اختلاف بر سر سوریه نتیجه اجلاس گروه ٢٠ را به مخاطره انداخته است

بحران شیمیایی سوریه بر جهتگیری اجلاس گروه ٢٠ سایه افکنده و تفاهم را نامحتمل کرده است

امیر پایور، خبرنگار اعزامی بی‌بی‌سی فارسی به سن پترزبورگ :نشست گروه ٢٠ دیروز عملا به صحنه یارگیری در موضوع سوریه تبدیل شد. در جلسه‌های صبح برنده ولادیمیر پوتین بود. رییس جمهوری روسیه حمایت همتایان خود از اقتصاد‌های نوظهور را در مخالفت با حمله به سوریه به‌دست آورد مخصوصا چین که رییس جمهورش صریحا گفت حمله به سوریه خطر افزایش شدید قیمت نفت را به‌همراه دارد.

اما برنده دور دوم باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا بود. وقتی جلسه شب به پایان رسید و پوتین و سایر رهبران یه سمت سالن شام می‌رفتند، اوباما همراهشان نبود. رییس جمهوری آمریکا با نیم ساعت تاخیر، تک و تنها به سالن شام رفت ولی آنجا تنها نبود. در جلسه شامی که به صرف خاویار و ماهی‌های دریای بالتیک برگزار شد و سه ساعت طول کشید، رجب طیب اردوغان نخست وزیر ترکیه سخنرانی غرایی در حمابت از آقای اوباما و لزوم تنبیه رژیم سوریه ایراد کرد. سران بریتانیا، فرانسه و کانادا هم همینطور. دیروز روز یارگیری بود، امروز نوبت وزن کشی دو اردوگاه موافقان و مخالفان حمله است.

اختلاف در مورد واکنش نسبت به کاربرد اسلحه شیمایی در سوریه نتیجه اجلاس رهبران گروه ٢٠ را به مخاطره انداخته است.


روز جمعه، ١٥ شهریور (٦ سپتامبر)، دومین روز از اجلاس رهبران کشورها گروه ٢٠ در شهر سن پترزبورگ در روسیه برگزار می‌شود در حالیکه دستور کار اجلاس برای حل مشکلات اقتصاد جهانی تحت‌الشعاع اختلاف نظر بر سر جنگ داخلی سوریه قرار گرفته است.

در این اجلاس، رهبران و مقامات ارشد آمریکا، آلمان، استرالیا، ایتالیا، بریتانیا، ژاپن، فرانسه، کانادا، کره جنوبی، روسیه، چین، آرژانتین، آفریقای جنوبی، اندونزی، برزیل، ترکیه، عربستان سعودی، مکزیک، هند و اتحادیه اروپا به میزبانی روسیه شرکت دارند و دستور کار اصلی آن، بررسی برخی از مسایل اقتصادی و مالی بین‌المللی است.

با اینهمه، موضعگیری متفاوت شرکت کنندگان اصلی، به خصوص آمریکا و روسیه، بر سر موضوع کاربرد اسلحه شیمیایی در جنگ داخلی سوریه باعث شده است که بخش عمده‌ای از گفتگوهای جانبی اجلاس به این موضوع اختصاص یابد و اختلاف نظر موجود، به وضوح باعث سردی فضای اجلاس شود.

چنین گردهمایی‌هایی معمولا علاوه بر نشست های عمومی برای بررسی دستور کار اعلام شده، فرصت مناسبی را هم برای مذاکرات خصوصی در اختیار رهبران کشورهای بزرگ جهان قرار می‌دهد تا روابط دوجانبه و بین‌المللی را مورد بررسی قرار دهند و به توافق‌هایی دست یابند. در اجلاس سن پترزبورگ، بخش عمده‌ای از چنین مذاکراتی به مساله سوریه اختصاص یافته در حالیکه به نظر نمی‌رسد که مواضع دو طرف تغییر چندانی یافته باشد.

همچنین، دولت آمریکا در واکنش به تصمیم روسیه در اعطای پناهندگی به ادوارد اسنودن، افشاگر اطلاعاتی آمریکایی، از پیش اعلام کرده بود که باراک اوباما، رئیس جمهوری، برنامه ملاقات و گفتگوی خصوصی با رئیس جمهوری روسیه را لغو کرده است. بحران شیمیایی سوریه روابط دوجانبه را حتی سردتر کرده است.

ایالات متحده معتقد است که حکومت بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، علیه مردم آن کشور اسلحه شیمیایی به کار گرفته و جامعه جهانی، در اعمال اراده بین‌المللی در جلوگیری از کاربرد چنین تسلیحاتی، ملزم به مجازات این حکومت است. مقامات آمریکایی گفته‌اند که از آنجا که روسیه مانع از صدور مجوز شورای امنیت برای اقدام در این زمینه می‌شود، کشورهای دیگر باید تعهد خود در این زمینه را در نظر بگیرند و بدون مجوز شورا، وارد عمل شوند.

دولت روسیه با وجود اینکه کاربرد اسلحه شیمیایی در سوریه را مردود ندانسته، اما موضع اعلام شده دولت بشار اسد را پذیرفته و حمله شیمیایی به حومه دمشق را به نیروهای مخالف نسبت داده است. مقامات روسی گفته‌اند که شواهد ارائه شده توسط ایالات متحده و برخی دیگر از کشورهای غربی مسئولیت حکومت سوریه را اثبات نمی‌کند و تاکید داشته‌اند که اقدام نظامی بدون مجوز شورای امنیت، از لحاظ حقوق بین‌الملل، غیرقانونی است.

علاوه بر روسیه، دولت چین نیز با دخالت نظامی در سوریه مخالفت کرده و به خصوص نگران تاثیر چنین عملیاتی بر بهای نفت خام است.


تلاش "جزیره کوچک"




نگاه‌های متفاوت اوباما و پوتین به بحران شیمیایی سوریه اجلاس را گرفتار شکافی عمیق کرده است



در اجلاس سن پترزبورگ، فرانسه، بریتانیا و کانادا و همچنین دو کشور مسلمان ترکیه و عربستان سعودی، مشخصا از موضع ایالات متحده حمایت کرده‌اند. برخی دیگر از شرکت‌کنندگان، ضمن همسویی در محکومیت حکومت سوریه، عملیات نظامی را مناسب ندانسته‌اند یا حمایت خود از چنین عملیاتی را به صدور مجوز شورای امنیت مشروط کرده‌اند. تعدادی از این کشورها، به خصوص ژاپن و کره جنوبی، نگران تاثیر جنگ بر شرایط اقتصادی جهان هستند.

در روزهای اخیر، دولت های آمریکا و فرانسه اقداماتی را جهت زمینه سازی انجام عملیات نظامی در سوریه به جریان انداخته و رهبران این کشورها به تلاش برای قانع کردن افکار عمومی داخلی و بین المللی در مورد لزوم چنین عملیات دست زده اند.

این تلاش ها از کمک و حمایت سیاسی دولت بریتانیا برخوردار بوده هر چند به دلیل رای منفی پارلمان به خواست دیوید کامرون، نخست وزیر، برای کسب مجوز مشارکت در عملیات نظامی علیه سوریه، این کشور نمی تواند در عملیات نظامی شرکت کند.




کامرون از "جزیره کوچک" در صدد تغییر دادن طرز نگاه پوتین برآمد



برخی از ناظران بریتانیایی گفته اند که تصمیم پارلمان بریتانیا باعث تضعیف موقعیت آقای کامرون در صحنه بین المللی و به خصوص در اجلاس سن پترزبورگ شده هر چند وی کوشیده است همچنان چهره ای فعال در این زمینه به نظر برسد.

روز گذشته، خبرگزاری ها گزارش کردند که یکی از دستیاران رئیس جمهوری روسیه در واکنش به تلاش دیوید کامرون برای جلب حمایت اجلاس به تنبیه حکومت سوریه، گفت که بریتانیا "یک جزیره کوچک است که کسی هم به آن اهمیتی نمی دهد." یک مقام دفتر نخست وزیر بریتانیا در واکنش به این سخنان گفته است که اظهارات مقام روسی "نشان می دهد چگونه یک جزیره کوچک با مردمی بزرگ می تواند در جهان تاثیرگذار باشد."

نخست وزیر بریتانیا در حاشیه اجلاس با رئیس جمهوری روسیه گفتگو کرده و به گفته سخنگوی آقای پوتین، دو طرف تاکید کردند که "به تلاش مجدانه برای گسترش همکاری دوجانبه در مورد مسایل گوناگون ادامه خواهند داد." وی گفته است که رهبران دو کشور "بار دیگر به تبادل نظر درباره وضعیت سوریه پرداختند."

+14
رأی دهید
-4

بهرام2012 - تهران - ایران
قسمت 1 از 8 = همه این جار و جنجال های آمریکا و غرب فقط بخاطر رماندن و ترساندن روسیه مدعی قدرقدرتی میباشد و لاغیر. البته دراین بین بی تردید کشورهائی مثل سوریه هم میتوانند قربانی شوند ولی این اتفاق زمانی رخ خواهد داد که اولاً روسیه منافع ملی خودش را در عقب نشستن ببیند و ثانیاً دلیل منطقی برای رها کردن دار و دسته اسد در دست داشته باشد. تاجائیکه سوابق تاریخی نشان میدهند روسیه اعم از زمان امپراطوری تزارها ویا حتی دوران اتحاد جماهیر شوروی و حتی همین امروز هیچوقت به سادگی هم پیمانان خود را تنها رها نکرده و تا وقتی پیمان برقرار بوده در دفاع از آنها حتی تا مرز شروع جنگ وحشتناک اتمی هم پیش رفته است که نمونه بارز آن ایستادگی در کنار فیدل کاستروی کمونیست در مقابل آمریکا
جمعه 15 شهريور 1392 - 16:18
بهرام2012 - تهران - ایران
قسمت 2 از 8 =در دهه شصت میلادی میباشد. اما وقتی به سوابق غرب و بخصوص آمریکا مینگریم به وضوح میبینیم آمریکا همیشه و در همه جا با انواع بهانه های ظاهراً موجه هم پیمانان و دوستان معتقد خود را نه تنها در مقابل دشمنان رها کرده و خود را کنار کشیده بلکه در موارد عدیده خودش بنیانگذار آتش و باروت در سرزمین های دوست خودش به هدف ازمیان برداشتن هم پیمان خودش شناخته میشود که بارزترین نمونه هم داستان ویتنام است که برغم همه فداکاری هائی که ویتنامی های هم پیمان آمریکا کردند اما در نهایت آمریکا آنان را در مقابل غول کمونیزم تنها رها کرده و خودش را کنار کشید و آنها ماندند و جوخه های تیرباران کمونیستها.
جمعه 15 شهريور 1392 - 16:19
بهرام2012 - تهران - ایران
قسمت 3 از 8 =همزمان سرنوشت شاهنشاه فقید ایران هم واضح ترین نمونه اخیر است. شاهنشاه فقید ایران یکی از هم پیمانان صادق و صمیمی آمریکا و غرب در منطقه بود ولی وقتی منافع آمریکا ایجاب نمود نه دشمنان عقیدتی بلکه دقیقاً دوستان آمریکائی و غربی ایشان بودند که در قالب توده ای انگلیسی و کمونیستهای آمریکائی و دموکراسی خواهان و حقوق بشر خواهان ساخت آمریکا و غرب(که همگی بدون هیچ استثناء امروزه در دامن همان غرب آرمیده و زندگی راحتی دارند) تمام پایه های حکومت شاهنشاهی را سست نموده و با توطئه های بیشرمانه خود موجبات فریب ملی و
جمعه 15 شهريور 1392 - 16:19
بهرام2012 - تهران - ایران
قسمت 4 از 8 =سقوط شاهنشاهی ایران را فراهم آوردند و سپس در قبال آنهمه جنایات خونین توسط حکومت آمریکا ساخته جمهوری اسلامی(در قالب دکترین کمربند سبز اسلامی) علیه ملت ایران و تیرباران هزاران ایرانی در بالای پشت بام ها و گورستانها و زندانها نه فقط سکوت محض اختیار کردند و دیگر از هیاهوی حقوق بشر و دموکراسی هیچ خبری نشد بلکه حتی از راه دادن هم پیمان صمیمی و صادق خود به درون کشورشان هم خود داری کردند (این تلاش تا همین امروز هم ادامه دارد) و حتی تلاشی ناموفق هم کردند تا زمینه اسارت و انتقال شاهنشاه فقید ایران به جمهوری اسلامی نیز فراهم شود که خوشبختانه شکست خورد. بنابراین ، میتوان گفت.
جمعه 15 شهريور 1392 - 16:19
بهرام2012 - تهران - ایران
قسمت 6 از 8 =و بی امان همین آمریکا از تسلیحات شیمیائی و گاز نارنجی در ویتنام که هنوز بعد از سی سال آثار و وحشتناک آن باقیست چگونه اتفاق افتاد و کدامین طردنامه علیه آمریکا توسط همین حقوق بشری ها و دموکراسی طلبان غربی مطرح و پیگیری گردید؟؟ آیا این آمریکا نبود که با هواپیماهای بلند پرواز و سنگین وزن خود ماه ها بطور مستمر هر روز هزاران تن (نه کیلوگرم) گاز کشنده و دهشتناک نارنجی را بر سر مردمان فقیر ویتنام فرو ریخت و نه فقط ملت بلکه همه منابع طبیعی و حتی حیوانات زیر خاکی آنجا را هم نابود ساخت؟؟ پس حقوق بشری ها و دموکراسی طلبان آمریکائی در آن زمان چرا خفه خون گرفته بودند؟؟ آیا همین بشار الاسد جنایتکار نبود که چند ماه قبل هم
جمعه 15 شهريور 1392 - 16:20
بهرام2012 - تهران - ایران
قسمت 7 از 8 =سلاح شیمیائی بکار گرفت و صدها کودک و زن و مرد را نابود کرد؟؟ پس آمریکا و غرب آن زمان کجا بودند؟؟ آیا همین بشار الاسد آدمخوار نیست که در دوسال اخیر بیش از یکصد و بیست هزار نفر شهروندان سوریه را به فجیع ترین شکل ممکن قتل عام کرده و بیش از یک سوم کل جمعیت سوریه را در کشورهای مختلف آواره و پناهنده ساخته است؟؟ پس آنوقت این حقوق بشری ها و دموکراسی طلبان آمریکائی کجا بودند؟؟ میتوان گفت همه منتظر ضربه خوردن بخشی از منافع مستقیم آمریکا در منطقه بودند تا صدایشان علیه بشار الاسد جنایتکار بلند شود؟؟ خلاصه اینکه باید با تاسف اعلام داشت ملت سوریه نیز دقیقاً همانند ملت ایران در بهمن1357فریب
جمعه 15 شهريور 1392 - 16:20
بهرام2012 - تهران - ایران
قسمت 8 از 8 =سناریوهای ضد انسانی آمریکا و غرب را خورده و با طناب پوسیده و خیانتکارانه آمریکا وغرب وارد میدان مبارزات میهنی خود شدند که بی تردید حاصل قابل انتظار آن نیز هیمن است. امید آنکه ملت شریف ایران از همین خطاهای پیشین خود و هم با دیدن این فجایع از عملکرد غرب و آمریکا درس لازم را بگیرد و دموکراسی و حقوق بشر مسخره آمریکا وغرب را به خود آنها واگذاشته و به راهی که مزدوران شناخته شده و روشنفکران خودفروخته طراحی میکنند گام نگذارد و در حقیقت برای بار دوم فریب مارهای خوش خط و خال ویا همان مدعیان و روشنفکر نمایان ایران ویران کن ساخت آمریکا را نخورد و برای سرنگونی جمهوری اسلامی ساخت آمریکا در میهن خود به استناد هزاران اندیشه و نمونه آزادیخواهی مبتنی بر ایرانیت خویش برنامه ریزی بکند.
جمعه 15 شهريور 1392 - 16:20
بهرام2012 - تهران - ایران
قسمت 5 از 8 = اگر روسیه امروز در کنار بشار الاسد جنایتکار ایستاده است علت آن فقط میتواند منافع خود روسیه در منطقه و نیز نشان دادن صداقت روسیه در طرفداری از هم پیمانان او میباشد که این هم عاقبت بسیار بدی را برای غرب و آمریکا نوید داده و نشانه های بازگشت جهان دوقطبی در آینده ای نزدیک را بشارت میدهد. در خاتمه میخواهم این سئوال را از دموکراسی طلبان آمریکائی مطرح کنم که وقتی درباره سوریه و کاربرد سلاح شیمیائی به بیرحمانه و ضدانسان بودن آن تاکید میکنند(حقیقت هم دارد) و استناد هم به تصمیم نزدیک به یکصدو نود کشور در یکصد سال قبل برای منع کاربرد تسلیحات شیمیائی مینمایند (بازهم درست است) اما همزمان توضیح نمیدهند که استفاده گسترده
جمعه 15 شهريور 1392 - 16:20
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.