بررسی روزنامه های صبح یکشنبه تهران - ششم اسفند

«ششمین  نامه هشدار دهنده اقتصاددانان» در تیتر یک شماره ششم اسفند ماه روزنامه‌های بهار، اعتماد و شرق منتشر شده است. روزنامه بهار این نامه را «اعلام خطر ۴۳ اقتصاددان» توصیف کرده و از قول امضاء کنندگان آن هشدار داده که «کیان کشور در خطر است».
 
روزنامه «قانون» گزارشی درباره «تایید وجود دانشجویان ستاره دار و محروم از تحصیل» از سوی رییس سازمان سنجش منتشر کرده، و همزمان از قول چند تن از نمایندگان مجلس نوشته است: «مسئول محروم کردن دانشجویان از تحصیل، وزارت علوم است».
 
روزنامه جهان صنعت با اشاره به «ابراز رضایت سرپرست وزارت کار از آمار اشتغال سال‌جاری»، پرسیده که «با بیش از سه میلیون نفر بیکار، نشانه‌های اشتغالزایی کجاست؟»
 
روزنامه مردمسالاری به استناد گزارش تازه مرکز آمار خبر داده که «استان لرستان با نرخ بیکاری بیش از ۲۰ درصد رتبه اول بیکاری در کشور را دارد»، و روزنامه همشهری با اشاره به انتشار آمار جدید بیکاری، نوشته است: «۶۷ درصد جمعیت بیکار ایران، جوان هستند».
 
بازتاب اعلام خطر «۴۳ اقتصاددان»؛ کیان ایران در خطر است
 
«ششمین نامه هشدار دهنده اقتصاددانان» در تیتر یک شماره ششم اسفندماه روزنامه های بهار، اعتماد و شرق منتشر شده است.
 
روزنامه بهار این نامه را «اعلام خطر ۴۳ اقتصاددان» توصیف کرده و از قول امضاء کنندگان هشدار داده که «کیان کشور در خطر است».
 
به نوشته این روزنامه، نامه روز شنبه ۴۳ اقتصاددان «ششمین نامه در هشت‌سال» اخیر است و امضاء کنندگان آن تاکید کرده‌اند «سیاست‌های اقتصادی دولت کار را برای توسعه به جایی رسانده است که می‌توان در آنجا دلهره و التهاب فراوانی را در سیمای اقتصادی کشور مشاهده کرد.
 
روزنامه بهار، ۴۳ استاد امضاء کننده این نامه را استادان «دانشگاه فردوسی مشهد، دانشگاه اصفهان، دانشگاه علامه طباطبایی، دانشگاه الزهرا، دانشگاه چمران اهواز، پژوهشکده امام محمد‌باقر، دانشگاه تربیت‌ مدرس، دانشگاه مازندران و دانشگاه پیام‌نور» معرفی کرده و نوشته است: «این اساتید یا صاحب کرسی علمی هستند یا در چند سال گذشته و در همهمه بازنشستگی اساتید دانشگاه از این دانشکده‌ها بازنشسته شده‌اند».
 
به گزارش این روزنامه، امضاء کنندگان در ابتدای نامه خود ضمن هشدار به مسئولان کشور، نوشته اند که «متاسفانه آرمان‌گرایی‌های ناپخته و تسلط نگاه غیرعلمی و کوتاه‌مدت بر مدیران ارشد دولتی به تدابیر نادرستی انجامید و اقتصاد کشور را مدت‌ها پیش از تشدید تحریم‌ها به دام رکود-‌تورمی تازه‌ای درافکنده است».
 
روزنامه اعتماد نیز ۱۰ راهکار پیشنهادی ۴۳ اقتصاددان به مقام های جمهوری اسلامی را برای «بهبود شرایط اقتصادی» مورد توجه قرار داده و نوشته است: «شایسته‌سالاری و زدودن فساد مالی از چهره سازمان‌های دولتی» و نیز «تنش‌زدایی در مناسبات بین‌المللی و حل مسائل هسته‌ ای» در کنار «احیای سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و حفظ استقلال آن»، «استقلال بانک مرکزی و هدف‌گذاری تورم»، «احیای نقش نظارتی مجلس و نهادهای مدنی بر دولت» بخشی از این راهکارها هستند.
 
این روزنامه به نقل از نامه ۴۳ اقتصاددان نوشته است: «الزام دولت به رعایت جایگاه قانونی و رسالت صندوق توسعه ملی»، «بهبود محیط کسب و کار»، «مبارزه با فساد مالی و اداری در دستگاه‌های دولتی و نظام بانکی»، «تعویق اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانه‌ها» و نیز «تنظیم برنامه گذار از بحران اقتصادی» نیز دیگر راهکارهای پیشنهادی برای عبور از بحران اقتصادی در ایران است.
 
علی قنبری، اقتصاددان و از امضاء کنندگان این نامه، نیز طی یادداشتی در روزنامه شرق بر «ضرورت نامه اقتصاددان‌ها» تاکید کرده و نوشته است: «جمعی از اقتصاددانان دلسوز کشور که در گذشته با انتشار تحلیل‌ها و هشدارهایی پیامد سیاست‌های اقتصادی دولت را به مردم و مسوولان کشور گوشزد کرده بودند بر آن شدند که بار دیگر بر اساس وظیفه و رسالت خود در این شرایط حساس دیدگاه‌های خود را در مورد عواقب تداوم روند تصمیمات اقتصادی، برون‌رفت از این وضعیت و کاهش فشار بر مردم مطرح کنند»، زیرا «استمرار سیاست‌های گذشته در جهت منافع نظام و در شان مردم بزرگ ایران نیست.»
 
سرمقاله نویس روزنامه شرق با اشاره به اینکه «در هشت سال اخیر ایران یکی از بیشترین درآمدهای نفتی خود با رقمی حدود ۶۵۰‌ میلیارد دلار را داشته است»، نوشته که «این درآمد بیش از ۵۰‌درصد درآمدهای نفتی یکصد سال گذشته بوده است» و «انتظار می‌رفت که دولت نهم و دهم با بهره‌گیری درست از این فرصت استثنایی و مدیریت بهینه، این منابع عظیم ارزی و ریالی را «در مسیر رشد و توسعه اقتصادی و نرخ‌های تورم و بیکاری پایین‌تر و بهبود عدالت اجتماعی» و اجرای «چشم انداز ۲۰ ساله و برنامه توسعه پنجم می کرد».
 
علی قنبری در سرمقاله روزنامه شرق نوشته که «با نگاه غیرعلمی و کوتاه‌مدت و صرف هزینه‌های هنگفت غیرتوسعه‌ای در دولت به تدابیر اشتباهی انجامید» و «این فرصت بی‌بدیل و شرایط بی‌نظیر را از اقتصاد ایران گرفت.»
 
«مسئول ستاره دار کردن دانشجویان، وزارت علوم است»
 
روزنامه قانون در شماره روز یکشنبه خود گزارشی درباره «تایید وجود دانشجویان ستاره دار و محروم از تحصیل» از سوی رییس سازمان سنجش منتشر کرده، و همزمان از قول چند تن از نمایندگان مجلس نوشته است: «مسوول محروم کردن دانشجویان از تحصیل، وزارت علوم است».
 
این روزنامه با اشاره به اینکه «دانشجویان ستاره‌دار» و «ستاره‌دار شدن دانشجویان» در «دوره‌هایی به موارد آموزشی و نقص در پرونده مربوط بود» نوشته که «به تدریج مباحث امنیتی و انضباطی نیز جای خود را در میان ستاره‌ها باز کرد» و «دانشجویان بی‌آنکه در ‌‌نهایت از علت محرومیت خود آگاه شوند، از ادامه تحصیل در مقاطع بالا‌تر باز ماندند.»
 
روزنامه قانون نوشته است: «بسیاری از مسئولان در بازه‌های مختلف وجود دانشجوی ستاره‌دار را انکار کردند» و پاییز امسال نیز حسین شمسیان مدیر کل حقوقی سازمان امور دانشجویان گفت «حتی یک دانشجوی ستاره دار هم نداریم» اما در روزهای اخیر «ابراهیم خدایی رییس سازمان سنجش با تایید وجود دانشجوی ستاره‌دار» گفت که «استعلام از وضعیت پذیرفته‌شدگان دوره‌های تحصیلات تکمیلی از نهادهای اطلاعاتی، ‌کمیته انضباطی دانشگاه‌ها و نیروی انتظامی» و براساس «مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی» انجام می شود و «ربطی به دولت‌« و وزارت علوم ندارد.
 
حجت الله درویش‌پور عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی اما ضمن رد اظهارات رییس سازمان سنجش به روزنامه قانون گفته است: «وزارت علوم را مسئول مستقیم ستاره‌دار کردن دانشجویان است» و «باید پاسخگوی محروم شدن دانشجویان از تحصیل باشد و نمی‌تواند این موضوع را به دیگر نهاد‌ها موکول کند.»
 
نماینده ایذه در مجلس نهم با انتقاد از ستاره شدن دانشجویان، گفته است: «فکر نمی کنم چنین مسئله‌ای در حال حاضر جایگاهی داشته باشد، شاید گزینش دانشجویان در ابتدای انقلاب توجیه داشت اما پس از گذشت سه دهه از انقلاب، محروم کردن دانشجویان مورد تایید نیست» و «اگر وزارت علوم محروم شدن دانشجویان را نتیجه برخی استعلام‌ها از نهادهای دیگر‌ می‌داند،‌ باید دلایل کافی را برای آن‌ها توضیح دهد».
 
عبدالوحید فیاضی یکی دیگر از اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نیز درباره دانشجویان ستاره‌دار به روزنامه قانون گفته است «به طور قطع اگر دانشجویی نسبت به پذیرفته نشدن در دانشگاه‌ها اعتراضی داشته باشد، ‌می تواند شکایت خود را در نهادهای مربوط مطرح کند» و «دانشجویان ستاره‌دار‌ شکایت خود را به مجلس بیاورند».
 
روزنامه قانون همچنین از قول ابوالقاسم خسروی سهل ‌آبادی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نهم نوشته است: «زمانی که دانشجویی از ادامه تحصیل محروم می‌شود باید یک جایگاه قانونی پاسخگو باشد و این وزارت علوم است که ستاره‌دار شدن دانشجویان را اعلام می‌کند» و «حق دانشجو این است که در صورت ستاره‌دار شدن، دلیل محرومیت خود را بداند.»
 
این عضو کمیسیون عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در عین حال به روزنامه قانون گفته است: «ما در نظامی زندگی می‌کنیم که می‌خواهیم در‌‌ همان نظام ادامه تحصیل بدهیم بنابراین باید قانون اساسی را نیز قبول داشته باشیم» و «محروم از تحصیل شدن باید به دنبال تخلفاتی مرتبط با حوزه آموزشی باشد» و حتی در صورتی که «شخصی تخلفی کرده است باید آن تخلف به او گفته شود تا دلیل محروم شدن خود را بداند».
 
روزنامه قانون یادآوری کرده که به رغم دعوت برخی از نمایندگان مجلس از دانشجویان ستاره دار و محروم از تحصیل برای ارائه شکایت به مجلس، بیش از سه سال پیش و در مهرماه ۸۸ دستکم «۲۰ نفر از دانشجویان ستاره‌دار به علی لاریجانی رییس مجلس نامه نوشتند و خواستار پیگیری وضعیت تحصیل خود شدند» اما تاکنون «پاسخی دریافت نکرده اند» و «هنوز نهادی به صورت رسمی پاسخگوی اعتراض دانشجویان ستاره دار و محروم از تحصیل نیستند».
 
لرستان دارای بیشترین نرخ بیکاری در استان‌های ایران، جوانان ۶۷ درصد جمعیت بیکاران
 
روزنامه جهان صنعت با اشاره به «ابراز رضایت سرپرست وزارت کار از آمار اشتغال سال‌جاری»، پرسیده که «با بیش از سه میلیون نفر بیکار، نشانه‌های اشتغال زایی کجاست؟» همزمان روزنامه مردمسالاری به استناد گزارش تازه مرکز آمار خبر داده که «استان لرستان با نرخ بیکاری بیش از ۲۰ درصد رتبه اول بیکاری در کشور را دارد»، و روزنامه همشهری با اشاره به انتشار آمار جدید بیکاری، نوشته است: «۶۷ درصد جمعیت بیکار ایران، جوان هستند».
 
به گزارش روزنامه جهان صنعت، اسدالله عباسی سرپرست وزارت کار روز شنبه گفت که « آمار اشتغال سال‌جاری تقریبا رضایت‌بخش است» و «حدود آنچه هدف‌گذاری شده،۲ میلیون و ۳۰۰ هزار شغل، در "سامانه ملی رصد" ثبت شده است که به معنای تحقق اهداف اشتغالزایی طرح بنگاه‌های زودبازده است».
 
این روزنامه ضمن تاکید بر اینکه «مجلسیان اما در این زمینه اعتقادی دیگر دارند»، از قول محمد بیاتیان عضو هیات‌رییسه کمیسیون صنایع و معادن مجلس نهم نوشته است: «طرح‌ها و وعده‌های دولت و حتی دولت‌های قبلی در مورد اشتغال غیرکارشناسی و تنها از روی احساسات صورت گرفته است» و این وعده ها از جمله «وعده ایجاد ۲.۵  میلیون شغل یا بنگاه‌های زودبازده نتوانسته کارگشا باشد» چرا که « به نظر نمی‌رسد کسی که در هفته تنها یک ساعت کار می‌کند بتوان او را شاغل نامید».
 
روزنامه جهان صنعت همچنین نوشته است: «بررسی گزارشات مرکز آمار ایران چندان نشانه‌هایی از ایجاد اشتغال میلیونی و تاثیرگذاری آن بر بازار کار ندارد، هنوز هم چند میلیون جوان کارجو در انتظار ورود به بازار کار کشور هستند» و طبق اعلام مرکز آمار ایران «تعداد بیکاران کشور در تابستان بالغ بر ۳ میلیون نفر بوده است».
 
روزنامه مردمسالاری نیز خبر داده که مرکز آمار ایران اعلام کرده که «نرخ بیکاری پاییز امسال نسبت زمان مشابه سال قبل،۱.۲ درصد یافته» اما همچنان نرخ بیکاری در ۲۱ استان دو رقمی است، در حالی که در سال ۹۰ شمار استان هایی که نرخ بیکاری دو رقمی داشتند ۲۰ استان بود.
 
این روزنامه به استناد گزارش مرکز آمار نوشته است که در پاییز امسال، استان لرستان با نرخ بیکاری ۲۰.۶ درصد، بالاترین نرخ بیکاری در کشور را داشته و استان کرمانشاه با نرخ بیکاری ۱۸.۸ درصد و استان کردستان با نرخ بیکاری ۱۵.۶ درصد پس از لرستان بیشترین نرخ بیکاری را داشته اند.
 
روزنامه مردمسالاری همچنین خبر داده که بنابر اعلام مرکز آمار ایران «استان خراسان جنوبی با ۴.۵ درصد دارای کمترین نرخ بیکاری» در پاییز سال جاری بوده و «نرخ بیکاری در استان سیستان و بلوچستان ۹.۶ درصد» بوده است.
 
این روزنامه همزمان از قول عباس قائد رحمت عضو هیات رئیسه کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی نوشته که «مرکز آمار ایران در سال جاری اعلام کرد بین ۱۲ تا ۱۳ درصد نرخ بیکاری در کشور وجود دارد اما آنچه که از شواهد امر بر می‌آید آن است که بیکاری فراتر از آماری است که گفته می‌شود».
 
این عضو کمیسیون اجتماعی مجلس نهم با تاکید بر اینکه «امروز مهم‌ترین مساله کشور بیکاری است»، گزارش مرکز آمار از نرخ بیکاری را رد کرده و گفته است: «از شواهد امر برمی‌آید آن است که نرخ بیکاری فراتر از آماری است که اعلام می‌شود» و «نرخ بیکاری در کشور بسیار بالا بوده به گونه‌ای که در برخی استان‌ها این مهم نزدیک به مرز بحران است».
 
روزنامه همشهری نیز با اشاره به اینکه مرکز آمار ایران نرخ بیکاری می گوید که در پاییز ۹۱ «با کاهش ۱.۲ درصدی به ۱۱.۲ درصد رسیده است»، نوشته برخلاف نرخ بیکاری منتشرشده از سوی مرکز آمار ایران، «برخی فعالان اقتصادی معتقدند که اوضاع نابسامان بنگاه های اقتصادی منجر به بیکاری تعداد زیادی از شاغلان شده است» اما دولت به استناد «مشاغل خانگی» که «درآمد کافی و پوشش تامین اجتماعی» ندارند «نرخ بیکاری» را کاهش داده است.
 
این روزنامه در عین حال نوشته که حتی به استناد گزارش مرکز آمار نیز ایران بیش از «۲ میلیون و ۶۸۸ هزار» بیکار دارد و «۶۷ درصد بیکاران، جوان هستند».
 
روزنامه همشهری همچنین از قول اسدالله عباسی سرپرست وزارت کار نوشته است: «بخشی از آمار اشتغال، محرمانه است».

+5
رأی دهید
-6

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.