چهار جریان روحانیت بی‌نامزد؛ آیت‌الله خامنه‌ای و سر بی‌کلاه روحانیون

مجید محمدی ( جامعه شناس )

روحانیت شیعه در انتخابات ۱۳۹۲ چه موضعی دارد؟ طیف‌های مختلف آن به این انتخابات و نامزدهای موجود چگونه نگاه می کنند؟ روحانیون و مدرسین قم چه موضعی در برابر نامزدهای متعدد انتخابات ۱۳۹۲ دارند؟ آیا نامزدها وعده‌ای مرتبط با روحانیت عرضه‌ی کرده‌اند تا نظر روحانیون را جلب کنند؟
 
چهار جریان ایدئولوژیک، چهار روحانی
 
انتخابات ریاست جمهوری ۹۲ عرصه‌ی برخورد چهار جریان در دورن روحانیت است: عملگرایان، شریعتگرایان، موعودگرایان و ربانی سالاران. همه‌ی این جریان‌ها اسلام‌گرایند به این معنا که از نردبام دین برای کسب و حفظ و تحکیم قدرت استفاده می کنند. در سه دهه‌ی اخیر این چهار جریان با یکدیگر در حال رقابت بوده‌اند تا همه‌ی قدرت را به دست آورند اما هنوز هیچ یک به تمامه موفق نشده‌اند. آیت‌الله خمینی بیشتر حامی عملگرایان و شریعتگرایان بود و آیت‌الله خامنه‌ای بیتشر حامی موعودگرایان و ربانی سالاران. اما هر دو به جریان‌های دیگر نیز نیاز داشته‌اند.
 
در نوع رهیافت به مسائل دوره‌ی محمود احمدی نژاد، جریان عملگرایی تضعیف و جریان موعودگرایی تقویت شد. اما شریعتگرایان (موتلفه و گروه‌های همراه) و ربانی سالاران (بخشی از جامعه‌ی روحانیت مبارز و جامعه‌ی مدرسین قم) که در دور اول با دولت محمود احمدی نژاد هم‌پیمان بودند و در کابینه‌ی وی پست‌های مهمی مثل وزارت اقتصاد و کشور و خارجه را در دست داشتند به تدریج از او جدا شدند. روحانیون ربانی سالار و شریعتگرا با همراهی با آیت‌الله خامنه‌ای رانت‌ها و امتیازات خود را در این دوره حفظ کردند گرچه نظامیان سهمی بیش از آنها دریافت کرده‌اند.
 
هر یک از این چهار جریان توسط یکی از روحانیون شناخته شده و با نفوذ در جمهوری اسلامی نمایندگی می شود: اکبر هاشمی رفسنجانی که با سرکوب جنبش سبز، رد آستانه‌ی انتخابات اصلاح طلبان را نیز در پشت سر خود داشت نماد جریان عملگراست، محمد تقی مصباح یزدی، که به عنوان واسطه‌ی میان جبهه‌ی پایداری و شارع مقدس عمل کرده و نماینده‌ی ارزش‌ها در این گروه است، جریان موعودگرایی را هدایت می کند، محمد یزدی، که رسالت خویش را حذف رفسنجانی از سیاست می داند تا آن حد که رد صلاحیت کسانی مثل رفسنجانی توسط شورای نگهبان را ثواب می خواند، از چهره های قدرتمند شریعتگرایان است، و محمدرضا مهدوی کنی، که نبض جامعه‌ی روحانیت مبارز را در اختیار دارد و منتظر است غبار شلوغی‌ها بنشیند و بعد وارد عرصه شود، ذره‌ای از برساختن اشرافیت روحانی کوتاه نیامده است.


اکبر هاشمی رفسنجانی و عملگرایان


 
از نظر هاشمی رفسنجانی کسی جز خودش نمی توانست در شرایط حاضر جریان اسلامگرای عملگرا در کشور را سازماندهی و مدیریت کند و به همین دلیل علی رغم همه‌ی مخاطرات نامزد انتخابات ۹۲ شد. با نزدیک شدن به اعلام نامزهای تایید شده، شمار نیروهایی که حتی خواهان رد صلاحیت وی بودند (در میان موعودگرایان و شریعتگرایان) رو به افزایش گذارد (۱۰۰ عضو مجلس، و اطلاعیه‌هایی به نام گروهی از دانشجویان، گروهی از حقوقدانان، و چندین بسیج دانشجویی). جریان‌های شریعتگرا و موعودگرا دیگر نیازی به یک جریان اسلامگرای عملگرا را ضروری نمی‌بینند. اما ناکارآمدی موعودگرایان و شریعتگرایان تا حدی بوده که عملگرایان علی رغم دریافت ضربات زیاد از رقبای خود زمینه را برای بازگشت مناسب می دیدند. رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی توسط شورای نگهبان این جریان را از انتخابات ۹۲ حذف کرد.


 
محمد یزدی و شریعتگرایان


 
شریعتگرایان پس از چهار سال انتقاد از احمدی نژاد و فاصله افتادن میان بیت و تیم وی داشتند خود را آماده می‌کردند که دولت را در اختیار بگیرند. اما بخشی از نیروهای بیت با ائتلاف ۲+۱ بر آنها پیشی گرفتند. آنها در واکنش به این ائتلاف، ائتلاف ۳+۲ را تشکیل دادند. اما حتی قبل از ثبت نام رفسنجانی این ائتلاف‌ها در حال فروپاشی بود. از ائتلاف۳+۲ دو نفر ثبت نام کردند (ابوترابی فرد و متکی) گرچه قبلا به قید قرعه ابوترابی فرد را انتخاب کرده بودند. ابوترابی فرد در نهایت از نامزدی کناره گیری کرد چون نه در میان دلالان سیاسی و نه در میان رای دهندگان جایی برای خویش می‌دید.
 
در ائتلاف ۲+۱ نیز علیرغم توافق اولیه برای رجوع به نظرسنجی‌ها برای تعیین نامزد نهایی، ولایتی موضوع را به جامعه‌ی روحانیت مبارز و جامعه‌ی مدرسین ارجاع داد. به همین دلیل بلافاصله بعد از ثبت نام هاشمی قالیباف فرصت را مغتنم شمرده و اعلام کرد که «ائتلاف صورت مساله‌ای پاک شده است.» (قالیباف، الف، 25 اردیبهشت 1392) با گرایش حداد و زاکانی به جلیلی، قالیباف و ولایتی باید توجه شریعتگرایان را برای حمایت از خویش جلب کنند.
 
شریعتگرایان در نهایت مجبورند نامزدی واحد در برابر روحانی یا عارف داشته باشند (اما نه ضرورتا در دور اول): ولایتی یا قالیباف. البته آنها بدون این نامزد نیز می‌توانند منافع خود را از مجرای بیت تامین کنند اما بدان قانع نیستند. در جمهوری اسلامی قناعت به آنچه دارند یعنی افول. آنها نیز همانند موعودگرایان می‌خواهند بر منابعی که در اختیار دولت است، کاملا تسلط داشته باشند تا تازه به میدان آمده‌ها آنها را حذف نکنند.



مصباح یزدی و موعودگرایان


 
محمد تقی مصباح یزدی در این دوره هم همانند سال‌های ۸۴ و ۸۸ فقط به دادن معیار اکتفا نکرده است، بلکه از نامزد خاصی حمایت می کند. او برای احمدی نژاد سنگ تمام گذاشت: «دیشب‌ یکی از دوستان‌ ...‌ در حال‌ أحیاء پیش‌ از نیمۀ‌ شب‌ به‌ خواب‌ می‌رود. در خواب‌ به‌ او ندا می‌شود که‌ بلند شو برای احمدی‌نژاد دعا کن‌، وجود مقدس‌ ولی‌عصر دارند برای‌ احمدی‌نژاد دعا می‌کنند. (گفتمان مصباح، رضا صنعتی، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، ص ۸۸۳)
 
انتخاب احمدی‌نژاد برای وی در حد معجزه بود: «خدای‌ متعال‌ را شاکریم‌ که‌ زمینۀ‌ انتخاب‌ چنین‌ شخصیتی ... مشحون‌ به‌ کرامات‌ و معجزات‌ بود ... عنایات‌ حضرت‌ ولی‌عصر یار ملت‌ ایران‌ بود که‌ به‌ چنین‌ موفقیتی دست‌ یافت‌ و تلقی ما این‌ است‌ که‌ این‌ نفخۀ‌ الهی که‌ در این‌ زمان‌ در جامعۀ‌ ما دمیده‌ شده‌ و آثارش‌ در علاقۀ‌ بیشتر مردم‌ به‌ دین‌ و اندیشه‌های‌ اسلامی‌ ظهور یافته‌، مرتبه‌ای از مراتب‌ چیزی است‌ که‌ در زمان‌ پیامبر اسلام تحقق‌ پیدا کرد و ان‌شاءالله مرتبۀ‌ کاملش‌ در زمان‌ ظهور حضرت‌ ولی‌عصر تحقق‌ خواهد یافت‌.» (همان، ص ۸۸۱)
 
نامزد مورد نظر وی در سال ۹۲ باقری لنکرانی بود. او لنکرانی (وزیر بهداشت احمدی نژاد در دور اول) را «صالح ترین فرد روی زمین و زیر آسمان» نامیده و در باره‌ی او می گوید: «هفت سال است که روی آقای لنکرانی در حال مطالعه بودم و از هفت سال قبل زمانی این درایت، مردم‌داری و تیزهوشی را در ایشان دیدم به این نتیجه رسیدم که ایشان بهترین گزینه است.» (الف، ۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۲) اما با سیگنال شورای نگهبان به لنکرانی مبنی به رد صلاحیتش او به نفع جلیلی کنار رفت.
 
بدین ترتیب خامنه‌ای در انتخابات ۹۲ نه تنها از اصلاح‌طلبان و تیم دولت بلکه از پیروان مصباح نیز فاصله گرفت و همه را یک‌جا حذف کرد. ظاهرا عصر تاریخ مصرف مصباح نیز برای خامنه‌ای و سپاهیان رو به اتمام است چون نامزد اصلح وی را حذف کردند.
 

 
مهدوی کنی و ربانی سالاران


 
افق دید مهدوی کنی در محافظت از جمهوری اسلامی و تحکیم منافع قشرروحانیت بسیار گسترده تر از محمد یزدی یا محمد تقی مصباح یزدی است. این دو فقط به منافع کوتاه یا میان مدت خود و نزدیکانشان می اندیشند. برای او، مهدوی کنی، مهم نیست چه کسی رئیس جمهور شود یا نشود؛ او می خواهد کسی رئیس دولت باشد که طبقه یا صنف روحانیت را تنها طبقه‌ی شایسته برای حکومت بداند و برای آن امتیازات اریستوکراتیک قائل باشد. تا وقتی که منافع قشر روحانیت تضمین شود مهدوی کنی مشکلی با خامنه‌ای یا دولت ندارد.
 
مصطفی پورمحمدی عضو جامعه روحانیت مبارز تهران در وعده‌های انتخاباتی خود اعلام کرد که «کمک به روحانیت از آن مواردی است که هزینه‌کردن برای آن مزایا و منفعت زیادی برای جامعه دارد.» (باشگاه خبرنگاران جوان، ۳۱ فروردین ۱۳۹۲) اما مهدوی کنی و دیگر روحانیون قم و نجف می‌دانند که کسانی مثل پورمحمدی حتی در میان طرفداران جمهوری اسلامی رای نمی‌آورند و آنها باید تخم مرغ‌های خود را در سبد دیگری بگذارند.
 
رفسنجانی در پی این بود که مراجع شیعه مثل سیستانی و وحید خراسانی را به جمع عملگرایان وارد کند و عملا در برابر خامنه‌ای قرار دهد، اما بلافاصله با تکذیب آنها مواجه شد. آنها در جمع ربانی‌سالاران قرار می‌گیرند و مسئله‌ی مهم برایشان آن است که رئیس دولت چگونه منافع قشر روحانیت را تامین می‌کند. در میان نامزدهای موجود مشخصا کسی نیست که همه‌ی منابع کشور را تحت انقیاد آنها قرار دهد اما کسی هم نیست که منافع موجود آنها را به خطر اندازد. به همین دلیل آنها هم مثل مهدوی کنی سکوت می‌کنند تا هر کسی که آمد بتوانند با وی کار کنند.
 
از این جهت مهدوی کنی و جامعه‌ی روحانیت مبارز تهران و بخش عمده‌ی مراجع قم و نجف سعی خواهند کرد در انتخابات آینده در رقابت میان روحانی و قالیباف و ولایتی (اگر در عرصه بماند) و جلیلی در کنار گود بایستند و تماشاگری کنند. هیچ کدام از نامزدهای موجود مطلوبیت ویژه‌ای برای روحانیت ربانی سالار ندارند چون آنها رانت‌هایشان را عمدتا از خامنه‌ای دریافت می‌کنند و حتی اگر چیزی از دولت بخواهند از طریق خامنه‌ای آن را راحت‌تر به دست می‌آورند. در میان روحانیون، خامنه‌ای بیش از عملگرایان و شریعتگرایان و موعودگرایان به ربانی سالاران نیاز دارد. او در طول دوره‌ی رهبری خویش بیش از همه به آنان باج و خراج داده است.
 

+24
رأی دهید
-29

سماورساز - تهران - ایران
جمهری آخوندی دیگه آخرایه عمرشه .این آخوندا و مزدورانشون باید دنبال جایی بگردن که به دست مردم نیفتن .که جایی هم برای پنهان شدن تو دنیا ندارن .محاکمه این ضد ایرانیها به زودی انجام میشه .ساله ۱۳۹۲ساله سرنگونی جمهوری آخوندی.
‌چهارشنبه 1 خرداد 1392 - 12:42
یا علی مدد - منچستر - انگلستان
میگن چاه نکن بهر کسی اول خودت دوم کسی ! این تشکیلات غیر دموکراتیک( شورای نگهبان ) را رفسنجانی تاسیس و پشتیبانی کرد و سر آخر خودش در همان دام گیر افتاد !! وقتی با منتظری آن برخورد بد شد یکسری کف زدند و خوشحالی کردند و حالا خامنه ای هم با الگو گیری از رویه گذشته خمینی می خواهد همان روند را در خصوص رفسنجانی تکرار کند و او را بایکوت کند تا همه جوری از اسلافش کم نیاورده باشد !! آخه آخوند را چه به سیاست !!
‌چهارشنبه 1 خرداد 1392 - 12:25
arash9812 - تهران - ایران
مرگ بر خامنه‌ای و مزدورانش و این آخوندهای شیطان صفت
‌چهارشنبه 1 خرداد 1392 - 12:46
naderan - یوتوبوری - سوید
این خامنه چلقوز تا ایران را نابود نگنه ول کن نیست چون به روسیه قول داده خایین ایران هست
‌چهارشنبه 1 خرداد 1392 - 13:27
mojtaba_farhang - زجر آور - مخلصین بی مخ
هدف روانی کردن جامعه اس که به هدفشون رسیدن تبریک میگم اقا من از یه چیزی تعجب میکنم که این جماعت هر چه پیرتر میشن چرا خونخوار میشن و ترسو میدونن قدرت دارن اما میترسن جامعه ایران میتونن چه امکاناتی داشته باشن اما واسه ارد و گوجه و برنج تو سر میزنن تو قانون اساسی نوشته که تامین اینا وظیفه دولته.مردم کجایییییییییییییییییییییییییییییییییییییییییید
‌چهارشنبه 1 خرداد 1392 - 13:11
آزاد10 - آلمان - المان
آیت الله یکشبه خودش هم میدونست که این قبا براش زیادی گشاده و هیچ یک از علما او را قبول ندارند. به همین دلیل هم از روز اول سعی کرد علما رو کنار بزنه تا اینکه حالا به اینجا رسیده که میتونه هاشمی رو رد کنه و نوکرهایی مثل ولایتی و جلیلی رو به ریاست جمهوری برسونه. روحانیت منتظر فرصته که خامنه ای رو مثل شاه از تخت پایین بکشه. خدا عاقبتمون رو به خیر کنه.
‌چهارشنبه 1 خرداد 1392 - 12:58
Negah* - فرانکفورت - المان
...ربانی سالاران ,موعودگرایان, شریعتگرایان , عملگرایان,اسلام‌,گرایان دسته جمعی سرشون را بزارندو بمیرند با این فاجعه اسلامیشان
‌چهارشنبه 1 خرداد 1392 - 13:25
Edalate.eslami - تهران - ایران
از دیروز خیلی بحثا شد و تهلیلا صورت گرفت ما که فک میکنیم مطمعنا شورای فهیم نگهبان قبلاز اعلام رای , رایو به خدمت حضرت رسانده و با تاییده حضرت این رای اعلام شده پس حکم حکومتی در کار نیست , اما باز هم اینجا با تاییده صلاحیت روحانی و عارف مظلومیت آقا رو میبینیم وگرنه این حرکت که شروع شد باید اون دوتا هم تایید نمیشدن بهرحال 90 درصد مملکت اصولگرا 10 درصد اصلاح طلب , از این 10 درصد حتی اگه همه کاندیدا اصولگرا بودن 8 درصدشون که دلسوز نظامن باز رای میدادن این 2 درصدم که اگه اوباما هم کاندید شه رای نمیدن واسه همین نیازی به تاییده این دوتا نابود , هرچی به آقا میگیم وقتی مثل روز روشن که اینا رای ندارن و بدز حماسه‌ی سیاسی و حضور پرشور مردم اینا نهایت 5, 6 درصد رای بیارن باقیش مال اوصولکراهاس اما باز رهبر آزیزو مظلوم قبول نمیکننو میگن باید به همین اقلیتم اجازه حضور داد واقعا که به مظلومیت حضرت فکر میکنم دلم میخواد جان تک تاک کاربرانه این سایت رو فداش کنم
‌چهارشنبه 1 خرداد 1392 - 13:38
Zedezolm - برن - سویس
این دیکتاتور ، این دژخیم قاتل هزاران ایرانى و سورى و تشنه خون ، این بدتر از فرعون و بدنام تر چنگیز ومغول و هیتلر ( این رژیمها به زندانیان اسیر تجاوز نمیکردند ) این سنگدلترین و بیرحمترین و ظالمترین و دزد ترین حاکم تاریخ ایران در پستى و بیوجدانى و نمک حرامى و خیانت هم همتا ندارد ، این خایًن به کشور ملت و حتى به کسى که دست چلاق این خفاش خونخوار را گرفت و با دروغ و حقه و فریب ملت ایران به مقام رهبرى ( قلابى) رساند هم رحم نکرد و حتى منتظر فرصت مناسب براى قتل او است ، سرنوشت قذافى در انتظار اوست.
‌چهارشنبه 1 خرداد 1392 - 13:43
Edalate.eslami - تهران - ایران
تو بهتره سماورتو بسازی تورو چه به این حرفای گنده تر از دهنت ؟ لقمه اندازه دهنت بردار منافق
‌چهارشنبه 1 خرداد 1392 - 16:41
آزاد10 - آلمان - المان
سماورساز عزیز عوض کردن یک نظام به سادگی تعویض یک پیراهن نیست. به این فکر کردید که چقدر از مردم ما حاضرند جونشون رو به خاطر آیت الله یکشبه بدن؟ یا لااقل با تمام وجود از او دفاع کنند. شما و چند تا دوستتون که توی تهران نشستید همه ایران نیستید. خودتون ببینید با چند تا تحریم چقدر مردم سرمایه هاشون رو از دست دادن و چقدر بیماران دچار سختی شدند و چه بسا از دنیا رفتند. سعی کنید در صحنه بمونید، مشارکت کنید، در میدان نظام و با قواعد نظام بازی کنید و اون رو به مسیر اصلاح بکشونید. نمیدونم چند سال سن دارید ولی کسی که جنگ و انقلاب رو تجربه کرده باشه خوب میفهمه من چی میگم. بهترین کار امروز اینه که نگذاریم نوکرصفتانی مثل ولایتی و جلیلی رئیس جمهور بشن. اونها ما رو در ورطه جنگ و انقلاب فرو خواهند برد. من توی ایران نیستم ولی خیالش هم تنم رو میلرزونه که یک روزی خانواده ام در ایران در شرایط عراق، سوریه یا کره شمالی باشن.
‌چهارشنبه 1 خرداد 1392 - 16:51
pervisir - تهران - ایران
اینها گوشه ای از طویله خران خرفت مملکت ما بودند.بد به حالتان مردم که هنوز فریب خورده این معتادان هستید.
‌چهارشنبه 1 خرداد 1392 - 17:05
راهجو - فریدونکنار - ایران
Edalate.eslami - تهران - ایران. جان مسخره خودتو براش بده بقیه کاربرا خودشون تو این مملکت محکوم به زندگی هستن !!! از خودت مایه بذار (من گمون نکنم تو آدم باشی شاید یه برنامه کامپیوتری تنظیم شده هستی که طبق برنامه ریزیت یه دفه ازت نظرات مبهوت کننده میزنه بیرون!)
‌چهارشنبه 1 خرداد 1392 - 18:51
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.