بررسی روزنامه های صبح سه شنبه تهران - ۲۸ خرداد
نخستین نشست خبری حسن روحانی پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری بازتاب گستردهای در روزنامههای اعتماد، شرق، قانون، جهان صنعت، بهار و نیز روزنامههای رسالت و کیهان داشته است.
روزنامه اعتماد در تیتر یک شماره سه شنبه خود از قول حسن روحانی نوشته است: «با کلید آمدهام نه با داس».
روزنامه جهان صنعت در سرمقاله شماره سه شنبه خود نخستین نشست خبری حسن روحانی را «مصاحبهای با احتیاطهای قابل درک» توصیف کرده است.
روزنامه بهار گزارش داده است که انجمن صنفی روزنامهنگاران ایران در بیانیهای خواستار تلاش حسن روحانی و دولت تدبیر و امید برای «بازگشایی انجمن صنفی روزنامه نگاران ایران» شده است.
روزنامه اعتماد در گزارشی با تیتر «از فرافکنی تندروها تا رضایت معتدلها» نوشته است که پیروزی حسن روحانی با واکنشهای متفاوت اصولگرایان مجلس نهم مواجه شده است.
روزنامه جام جم گزارشی درباره «ﺑﺎﺯﺍﺭ ﺩﺍﻍ ﺩﺭﻳﺎﻓﺖ ﭘﻮﻝ ﺍﺟﺒﺎﺭﻱ ﺍﺯ ﺩﺍﻧﺶ ﺁﻣﻮﺯﺍﻥ» منتشر کرده است.
بازتاب نشست رسانهای حسن روحانی:با کلید آمدهام نه با داس
نخستین نشست خبری حسن روحانی پس از پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری بازتاب گستردهای در روزنامههای اعتماد، شرق، قانون، جهان صنعت، بهار و نیز رسالت و کیهان داشته است.
روزنامه اعتماد در تیتر یک شماره سه شنبه خود از قول حسن روحانی نوشته است: «با کلید آمدهام نه با داس.»
خبرنگار اعتماد از حسن روحانی پرسیده است که «برای رفع محدودیتهای سیاسی از برخی چهرهها چه برنامهیی دارید؟» و رییس جمهوری منتخب گفته است: «مردم فضا را عوض کردند. برای خیلی از امور نباید عجله کرد. خیلی از امور کار یک رییسجمهور به تنهایی نیست و باید سه قوه با هم کار کنند ولی کاملا امیدوارم که فضا تغییر خواهد کرد.»
روزنامه اعتماد همچنین گزارش داده است که «نخستین نشست خبری رییسجمهور منتخب ملت پر از شور بود و ازدحام فوقالعاده خبرنگارانی که آمده بودند تا رییسجمهور آینده شان را ببینند و پاسخهایش را لحظه به لحظه مخابره کنند تا دنیا بداند ایران در چهار سال آینده قرار است در مسیر تعقل، تدبیر و امید گام بردارد.»
اعتماد اشاره کرده است که روز دوشنبه، سالن آفتاب مرکز تحقیقات استراتژیک در ضلع جنوبی پارک نیاوران تهران چند صد خبرنگار، عکاس و تصویربردار را در خود جای داد تا «حسن روحانی، شیخ امید و رییسجمهور منتخب ملت ایران در آن شیوه اداره کشور را توضیح دهد.»
این روزنامه نوشته است: «حضور یاسر هاشمی، فرزند آیتالله هاشمیرفسنجانی و درخواستهای مکرر عکاسان از او نشان داد روحانی همان طور که از ابتدا با مشورت آیتالله هاشمی پا به عرصه گذاشت تا انتها حمایت معنوی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام را با خود به همراه خواهد داشت.»
خبرنگار روزنامه اعتماد یادآورری کرده است که «پیشتر و همان روزی که ثبت نام کرد از او پرسیدیم برای رفع محدودیتها چه خواهد کرد و او در پاسخ گفت ابتدا باید فضای امنیتی را به فضای سیاسی تبدیل کنیم. آن روز وقتی پرسیدیم اگر رییسجمهور شوید چه خواهید کرد، گفت هر کس ظرفیتی دارد و ما هم از ظرفیتمان استفاده میکنیم» اما «روز دوشنبه حسن روحانی در جایگاه رییسجمهور منتخب ملت ایران نشسته بود و ما همان خبرنگارهایی بودیم که قرار بود مطالباتمان را طرح کنیم. سوال روز ثبت نام را باز هم پرسیدیم و اینبار او گفت باید کمی صبر کنیم. همهچیز یک شبه به دست نمیآید. رییسجمهور منتخب مردم ایران گفت که همهچیز در اختیار رییسجمهور نیست و نیازمند همکاری سران سه قوه است. هنگامی که خواستم قول دهد این مطالبه را پیگیری میکند، گفت: اینهایی که گفتم قول بود.»
اعتماد همچنین نوشته است: «روحانی روز دوشنبه بار دیگر ثابت کرد مردم آگاهانه به او رای دادهاند. مردمی که از تنش خستهاند و حالا آرامش را در رفتار مردی جستوجو میکنند که قرار است چهار سال کشور را با تدبیر و امید اداره کند.»
روزنامه شرق نیز در شماره سه شنبه خود نخستین نشست خبری حسن روحانی رییسجمهوری منتخب» را با تیتر «سه شرط روحانی برای مذاکره با آمریکا» منتشر کرده است.
به گزارش این روزنامه، «حسن روحانی رییسجمهور منتخب یکساعتونیم به سوالات خبرنگاران بهعنوان نمایندههای افکار عمومی پاسخ داد» و همچنان تاکید داشت او با «کلید» برای بازکردن قفل مشکلات کشور آمده است اما اولین قفل را مردم باز کردهاند.
شرق تاکید کرده است که اشاره حسن روحانی به حضور مردم در جشن پیروزی در خیابانها پس ازاعلام نتایج انتخابات ریاستجمهوری بود.
این روزنامه از قول حسن روحانی نوشته است: «هرگونه سخنگفتن از مذاکره مستقیم باید بر مبنای احترام، منافع متقابل از موضع برابر باشد و براساس شرایطی صورت بگیرد که به آن شرایط عمل شود.»
به نوشته این روزنامه، حسن روحانی گفت: «آمریکا باید طبق معاهده الجزایر تصریح کند که در امور داخلی ایران مداخله نخواهد کرد و حقوق حقه ایران از جمله هستهای را به رسمیت میشناسد و سیاستهای یکجانبهگرایانه و زورمدارانه نسبت به ایران را کنار میگذارد.»
روزنامه کیهان که تحت نظر نماینده علی خامنه ای رهبر جمهوری اسلامی منتشر می شود سخنان روز دوشنبه حسن روحانی را با تیتر «از حق ملت ایران در برابر آمریکا کوتاه نخواهم آمد»، منتشر کرده است.
روزنامه رسالت دیگر روزنامه وابسته به جناح حاکم نیز در تیتر یک از قول حسن روحانی نوشته است: « آمریکا باید حقوق هسته ای ایران را به رسمیت بشناسد.»
نخستین نشست خبری حسن روحانی؛ مصاحبهای با احتیاطهای قابل درک
روزنامه جهان صنعت در تیتر یک خود از قول حسن روحانی نوشته است: «به وعدههای اقتصادی عمل میکنم» اما همزمان در سرمقاله شماره سه شنبه نخستین نشست خبری حسن روحانی را «مصاحبهای با احتیاطهای قابل درک» توصیف کرده است.
نادر کریمیجونی در سرمقاله جهان صنعت نوشته است: «نشست خبری روز دوشنبه حسن روحانی، نکات زیادی را روشن کرد. در وهله اول او به عنوان یک سیاستمدار باسابقه نشان داد که همگرایی در رفتار سیاسی را به خوبی درک میکند به ویژه آنکه وی هشدار داد کسانی که بدون بلیت سوار اتوبوس رانتخواری شده و به دولت آمدهاند، ادامه حضورشان با ابهام مواجه خواهد بود.»
سرمقاله نویس جهان صنعت با تاکید براینکه «تا اینجای کار، این مدیر کارآزموده به هیچیک از جناحها یا حتی همفکران خویش چک سفید نداده است» نوشته است: «روحانی در نشست دیروز با زیرکی از ورود به جزییات پرهیز کرد. خبرنگاران بارها تلاش کردند تا از وی در مورد جزییات مناسباتش با ۱+۵ و کشورهای اروپایی سوال کنند اما همه این سوالها با پاسخ نه چندان دقیق روحانی مواجه شد.»
جهان صنعت تاکید کرده است که «روحانی در تمامی پاسخها، جانب احتیاط را رعایت کرد و وعده مشخصی نداد. او در عین حال رویههای معمول دولت فعلی را محترم شمرد و به شرکای اقتصادی کشور اطمینان داد که قرار نیست دوباره در ایران انقلاب رخ دهد.»
سرمقاله نویس روزنامه جهان صنعت در عین حال گفت که «رییسجمهور آینده گاهی دورنماهایی را توصیف کرد که همه تعاملات آن در اختیار رییسجمهور نیست» چرا که اکنون روشن شده که حلوفصل پرونده هستهای و علاوه بر آن حل مشکلات با کشورهای غربی در راس آن ایالات متحده آماریکا «تماما در اختیار رییسجمهور نیست و نهادهای قدرتمند و ارشدی وجود دارند که بر روند این پروندههای مهم تاثیر میگذارند. از این بابت، دورنماهای ترسیم شده ممکن است چندان قابل اتکا نباشد.»
نادرکریمی جونی در سرمقاله جهان صنعت اشاره کرده است که در نشست روز دوشنبه حسن روحانی برخی محورها مغفول ماند، «محورهایی مانند دخالت دولت در اقتصاد و از آن مهمتر مساله مهم دخالت نیروهای نظامی و... در اقتصاد کشور؛ رانتخواریهایی که محمود احمدینژاد در روزهای پایانی دولتش بر آن صحه گذاشت» و روز دوشنبه «انتظار این بود که رییس آینده در مورد رانتخواریهایی که سالهاست گلوی اقتصاد کشور را میفشارد با صراحت بیشتری سخن بگوید.»
روزنامه جهان صنعت در عین حال نوشته است: «البته افکار عمومی انتظار داشت که با توجه به سابقه دکتر روحانی و حضور وی در ساختار نظام جمهوری اسلامی، اولین مصاحبه مطبوعاتی رییسجمهور آینده با صراحت و شفافیت بیشتری همراه باشد اما وقتی ابهام زیادی بر رفتار و نتایج عملکرد دولت فعلی وجود دارد، قابل درک است که حسن روحانی با احتیاط زیاد سخن بگوید.»
درخواست از روحانی برای بازگشایی انجمن صنفی روزنامه نگاران ایران
روزنامه بهار گزارش داده است که انجمن صنفی روزنامهنگاران ایران در بیانیهای خواستار تلاش حسن روحانی و دولت تدبیر و امید برای «بازگشایی انجمن صنفی روزنامه نگاران ایران» شده است.
به گزارش این روزنامه، انجمن صنفی روزنامهنگاران ایران روز دوشنبه با انتشار بیانیهای خواستار رفع بعضی محدودیتها در راستای فعالیتهای روزنامهنگاری در کشور شد و اعلام کرد که مردم ایران روز ۲۴ خرداد با انتخاب دکتر حسن روحانی به عنوان رییسجمهور به اعتدال، میانهروی، اصلاحات و خردورزی رای دادند.»
انجمن صنفی روزنامه نگاران ایران همچنین تاکید کرده است که «پیروزی حسن روحانی با چنان استقبال و پذیرشی در داخل و خارج از کشور و در میان دولتهای مختلف روبهرو شد که فرصت استثنایی را برای حل مشکلات داخلی همانند بیکاری، گرانی، تورم، بازگرداندن آزادیهای اجتماعی و فردی و همچنین شرایط ایجاد رابطهای منصفانه، دوستانه و منطقی با جهان که همواره در شعارهای مردم بازتاب یافته، فراهم ساخته است. »
در این بیانیه تاکید شده است که «مسلما بخشی از مطالبات مردم به از میان برداشتن بعضی محدودیتهای موجود در کار رسانهها، ایجاد فضای مناسب برای کار روزنامهنگاران در چارچوب فعالیتهای قانونی و صنفی و آزادی روزنامهنگاران مربوط میشود.»
انجمن صنفی در این بیانیه با اشاره به عضویت شش هزار روزنامه نگار و خبرنگار ایرانی در این انجمن ابراز امیدواری کرده است که حسن روحانی «گشایش این انجمن را در دستور کار قرار خواهد داد و بار دیگر خانه روزنامهنگاران را بر روی روزنامهنگاران و فعالیت آنها در چارچوب قانونی و صنفی بازگشایی» کند.
روزنامه بهار در عین حال گزارش داد که روز دوشنبه حسن روحانی در پاسخ به پرسشی درباره بازگشایی و رفع توقیف از انجمن صنفی روزنامه نگاران گفت: «هر انجمنی را طبق قانون باید فعال بکنیم. این انجمنهای صنفی بهترین راه اداره مسائل جامعه هستند. من نه تنها آن انجمن را بلکه هر انجمن دیگری که طبق قانون باید فعال شود را بازگشایی میکنم و به خود صنف باز میگردانم.»
واکنش مجلسیها به پیروزی حسن روحانی
روزنامه اعتماد در گزارشی با تیتر «از فرافکنی تندروها تا رضایت معتدلها» نوشته که پیروزی حسن روحانی با واکنشهای متفاوت اصولگرایان مجلس نهم مواجه شده است.
این روزنامه نوشته است: «حال و هوای نخستین جلسه علنی مجلس اصولگرایان، پس از انتخاب رییسجمهوری جدید ایران، نمایی بود از آنچه که این روزها بر کل اردوگاه اصولگرایان حاکم است.»
اعتماد با اشاره به اینکه «آنها که به عنوان اصولگرایان معتدل شناخته میشوند، از نتیجه انتخابات ابراز خرسندی میکردند»، تاکید کرده است که نمایندگان نزدیک به غلامعلی حدادعادل اما «سعی داشتند بیشتر به مساله حضور مردم بپردازند و تا جایی که امکان داشت بگویند نتیجه این انتخابات نه شکست اصولگرایی بود و نه پیروزی اصلاحطلبی.»
این روزنامه همچنین نوشته است: «منسوبین جبهه پایداری و حامیان مجلسنشین قالیباف هم دو گروه ساکت و گوشهگیر مجلس در روز دوشنبه ۲۷ خرداد ماه بودند.»
به گزارش روزنامه اعتماد، «پس از آنکه جلسه علنی با نطق علی لاریجانی آغاز شد و در این نطق، رییس مجلس انتظارات مجلس از رییسجمهور منتخب را بیان کرد، دیگر نمایندگان هم در آغاز سخنان خود از انتخابات ۲۴ خرداد یاد میکردند و آنها که شاید نتیجه انتخابات به دلشان ننشسته بود، بیشتر از حضور مردم تشکر میکردند و برخی دیگر انتخاب دکتر روحانی را تبریک میگفتند. »
روزنامه اعتماد نوشته است: وقتی نوبت به قرائت نطقهای میان دستور رسید «ژنرالهای جریان اصولگرایان غیرمعتدل، خود را به پشت تریبون مجلس رساندند تا در نطقهای خود، به یارانشان بگویند که از این پس چه راهی باید در پیش گرفته شود» و از جمله حسین نجابت به «انکار شکست و طرح مطالبات جدید» از حسن روحانی پرداخت و پس از او هم غلامعلی حدادعادل، به عنوان رییس فراکسیون اصولگرایان مجلس، با اشاره به حوادث سال ۸۸ گفت «زمستان فتنه ۸۸ گذشت و رو سیاهی به زغال ماند.»
ﺑﺎﺯﺍﺭ ﺩﺍﻍ ﺩﺭﻳﺎﻓﺖ ﭘﻮﻝ ﺍﺟﺒﺎﺭﻱ ﺍﺯ ﺩﺍﻧﺶ ﺁﻣﻮﺯﺍﻥ
روزنامه جام جم گزارشی درباره «ﺑﺎﺯﺍﺭ ﺩﺍﻍ ﺩﺭﻳﺎﻓﺖ ﭘﻮﻝ ﺍﺟﺒﺎﺭﻱ ﺍﺯ ﺩﺍﻧﺶ ﺁﻣﻮﺯﺍﻥ» منتشر کرده است.
به نوشته این روزنامه، در سال جاری هم «آموزش و پرورش اصرار دارد گرفتن پول از اولیای دانش آموزان مخصوصا از نوع اجباری اش ممنوع است، در حالی که مدارس بی آن که به این ممنوعیتها توجه کنند همزمان با شروع ثبت نامها هم از اولیا تقاضای وجه نقد کردهاند.»
جام جم نوشته است که مدارس حتی برای گرفتن پول از اولیای دانش آموزان از «ترفندهای قدیمی مثل گرو نگه داشتن کارنامهها» نیز استفاده میکنند.
این روزنامه در گفت وگو با برخی از مدیران مدارس علت دریافت پول از والدین یا گرو نگه داشتن کارنامهها را جویا شده است و یکی از مدیران مدارس تهران در پاسخ به «حساب خالی مدرسه» اشاره کرده و گفته است: «اگر کمکهای اولیا یا گوشه چشم خیران نباشد کار مدرسه لنگ میماند و آموزش را باید تعطیل کرد.»
این مدیر مدرسه که روزنامه جام جم بدون ذکر نام اظهارات او را منتشر کرده است، همچنین گفته است: «در دو سال اخیر هیچ پولی بابت سرانهها دریافت نکرده است و چرخ مدرسه را با کمکهای اندک اولیا چرخانده است.»
روزنامه جام جم به عدم پاسخ گویی مقام های مسئول در وزارت آموزش و پرورش درباره دریافت پول از خانواده دانش آموزان اشاره کردهاست.
این روزنامه با تاکید بر اینکه «در بیشتر مدارس دولتی مشابه این است»، از قول معاون یکی از مدارس منطقه سه تهران نوشته است: «چاره ای جز دریافت پول از اولیا و دست کمک به سمت آنها دراز کردن وجود ندارد، هزینه ماهانه آب و برق آن بیش از ۳۰۰ هزار تومان و هزینه کاغذ و تکثیر ماهانه دست کم دو میلیون تومان است.»
روزنامه جام جم از قول همین معاون مدرسه نوشته است: «اگر قرار باشد مسئولان مدرسه منتظر بودجه از سوی آموزش و پرورش بمانند و از اولیا کمک نگیرند خیلی وقت پیش باید فاتحه مدارس خوانده میشد.»