یک زن ترک‌تبار، رئیس جدید سازمان عفو بین‌الملل در آلمان



سلمین چالیشقان نزدیک به ۲۰ سال است که برای حقوق زن و سازمان‌‌های مدافع حقوق بشر فعالیت می‌کند. او که تا به حال کم‌تر دوست داشت در مجامع عمومی ظاهر شود، حالا به ریاست عفو بین‌الملل در آلمان برگزیده شده است.

هرکس بخواهد با دبیرکل تازه سازمان عفوبین الملل آلمان آشنا شود، باید کمی صبر داشته باشد. سلمین چالیشقان مدتی است که در رسانه‌ها آفتابی نمی‌شود. به ایمیل‌ها پاسخ نمی‌دهد، و تلفن‌‌اش را روی پیام‌گیر گذاشته است.

حتی مقام‌های رسمی سازمان عفو بین‌الملل آلمان هم به سادگی دست‌شان به دامن این زن ۴۶ ساله نمی‌رسد. او از یک خانواده مهاجر ترک در آلمان است که در شهر دورن، در غرب کلن زندگی می‌کند.

سراپ آلتین‌ایشیق، یکی از فعالانی که با سلمین چالیشقان در «لابی زنان اروپا» در بروکسل کار کرده است و می‌گوید: «چالیشقان زنی بود که نقش تعیین کننده برای راه اندازی یک شبکه اروپایی فراگیر از سازمان‌های زنان مهاجر داشت.»

سلمین چالیشقان فعالیت‌های مستمری هم برای «دفتر حمایت از پناهندگان» داشته است. پیش از آن برای سالهای زیادی در سازمان‌های حقوق زنان فعال بود و از سال ۲۰۰۳ با سازمان مدافع حقوق زنان به نام «مدیکا موندیال» همکاری کرده است؛ سازمانی که در سال ۱۹۹۳ با همت مونیکا هازر، یک پزشک زنان در شهر کلن تاسیس شد و هدفش را کمک به زنان مناطق جنگ‌زده، زنانی که مورد تجاوز و خشونت قرار گرفته‌اند، گذاشت.
 

  آشنایان‌سلمین قلیسکان او را زنی مبارز، اما دوراندیش می‌دانند.



چالیشقان برای پروژه‌های «مدیکا موندیال» به لیبریا، کنگو و افغانستان سفر کرده است.

بلند پرواز و تشنه عدالت

دبیرکل جدید سازمان عفو بین‌الملل آلمان به چند زبان حرف می‌زند. ترکی‌، آلمانی، انگلیسی و اسپانیایی. کسانی که با او آشنایی دارند، او را انسانی بلندپرواز و تشنه ترقی می‌دانند. همکاران قدیمی‌تر اما بر جنبه دیگر شخصیت او نیز اشاره می‌کنند: عشق به تلاش برای حقوق انسان‌ها، عدالت و زندگی بهتر!

سلمین چالیشقان هنوز درباره این که محور فعالیت‌هایش در عفو بین‌الملل چه خواهد بود، چیز زیادی نگفته است. ولی تاکید کرده که چانه زدن با او برای مقام‌های برلین ساده نخواهد بود. او در تنها مصاحبه‌ای که تا به حال با روزنامه «زود دویچه تسایتونگ» داشته، دولت آنگلا مرکل را شدیدا به باد انتقاد گرفته است. از مواردی که او بر آن‌ها انگشت گذاشته، نبود شفافیت و کنترل بر صدور اسلحه از سوی دولت آلمان بوده است.

او گفته است که زادگاه مادر و پدرش، ترکیه را هم راحت نخواهد گذاشت، جایی که بازداشت روزنامه‌نگاران و نقض حقوق اقلیت‌های قومی و مذهبی موضوعی جدی است.

آشنایان‌ سلمین چالیشقان او را زنی مبارز، اما دوراندیش می‌دانند. کسی که روشن می‌اندیشد، می‌داند چه می‌خواهد و چگونه باید به آن‌چه می‌خواهد برسد.

+60
رأی دهید
-16

فراوانی - قطر - قطر
زنان جهان را نجات خواهند داد
شنبه 12 اسفند 1391 - 10:34
eskandar kabir - اردبیل - ایران
زنده باد روحیه عدالت طلبی
شنبه 12 اسفند 1391 - 18:05
mir1976 - واشنگتن - آمریکا
بنده ایشون را از نزدیک در یک کنفرانس در واشنگتن ملاقات کرده ام. البته به غیر از این 4 زبان با روسی، فرانسه و فارسی هم آشناست.
شنبه 12 اسفند 1391 - 23:40
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.