکنند، مشکلی است که سال گذشته نیز موجب گرانی چشمگیر مرغ شده بود.
مطابق گزارش تازه بانک مرکزی ایران تورم در ایران به مرز ۴۰درصد رسیده است.
در صد روز
افزایش چشمگیر کالاهای اساسی در حالی رخ میدهد که حسن روحانی، رئیسجمهور، قول داده مشکلات شهروندان ایرانی در خرید کالاهای اساسی به زودی برطرف شود.
آقای کلیک روحانی پس از اولین جلسه کابینهاش گفته بود: "به طور ویژه در خصوص کالاهای اساسی مورد نیاز مردم تصمیماتی اتخاذ شد که بحمدالله با اجرای این تصمیمات مردم در ماههای آینده سال، مشکلی در این زمینه نخواهند داشت."
آقای روحانی و نزدیکانش میگویند که دولت برنامهها و سیاستهایی دارد که مشکلات فوری اقتصاد ایران را در صد روزه اول کار دولت برطرف کند.
از جمله دولت اصلاحیهای برای بودجه سال جاری به مجلس برده است. مجلس فوریت رسیدگی به این اصلاحیه را رد کرده است.
دولت میگوید مخارج و درآمدهای بودجهای که محمود احمدینژاد به مجلس برده بوده قابل تحقق نیست. بالا بردن قیمت انرژی یکی از راههایی است که برای بالا بردن درآمد دولت پیشنهاد میشود، اما حمید چیتچیان وزیر نیرو، میگوید: "افزایش قیمت بستگی به تصمیمات دولت و مجلس دارد؛ فعلا این موضوع در دستور کار ما نیست، اما در بلندمدت به آن نیاز داریم."
احیای سازمان مدیریت و برنامهریزی و تقویت حضور بخش خصوصی در اقتصاد از جمله سیاستهای دیگری هستند که دولت حسن روحانی برای رفع مشکلات اقتصاد ایران بر آنها تاکید دارد.