جبهه پایداری چطور از جلیلی به باقری لنکرانی رسید؟
محمدرضا یزدانپناه
روزنامه نگار
محمدتقی مصباح یزدی، رهبر فقهی جبهه پایداری انقلاب اسلامی با حمایت قاطع از کامران باقری لنکرانی گفته "من در پیشگاه الهی شهادت میدهم در بین کسانی که در یازدهمین دوره ریاست جمهوری کاندیدا شدهاند جناب آقای دکتر لنکرانی اصلح هستند".
آیتالله مصباح یزدی که عضو مجلس خبرگان رهبری نیز هست، گفته که آقای لنکرانی را "از هفت سال پیش در نظر داشته" اما این موضوع را به کسی نگفته است.
کامران باقری لنکرانی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در دولت نخست محمود احمدینژاد، به عنوان کاندیدای جبهه پایداری انقلاب اسلامی در یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری معرفی شده است.
آقای مصباح یزدی با تأکید خطاب به اعضای شورای مرکزی جبهه پایداری که در قم به دیدارش رفته بودند گفته است: "بینی و بین الله شهادت میدهم که روی زمین و زیر این آسمان کسی اصلح از آقای لنکرانی نمیشناسم."
جبهه پایداری انقلاب اسلامی از برخی نمایندگان عضو فراکسیون موسوم به "اصولگرایان" در مجلس، روحانیون نزدیک به محمدتقی مصباح یزدی و تعدادی از وزرا و مدیران ارشد دولت محمود احمدینژاد که به مرور از دولت کنار گذاشته شدند، تشکیل شده است.
دبیرکل این گروه سیاسی، مرتضی آقاتهرانی، نماینده مجلس و از شاگردان و نزدیکان آیتالله مصباح یزدی است.
مصباح یزدی: بینی و بین الله شهادت میدهم که روی زمین و زیر این آسمان کسی اصلح از آقای لنکرانی نمیشناسم
آقای مصباح یزدی، عضو مجلس خبرگان رهبری و رئیس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی قم پس از درگذشت عزیزالله خوشوقت، به تنهایی مسئولیت "شورای فقهی" جبهه پایداری را بر عهده دارد.
جلیلی یا لنکرانی
کامران باقری لنکرانی برای آنکه به عنوان کاندیدای مورد حمایت جبهه پایداری و آیتالله مصباح یزدی در انتخابات معرفی شود، رقبایی مانند سعید جلیلی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و سرپرست تیم مذاکره کننده هستهای ایران، پرویز فتاح، وزیر نیرو در دولت نهم و فرمانده فعلی بنیاد تعاون سپاه و مسعود میرکاظمی، رئیس کمیسیون انرژی مجلس و وزیربازرگانی و نفت در دولت احمدینژاد را پیش رو داشت.
سخنان آقای مصباح یزدی در حمایت از کامران باقری لنکرانی پس از پایان ثبت نام کاندیداهای انتخابات بیان شد.
آقای لنکرانی در نخستین روز ثبت نام نامزدها در وزارت کشور، خود را کاندیدای انتخابات کرد اما سعید جلیلی در آخرین روز، نام خود را در فهرست کاندیداها به ثبت رساند.
نامزدی همزمان این دو در یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در شرایطی رخ داد که پیش از آن، منابع نزدیک به جبهه پایداری از کاندیداتوری تنها یکی از آنها خبر میدادند.
سایت رجانیوز که به عنوان ارگان غیر رسمی جبهه پایداری فعالیت میکند، در ۲۵ فروردین سال جاری نوشت که کامران باقری لنکرانی و سعید جلیلی در نخستین روزهای سال یک "دیدار خصوصی دو ساعته" با هم داشتهاند.
به نوشته این سایت، جلیلی و لنکرانی در این دیدار "به بیان استدلالاتی برای لزوم حضور طرف مقابل در عرصه رقابتها پرداخته و با بیان دلایلی طرف مقابل را شایستهتر از خود برای حضور در این رقابتها قلمداد کردهاند."
رجانیوز افزود که اگرچه در آن دیدار "تصمیم خاصی" مبنی بر نامزدی هیچ کدام از این دو در انتخابات گرفته نشد اما تنها کاندیداتوری "یکی از این دو چهره قطعی خواهد بود".
"دعوت نامه"
سایت رجانیوز که محمدتقی مصباح یزدی را با لقب "علامه" خطاب میکند، از اواسط سال ۱۳۹۱ اقدام به انتشار دعوت نامههایی کرده بود که از طرف فعالان سیاسی و دانشجویی یا طلبههای حوزههای علمیه خطاب به سعید جلیلی و باقری لنکرانی نوشته میشدند و از آنها برای کاندیداتوری در انتخابات دعوت میکردند.
اما سایتهای خبری ایران در آخرین روزهای سال گذشته از نامهای خبر دادند که "تعدادی از شاگردان دکتر جلیلی در دانشگاه امام صادق" برای او نوشته بودند و در آن، از "برخی مدعیان اخلاق سیاسی" که با "درج نام" دبیر شورای عالی امنیت ملی در کنار "کاندیدای اصلیشان"، از "اسم و رسم و شهرت و توانمندی" آقای جلیلی استفاده میکنند، انتقاد شده بود.
امضاکنندگان این نامه، بدون نام بردن از جبهه پایداری انقلاب اسلامی، این گروه را به "ائتلافهای دروغین و خودساخته برای سهم خواهی و کنار راندن دیگر گروهها" متهم می کردند.
آقای لنکرانی در آن هنگام سخنگوی جبهه پایداری بود.
از بین ۷۰ نفر
کامران باقری لنکرانی قبل از آنکه به عنوان کاندیدای این جبهه در انتخابات معرفی شود، گفت که حدود ۷۰ نفر در جبهه پایداری برای نامزدی در انتخابات مورد بررسی قرار گرفتند که این تعداد پس از مدتی به سه نفر کاهش پیدا کرد، هرچند بعدا دو نفر دیگر به آنها اضافه شدند.
به گفته او، معرفی نامزد نهایی جبهه پایداری در انتخابات، به پس از اعلام "معیارهای مقام معظم رهبری" موکول بود.
جبهه پایداری انقلاب اسلامی در نهایت در همایشی که یکشنبه اول اردیبهشت با حضور محمدتقی مصباح یزدی در تهران برگزار شد، کامران باقری لنکرانی را به عنوان کاندیدای مورد حمایت خود معرفی کرد.
تنها چند ساعت پس از اعلام این خبر، خبرگزاری مهر از دیدار شب قبل دبیر شورای عالی امنیت ملی با "اعضای ستاد مردمی" خود خبر داد.
به نوشته مهر، آقای جلیلی در این دیدار تأکید کرد که در صورت حضور در انتخابات کاندیدای "هیچ حزب، گروه و جبههای" نخواهد بود و به صورت "مستقل" در انتخابات شرکت میکند.
سعید جلیلی و حضور مستقل
منابع خبری مخالف جبهه پایداری، تأکید دبیر شورای عالی امنیت ملی بر حضور مستقل در انتخابات را دلیل اصلی کاندیدا نشدن او از سوی جبهه پایداری انقلاب اسلامی تحلیل کردند.
اما صادق محصولی، عضو شورای مرکزی جبهه پایداری گفته که آقای جلیلی در چند جلسه به اعضای این جبهه گفته "برای کاندیداتوری به تکلیف نرسیدهام".
به گفته آقای محصولی، اگر سعید جلیلی میخواست به طور مستقل نامزد شود "آنقدر شجاعت داشت که به ما بگوید".
این در حالی است که فاطمه آلیا، یک عضو دیگر شورای مرکزی جبهه پایداری، در سخنانی جداگانه گفته که آقای جلیلی با وجود اینکه "گفتمان" این جبهه را قبول دارد اما "این موضوع را که کاندیدای جبهه پایداری در انتخابات شود را قبول نکرده است".
به گفته خانم آلیا، کامران باقری لنکرانی نیز "بار اول این موضوع [کاندیداتوری] را قبول نکرد ولی در همان زمان جبهه با تأکید بر این جمله آیتالله خوشوقت که فرمود یکی از ویژگیهای اصلح این است که خودش کاندیداتوری را نپذیردبلکه شما به دنبال اصلح باشید، برای بار دوم با وی تماس گرفت و آقای لنکرانی قبول کرد".
اما رسانههای حامی آقای جلیلی، همچنان جبهه پایداری را به سوءاستفاده از نام دبیر شورای عالی امنیت ملی در کنار نام آقای لنکرانی متهم میکردند.
عجله
خبرگزاری مهر در این خصوص نوشت که "وقتی نشانههایی از حضور جدی سعید جلیلی در انتخابات پیش رو شنیده شد، جبهه پایداری زودتر از آنچه خود اعلام کرده بود، کامران باقری لنکرانی را به عنوان گزینه اصلی معرفی کرد".
به نوشته این خبرگزاری، کامران باقری لنکرانی "مهمترین چهره" جبهه پایداری در انتخابات جاری محسوب می شد و از "همان روزهای آغازین" رقابتهای انتخاباتی، "تمرکز" این جبهه بر روی او بود.
بر اساس این گزارش، وقتی احتمال نامزدی آقای جلیلی در انتخابات تقویت شد، با اینکه جبهه پایداری اعلام کرده بود نامزد نهایی خود را یکشنبه اول اردیبهشت معرفی میکند، باقری لنکرانی در یک سخنرانی در مشهد از دلایل نامزدیش در انتخابات و اینکه این مساله توسط آیتالله مصباح یزدی بر او "معین" شده سخن گفت.
خبرگزاری مهر همچنین با اشاره به سایت رجانیوز افزود که چند روز قبل از اعلام کاندیداتوری آقای لنکرانی، "کمپینهای دعوت همزمان از باقری لنکرانی در کنار سعید جلیلی جمع شده بود، نامههای دانشجویی حمایت همزمان از جلیلی و باقری لنکرانی رنگ باخته بود و انتشار این نامه ها جای خود را به اخباری مثل «در دیدار آیتالله بهجت با باقری لنکرانی چه گذشت؟» یا «در دیدار آیتالله مصباح یزدی با باقری لنکرانی چه گذشت؟» داده بود."
رقابت تا پایان
در این میان اگرچه واکنش ابتدایی کامران باقری لنکرانی به کاندیداتوری سعید جلیلی این بود که "من یا جلیلی پرچمدار گفتمان انقلاب در انتخابات خواهیم بود" یا "نباید رقابت درون گفتمانی صورت بگیرد"، اما پس از آنکه اعضای ارشد جبهه پایداری و آقای مصباح یزدی بر کناره گیری نکردن باقری لنکرانی به نفع سعید جلیلی تأکید کردند، او نیز از باقی ماندن خود در رقابت خبر داد.
آیتالله مصباح یزدی در دیدار اخیر با اعضای جبهه پایداری گفته است: "برخی از افرادی که کاندیدا شدند من به آنها ارادت دارم و آنها نور چشم من محسوب میشوند اما برای این کار [ریاست جمهوری] مناسب نیستند."
آقای مصباح یزدی و اعضای جبهه پایداری در هر دو انتخابات گذشته ریاست جمهوری، حامیان سرسخت محمود احمدینژاد بودند.
رهبر فقهی جبهه پایداری پیش از این، روی کار آمدن دولت احمدینژاد را "حاصل نماز شب، زیارت عاشورا خواندن و اشک های خانواده شهدا" عنوان کرده و گفته بود که "اطاعت از احمدی نژاد، اطاعت از خداوند است".
اما او در سال های اخیر با متهم کردن دولت به "انحراف" گفته که "خطر انحراف از همه فتنه ها از صدر اسلام تاکنون بیشتر" است.