چرا تجاوز در ایران مثل هند حساسیت عمومی را برنمی‌انگیزد؟

آزاده اسدی

«صدایی دیگر» این هفته ابتدا به جریان تجاوز گروهی به یک دختر دانشجوی هندی می‌پردازد که باعث شکل‌گیری تظاهرات و اعتراض در سراسر این کشور شد و سپس به موارد سابقه تجاوزات گروهی در ایران که هیچ اعتراض جمعی را در کشور برنیانگیخت.
 
حدود سه هفته از تجاوز گروهی به یک دختر ۲۳ ساله هندی در دهلی می‌گذرد؛ جریانی که تبدیل به یک اعتراض در سراسر کشور شد. ۶ مرد روز ۱۶ دسامبر یا ۲۶ آذرماه در اتوبوسی به این دختر تجاوز کردند. او را با میله آهنی به شدت کتک زدند و بعد از تجاوز او را با مرد جوانی که همراهش بود از اتوبوس به بیرون پرتاب کردند. دختر دانشجوی رشته فیزیوتراپی که نامش هنوز مشخص نشده دو هفته بعد از شدت جراحات در بیمارستانی در سنگاپور درگذشت.
 
اما گویا این مرگ و داستان طولانی تجاوز به زنان در هند بهانه‌ای بود برای شکل گرفتن یک تظاهرات گسترده در دهلی که به بقیه شهرهای هند رسید. هر چند جسد این دختر دانشجو سوزانده شد ولی خشم مردم فروکش نکرد و کار به جایی رسید که مانموهان سینگ، نخست وزیر هند، خواستار آرامش مردم شد و در بیانیه‌ای تاکید کرد دولت تمام اقدامات لازم را برای پیشگیری از خشونت علیه زنان انجام می‌دهد.
این همان چیزی است که تظاهرکنندگان خشمگین می‌خواهند. آنها در قالب شعار و نوشته‌هایی که با خود دارند می‌گویند زنان در سراسر هند ابزار مزاحمت‌های مردان و تجاوزهای فردی و گروهی هستند. آنها خواستار شدیدترین مجازات برای کسانی شدند که در اتوبوس به دختر جوان تجاوز کردند. اعدام تنها چیزی است که این مردم فریاد می‌زنند و پدر این دختر مقتول هم خواستار آن است؛ مجازاتی که البته از دید برخی فعالان اجتماعی در هند مجازات مناسبی نیست.
 
 هریش سادانی، رئیس و بنیان‌گذار سازمان مردان علیه خشونت و آزار در هند، می‌گوید مجازات اعدام شرایط را تغییر نمی‌دهد و می‌افزاید: «مجازات اعدام شرایط را تغییر نمی‌دهد. قطعیت اعمال حکم به نظر ما مهم‌تر از شدت آن است. اگر کسی که قصد تجاوز دارد به شدت مجازات آگاه و در مورد پلیس و قدرت قانون مطمئن باشد به تجاوز فکر هم نمی‌کند.»
 
پلیس هند روز پنجشنبه پنج نفر را که به این دانشجوی دختر ۲۳ ساله تجاوز کرده بودند رسما تفهیم اتهام کرد. اتهامات آنان تجاوز و قتل ذکر شده که می‌تواند مجازات اعدام را در پی داشنته باشد. نفر ششم که ممکن است کمتر از ۱۸ سال سن داشته باشد در انتظار پاسخ پزشکی قانونی برای تشخیص سن است.
 
بهاراتی کوتوال از اعضای مرکز اسناد و تحقیقات زنان آلاکونا در هند، در یک گفت‌وگوی کتبی با رادیو فردا با مجازات اعدام موافق نیست و معتقد است: «ما فکر نمی‌کنیم مجازات اعدام به کاهش تجاوز کمکی کند. به احتمال زیاد این مجازات باعث سرکوب بیشتر هم می‌شود چون ممکن است متهم و پلیس فشار بیشتری بر قربانی تجاوز بیاورند تا به دلیل مجازات دنبال روند قانونی نرود.»
 
هریش سادانی که دست کم ۲۰ سال است با راه‌اندازی موسسه خود تلاش می‌کند همراه با مردان جوان به کاهش خشونت علیه زنان در کشور کمک کند می‌گوید، در فرهنگ و تاریخ پنج هزار ساله مردسالاری در کشور هند مذهب، دولت و رسانه‌ها زیر سلطه مردان بوده‌اند و می‌افزاید: «خانواده یکی از مهم‌ترین عواملی است که در جامعه هند پسران را از ابتدای تولد با تصویر سنتی مردانگی آشنا می‌کند. پسران در خانواده طوری رشد می‌کنند که جایگزینی برای مفهوم مردسالاری در قبال زنان خانواده خود ندارند. آنها هزینه‌ای در برابر اعمال خشونت علیه زنان نمی‌پردازند.»
 
از سوی دیگر بهاراتی کوتوال از مرکز اسناد و تحقیقات زنان آلاکونا در پونه هند، درباره قانون فعلی رسیدگی به موارد تجاوز در این کشور از وضعیت رو به وخامت قانون برخورد با متجاوزان می‌گوید که شرایط ارتکاب جرم برای مردان را ساده‌تر کرده و آنها را از مجازات مصون نگه داشته‌است.
 
وی می‌گوید: «دولت می‌تواند برای کاهش تجاوز به زنان در کشور با ثبت سریع هر مورد توسط پلیس و برگزاری مداوم و زودهنگام دادگاه‌های مربوط به این اتهامات کمک کند. گاهی حتی پلیس برای ثبت این شکایت‌ها تلاشی نمی‌کند یا کار را کند و دیر انجام می‌دهد. پلیس و دستگاه قضایی با تصور نادرست مردسالارانه به شکایت‌های مربوط به تجاوزهای جنسی به سرعت رسیدگی نمی‌کنند. دلیلش هم از دید آنها این است که قربانی جنسی به دلیل انگ اجتماعی نباید شناخته شود.»
 
خانواده‌ها که از دید برخی فعالان مدنی در هند نقش مهمی در شکل‌گیری نگاه مردسالارانه و ضد زن پسران دارند، به گفته هریش سادانی دختران را به عنوان عضو خدمت‌دهنده به مردان بزرگ می‌کنند.
 
هریش سادانی: «در جامعه هند پدر و مادرها از دختران می‌خواهند قبل از تاریک شدن هوا به خانه برگردند و لباس مناسب بپوشند. این نوع محدودیت‌ها از سوی خانواده اعمال می‌شود و تازه اینها در شرایطی است که اصولا نوزاد دختر در خانواده‌ پذیرفتنی نیست و بیشتر خانواده‌ها از ابتدا دختر حامله خود را مجبور می‌کنند تست تشخیص جنسیت جنین بدهد. وقتی زندگی یک دختر در خانواده این چنین شروع شود، حتی زمانی که در جامعه به او تجاوز می‌شود هم خانواده او را مقصر می‌دانند.»
 
اما جریان تجاوزهای گروهی فقط منحصر به هند نیست. در برخی کشورهای دیگر از جمله ایران هم هر از چندی اخبار مربوط به این نوع تجاوزهای جمعی به یک یا چند زن منتشر می‌شود.
 
سال ۹۰ بزرگ‌ترین پرونده‌های تجاوز جمعی در نقاط مختلف ایران به شکل رسانه‌ای مطرح شد. خرداد سال گذشته اخبار مربوط به تجاوز گروهی به ۶ زن در خمینی شهر اصفهان و تجاوز ۱۰ نفر به یک زن در شهرستان کاشمر در استان خراسان رضوی در کنار اخبار تجاوز چند نفر به پزشک زن روستا و آزار و اذیت او در استان گلستان منتشر شد.
 
اما چه جریاناتی باعث شکل‌گیری و رشد تجاوزهای گروهی به زنان در یک جامعه می‌شود؟
 
علی‌اکبر مهدی، استاد جامعه‌شناسی در دانشگاه ایالتی کالیفرنیا در لس‌آنجلس پاسخ می‌دهد: «بیشتر تجاورهای جمعی را ما در موقعیت‌های جنگی داریم که با تضادهای قومی و قبیله‌ای، سیاسی و حتی دینی شکل می‌گیرد. ولی متاسفانه وقتی در سطح اجتماع تجاوز را به گونه‌ای که ما در ایران از جمله در خمینی‌شهر یا تهران می‌بینیم، این مسئله برمی‌گردد به ویژگی‌های جمعیتی. یعنی کسانی که به این تجاوزها دست می‌زنند موقعیت بسیار تحقیر شده زنان در جامعه را می‌بینند و تصویری که جامعه از زن ارائه داده به عنوان یک جنس که حضورش در میان مردان تحریک‌کننده است. این تعریف خود به خود زمینه‌ساز این گونه اعمال است.»
 
اما چرا اعتراض به موردی مثل تجاوز گروهی به یک دختر دانشجو در هند می‌تواند تبدیل به سه هفته اعتراض و راهپیمایی و خشم جمعی مردم این کشور شود، ولی در ایران اعتراض همگانی را برنیانگیزد؟
 
علی‌اکبر مهدی، جامعه‌شناسی که از جمله پژوهش‌هایی در باره نوجوانان و زنان در ایران دارد، دو عامل را در این زمینه دخیل می‌داند: «اول عامل فرهنگی جامعه است که برمی‌گردد به ساختار ذهنی جامعه و مردم ما. از آنجا که مردم این امر را ناموسی می‌دانند سعی می‌کنند پنهان‌کاری کنند و جامعه به قربانی برچسب ناگواری می‌زند که هزینه‌اش از نظر اجتماعی و فرهنگی برای خانواده قربانی بسیار زیاد است پس بیشتر پنهان‌کاری انجام می‌شود. این امر تداوم دیگری هم دارد که بسیار دردناک است، این که قربانی مورد حمایت و درمان قرار نمی‌گیرد. به نظر من نبود ساختارها کمک می‌کند که در جامعه ایران این مسئله حساسیت‌های عمومی و پر سروصدا را به وجود نیاورد.»

+77
رأی دهید
-12

mehraban1980 - تهران - ایران
در ایران مردم به هیچ موضوع و مشکلی اعتراض نمی کنند نمی دونم چه مشکلی باید پیش بیا د که مردم اعتراض کنند . نه دزدی00000000000000000 3میلیاردی نه فقر نه بیکاری نه اعتیاد نه تجاوز گروهی نه خشک شدن دریاچه نه از بین رفتن محیط زیست نه عوام فریبی هیچی
دوشنبه 25 دي 1391 - 08:56
a.ahooraei - کلن - آلمان
برای اینکه جو سیاسی هند صد برابر از جو سیاسی ایران و آزادی تبلیغات و تحرکات هزار برابر ایران آزادتر است. ایران جیکت درآد ، آشغالهای لات و لوت و اراذل ج. ا. میریزن رو سرت و با لاالله الا الله و مرگ بر کافر و امثالهم تأییدیه از خلیفه وقت می گیرند و ترتیبت را می دهند. خاک بر سر ملتی که به خلیفش لقب رهبر بده و در نادانی محض بسر ببره.
دوشنبه 25 دي 1391 - 10:53
shana - خ - ایران
اینجا وقتی یه زن که بهش تجاوزگروهی شده و مواد مخدر هم بهش تزریق شده لخت و عریان تو خیابان رها میشه .ملت یادشون میره که خودشون هم خانواده دارند .حتی از خودشون نمی پرسند چه بلایی سر این آدم اومده و با شادی و هیجان فیلمبرداری می کنند. و حتما این فیلم رو به عنوان شاهکار شکار لحظه ها به دوستان مثل خودشون نشون می دهند.متاسفانه این اولین و طبیعی ترین واکنش تو ایران شده
دوشنبه 25 دي 1391 - 11:00
romano - تهران - ایران
دلیلش ساده است. مغز انسان برای هر رویدادی یک آستانه تحریک دارد و نرونهای آن برای آن حد به مرور زمان آموزش می‌بینند. بطور مثال چطور معلمان صدای دانش آموزان را تحمل می‌کنند چطور بعد از چند لحظه بوی بد توسط مغز شما حس نمی‌شود چطور دکتر جراح جراحی می‌کند بعد هم یک غذای لذیذ نوش جان می‌کند حال اینکه روز اول که دانشجو بود برای کالبد شکافی دچار غش و ضعف می‌شد. با این مقدمه باید بگویم که جمهوری اسلامی با مشاوره روسها و مخصوصا دانشگاه سنت پیترزبورگ بهترین متدهای اطلاعاتی زمان کمونیزم را علیه مردم خود و مخالفان بکار می‌برد (دانشگاه امام حسین تنها برای بمب و خمپاره دانشجو به روسیه نفرستاد بله آنها برای امروز بود). ادامه خیلی مهم ...
دوشنبه 25 دي 1391 - 11:01
mashady - منچستر - انگليس
(( رئیس و بنیان‌گذار سازمان مردان علیه خشونت و آزار در هند، می‌گوید مجازات اعدام شرایط را تغییر نمی‌دهد و می‌افزاید: «مجازات اعدام شرایط را تغییر نمی‌دهد. قطعیت اعمال حکم به نظر ما مهم‌تر از شدت آن است)) این جمله رو باید تو کله قاضی‌های ایران چپوند البته تو ایران قاضی بدبخت هم هیچکارست ، مجازات رو خدا تعیین می‌کنه
دوشنبه 25 دي 1391 - 11:09
romano - تهران - ایران
برای اینکه میزان آلودگی مغز خود را برای این روند بی تفاوتی و خشونت پذیری آزمایش کنید چشمان خود را ببندید و یک ایرانی را که عکس او را در اینترنت در بالای دار دیده‌اید در ذهن خود مجسم کنید (عادی است حداقل عادی تر از سالیان گذشته است) حالا یک دختر زیبای مو بلند که ایرانی نباشد مثلا اروپایی را هم در همان حالت در بالای دار با جزئیات تصور کنید (ناراحت شدید) یک کوه گشته از گربه‌های سر بریده را تصور کنید خون همه جا را گرفته خوب تخیل کنید (ناراحت شدید). این همان آستانه است که گفتم مشکلاتی که سالیان سال بر شما مردم ایران گذشته و همه توسط این حکومت بوده مغز شما را برای آستانه کمتری از تحریک در مقابل حوادث ناگوار ایرانی آموزش داده و این کارکرد طبیعی مغز است ربطی هم به بی غیرتی و . ندارد. درمان این مشکل لذت بردن در کنار هموطنانتان است اعتماد به یکدیگر کمتر خواندن و دیدن اخبار ناراحت کننده و زندگی کردن! ادامه ...
دوشنبه 25 دي 1391 - 11:09
romano - تهران - ایران
خوب تست دیگر: جمهوری اسلامی سال دیگر کله پا می‌شود (همه خوشحال شدید) حالا خبر دیگر جمهوری اسلامی 10 سال دیگر کله پا می شود (افسرده شدید) واقعیت این دو خبر این است که نه اولی درست بود نه دومی! اولی سطح احساس خشنودی را در مغز شما تحریک کرد چون زمان کوتاه امیدوار کننده است و خبر دوم شما را افسرده کرد چون زمان طولانی اسفناک است. ولی واقعیت این است که نه در کردن یک حکومت به این آسانیها و زودیهاست و نه ماندنش به آن طول که 10 سال طول بکشد. خوب مامورین اطلاعاتی جمهوری اسلامی روی موضع دوم خیلی ظریف کار می‌کنند و می‌فهمانند که ما حالا حالا ها سوار کاریم و این یک افسرده‌گی اجتماعی می‌آورد (بعد از انتخابات 88 تا الان تجربش کردید) به این می‌گویند جنگ روانی بهترین راه مبارزه با این ذکر نقاط ضعف به دشمن علیه اوست و اینکه بخاطر آنها بقای طولانی نخواهد داشت دیدن دستاوردهای فعلی همچنین یال و کوپال او را به هیچ انگاشتن مطمئن باشید او نیز مانند شما ترس دارد (مشکل دائمی دیکتاتوریها میل دائمی در تکامل سیستم امنیتی خود دارند جالب است در پایان در قدرت منفجر می‌شوند). ادامه پایان...
دوشنبه 25 دي 1391 - 11:19
baas - روتردام - هلند
نه‌ این که ایرانیها با برقراری حکومت اسلامی بی‌ غیرت شده‌اند ,نه‌ ,!!!!!!!!!!فقط ایرانیها کم‌تر کششششش میدهند
دوشنبه 25 دي 1391 - 11:23
romano - تهران - ایران
گاندی، نسرین ستوده و تاجزاده و حتی نوع بد خمینی و مائو خواسته یا نا خواسته از این روش استفاده کردند و می‌کنند چون قدرت روانی امید و تلقین را نباید فراموش کرد. آنها به دشمن خود می‌فهمانند تو زوری نداری و هرکاری داری می‌کنی بخاطر ترس و ضعف در مقابل قدرت بیمانند ما است! تمام قدرت حرکت سال 88 وابسته به همین حالت روانی و موج اجتماعی بود. پس سخن کوتاه در مقابل هجوم اخبار و رویدادها فیلتر مغز خود را فعال کنید و تاثیر آنها را بر ذهن خود بدانید و این حکومت روزهای واپسین خود را می‌گذراند چون مرزها را نمی‌تواند باز کند و پول و نیروی معتقد شستشو شده مغزی به اندازه کافی ندارد تا ایران را کره شمالی کند و تاریخ ایران گواه این مدعاست اتفاقا بر خلاف آنچه که شما تصور می‌کنید این حکومت بخاطر فشار اجتماعی ضعیفتر و نظامیتر می‌شود ولی از طرفی هم از کارکرد اقتصادی خود باز می‌ماند پس منفجر می‌شود و بهترین مثال که تحریم و فشار اجتماعی دیکتاتور را می‌ترکاند اول حبابهای کوچک کمونیزم مانند رومانی و . بود پس از آن غول روسیه تازه خوش باشید که رهبر ایران به اندازه دهاتهای کمونیزم سابق هم عقل ندارد پس شما پیروزید.
دوشنبه 25 دي 1391 - 11:34
world.citizen - تهران - ایران
مردم که خواب باشند با این چیزها بیدار نمیشند. مذهب و خرافات کاری کرده که 50 سال هم طول بکشه درست بشو نیستیم
دوشنبه 25 دي 1391 - 12:12
mina minavand - هانور - آلمان
لطفا جریان رو کش ندید،دشمن استفاده می‌کنه!!!!!!!!!
دوشنبه 25 دي 1391 - 13:45
zpirooz - آخن - آلمان
romano - تهران - ایران رومانو جان گل گفتی کاملا با تمام اونچه که گفتی موافقم و میدونم که توی دانشگاه امام حسین رشته هایی مثل امنیت و .. وجود داره که تمرکزشون روی همین موضوع کنترل افکار و شستشوی مغزی هست. زنده باشی عزیز
دوشنبه 25 دي 1391 - 16:30
coco - تورنتو - کانادا
۳۳ ساله هر روز حکومت داره مردم ایران را...دیگه کسی‌ هم به کسی‌ نیست. گاهی احساس می‌کنم که این مردم از این همه ... هر روز ه لذت هم میبرند.
دوشنبه 25 دي 1391 - 17:32
mobareze khamoosh - پردیس - ایران
romano مرسی‌ از آنالیز خوبتون دوست عزیز
دوشنبه 25 دي 1391 - 19:55
tehrangoli - تهران - ایران
سرانه مطالعه در ایران 20 دقیقه است! وقتی ملتی کتاب نخونه به اطراف خودش هم آگاه نمیشه و وقتی آگاه نبود از روی جهل و جوگیری تصمیم می گیره. هر جا باد بوزه همون ور میره.. اگه موسوی ها زیاد باشن دنبال اون میره و اگه خامنه ای ها زیاد باشن دنبال اون یکی! هیچ وقت انتخاب های ملت ایران از روی آگاهی و دانش نبوده و نخواهد بود به همین دلیله که انقلاب کردیم! و به همین دلیله که ترسیدیم از انقلاب دوم و بدتر از بد شدن، چون نسبت به هیچ چیز آگاهی نداریم و آدمی وقتی چیزی رو نشناخت ازش می ترسه! همین!
دوشنبه 25 دي 1391 - 21:44
مهر آسا - تهران - ایران
مردم ایران هوشیار هستند و گول مظلوم نمایی افراد بی هویت و خائن و مفت خور رژیم پهلوی ملعون در اروپا و عوامل آنان که مثل موش در سوراخهای کشور هستند را نمی خورند اینجا قانونی حکومت می کند که دمار از روزگار قانون شکنان در می آورد حتی اختلاس مالی بزرگ هم به عواملی بستگی دارد که می خواهند نظام دموکراسی به تمام معنا جمهوری اسلامی ایران را لکه دار کنند مردم هند اگر به قانون خود احترام بگذارند هیچ مشکلی پیش نمی آید - ایران که کوفه نیست
‌سه شنبه 26 دي 1391 - 09:32
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.