جان کری: کنترل سلاحهای شیمیایی سوریه در دست سه نفر است
وزیر امور خارجه آمریکا که به لندن سفر کرده است روز دوشنبه، ۱۸ شهریور گفت که کنترل سلاحهای شیمیایی سوریه تنها «در دست سه نفر از مقامهای ارشد این کشور است» و افزود که دمشق برای جلوگیری از حمله آمریکا باید تا هفته آینده تمام سلاحهای شیمیایی خود را در اختیار جامعه بینالملل قرار دهد.
جان کری در کنفرانس خبری مشترک با ویلیام هیگ، همتای بریتانیاییاش، تاکید کرد که «سلاحهای شیمیایی سوریه در اختیار چند نفر محدود در رژیم بشار اسد است. این افراد عبارتند از بشار اسد، ماهر اسد، برادر وی، و یک ژنرال ارتش، که این سه نفر بر جابجاییها و استفاده از سلاحهای شیمیایی کنترل دارند».
وی اظهار داشت: «ولی تحت هر شرایطی، رژیم اسد رژیم اسد است و این رژیم دستورات را صادر کرده و ما افراد عالیرتبهای در این رژیم میبینیم که این راهنماییها و آمادهسازیها را انجام داده و دنبال کردهاند.»
ماهر اسد فرمانده گارد ریاست جمهوری سوریه است.
وزیر امور خارجه آمریکا در بخش دیگری از سخنان خود گفت که حکومت بشار اسد برای در امان ماندن از حمله نظامی باید سلاحهای شیمیاییاش را تا هفته آینده تسلیم جامعه بینالمللی کند.
آقای کری با این حال افزود شواهد نشان نمیدهد که بشار اسد تمایل یا قصدی در این زمینه داشته باشد.
وی این سخنان را در پاسخ به پرسش خبرنگاران ابراز کرد که از وی پرسیدند، رژیم اسد چه کاری باید انجام دهد تا از بروز حمله نظامی آمریکا جلوگیری کند.
وزیر امور خارجه آمریکا اظهار داشت: «خب، او باید تا هفته آینده کوچکترین جزء سلاحهای شیمیایی خود را به جامعه بینالمللی تحویل دهد، تمام آنها را، بدون فوت وقت، ولی به نظر نمیرسد قصد چنین کاری داشته باشد و هنوز این کار صورت نگرفته است».
جان کری در عین حال گفت که راه حل پایان بحران سوریه، سیاسی است و نه نظامی، ولی «حمله نظامی، گامی اساسی برای بازداشتن حکومت اسد از کشتن مردم خود با سلاح شیمیایی محسوب میشود».
فشار بر رژیم سوریه پس از حمله شیمیایی روز ۲۱ اوت به حومه دمشق به شدت افزایش یافته است و مقام های آمریکایی بارها تاکید کردهاند که حکومت بشار اسد مسوول این حمله است و باید حساب پس بدهد. دمشق این ادعا را رد کرده است.
در حمله یاد شده ۱۴۲۹ نفر کشته شدهاند که بیش از ۴۰۰ نفر آنها کودک بودهاند.
قرار است کنگره آمریکا در هفته جاری موضوع درخواست باراک اوباما، رییس جمهوری، برای انجام حملات محدود و بازدارنده به سوریه را بررسی کند.
در همین حال، وزیران امور خارجه روسیه و سوریه روز دوشنبه از ایالات متحده آمریکا خواستند تا به جای حمله نظامی به سوریه، تمرکز خود را معطوف به کنفرانس صلح در ژنو کند تا به دو سال و نیم بحران در این کشور پایان داده شود.
ولید المعلم، وزیر خارجه سوریه، که به مسکو سفر کرده است گفت که اتهام استفاده از سلاح شیمیایی توسط حکومت اسد پوششی برای دخالت نظامی آمریکا است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، وی حامل پیام تشکر بشار اسد، رییس جمهوری سوریه، به ولادیمیر پوتین برای حمایتهای وی از دمشق در جریان کنفرانس گروه ۲۰ در سن پترزبورگ طی هفته گذشته بود.
روسیه از متحدان اصلی سوریه در جریان سرکوبهای مخالفان بشار اسد در بیش از دو سال گذشته بوده و سلاح و تجهیزات نظامی به این کشور ارسال کرده است. مسکو همچنین همراه با پکن قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل به منظور برخورد با حکومت دمشق را دو بار وتو کرده است.
در جریان بحران سوریه، یکصد هزار نفر کشته شده و میلیونها نفر نیز در کشورهای همسایه یا داخل خاک سوریه آواره شدهاند.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، نیز روز دوشنبه به آمریکا هشدار داد که حمله به سوریه میتواند به گسترش تروریسم در منطقه دامن بزند.