آغاز رزمایش نیروی دریایی ایران در خلیج فارس
هدف از رزمایش ششروزه نیروی دریایی موسوم به "ولایت ۹۱" "افزایش توان تاکتیکی و عملیاتی" ارتش ایران اعلام شده است. جمهوری اسلامی ایران به کشتیها هشدار داده، تا روز سوم ژانویه از حضور در منطقه رزمایش خودداری کنند.
نیروی دریایی ایران روز جمعه (۸ دی/۲۸ دسامبر) رزمایش خود را در آبهای جنوبی این کشور آغاز کرد. این رزمایش "ولایت ۹۱" نام دارد.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، دریادار حبیبالله سیاری، فرماندهی نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی گفت که این رزمایش در تنگهی هرمز، دریای عمان، شمال اقیانوس هند، خلیج عدن و تنگهی بابالمندب برگزار میشود.
دریادار سیاری اهداف این رزمایش را "افزایش توان تاکتیکی و عملیاتی نیروی دریایی" و "نشان دادن توان نیروهای مسلح و نیروی دریایی ارتش برای دفاع از مرزهای آبی و منافع کشور در جهت برقراری امنیت پایدار در منطقه و ارسال پیام صلح و دوستی برای کشورهای همسایه" عنوان کرد.
سیاری افزود که این رزمایش "برای دشمنان" دارای این پیام است که مردم ایران "در دفاع از منافع و منابع حیاتی خود در تمامی عرصهها بخصوص آبهای آزاد جدی هستند".
به گزارش "اشپیگل آنلاین"، جمهوری اسلامی ایران خواستار آن شده است که کشتیها تا روز سوم ژانویه از حضور در منطقهی رزمایش خودداری کنند.
روزانه نزدیک به ۱۵ میلیون بشکه نفت خام از آبراه تنگهی هرمز به بازارهای بینالمللی منتقل میشود
حمله به دشمن فرضی
جمهوری اسلامی ایران برای این رزمایش انواع زیردریاییهای سبک و سنگین ، ناوها و ناوچههای لجستیک و موشکانداز را عازم منطقهی عملیاتی کرده است.
در این رزمایش ناو گروه ۲۳ نیروی دریایی ایران، شامل ناو "بوشهر" و ناوشکن "جماران"، اقدام به اسکورت کشتیهای تجاری و نفت کش ایران در خطوط مواصلاتی دریایی میکنند.
خبرگزاری ایرنا در نخستین روز رزمایش نوشت، سربازان نیروی دریایی ایران "پس از رصد لحظهای تحرکات نیروهای دشمن فرضی توسط ناوشکن جمهوری اسلامی ایران جماران و اعلام اطلاعات جمعآوری شده به قرارگاه مرکزی رزمایش، یگانهای شناور خودی شامل زیردریاییها، شناورهای سطحی و هواناوها را طی مانور تاکیتکی از محل استقرار به سمت منطقه ماموریت به منظور مقابله با نیروهای مهاجم فرضی حرکت دادند".
"نقشه یک فاجعه زیستمحیطی در خلیج فارس"
رزمایش جمهوری اسلامی در آبهای جنوب این کشور در حالی صورت میگیرد که فشارهای غرب به ایران برای حل بحران اتمی افزایش یافتهاند. در واکنش به اقدامات تحریمی علیه ایران، مقامات نظامی و دولتی جمهوری اسلامی بارها تهدید کردهاند که از آبهای خلیج فارس به عنوان اهرم فشار علیه غرب استفاده خواهند کرد.
جمهوری اسلامی ایران معتقد است که در سطح جهانی از توان دریایی بالایی برخوردار است
موضوع بستن تنگهی هرمز توسط ایران بارها توسط منابع مختلف مطرح شده است. همچنین روز ۱۴ اکتبر (۲۳ مهر) "اشپیگل آنلاین" به نقل از سازمانهای اطلاعاتی غرب گزارش داد که سردار محمدعلی جعفری، فرمانده سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران همراه با سردار علی فدوی، فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران، نقشهای برای خرابکاری ریختهاند که در صورت اجرای آن فاجعهای زیستمحیطی رخ میدهد و تمامی منطقه خلیج فارس به خطر میافتد.
"اشپیگل آنلاین" نوشت که سند این "نقشه" را که اسم رمز آن "آب گلآلود" است و به عنوان سندی "کاملا سری" طبقهبندی شده، در اختیار دارد. بر اساس این "نقشه"، قرار بوده که تنگه هرمز از طریق فاجعهای که به عمد برای یک نفتکش بوجود میآید، به طور گسترده آلوده شود.
"توانمندی بالا"ی نیروی دریایی ایران
یک روز پیش از آغاز رزمایش، دریادار سیاری در گفتوگو با خبرگزاری ایرنا ضمن اشاره به توانمندیهای نیروی دریایی ایران تاکید کرده بود: «همهی کشورهای منطقهای و فرامنطقهای این موضوع را تایید میکنند که حضور ناوگروههای ایرانی در آبهای آزاد که در راستای تامین منافع و امنیت کشتیهای تجاری و نفتکش ما صورت گرفته، نشاندهندهی توانمندی بالای جمهوری اسلامی ایران در عرصهی بینالمللی است.»
سیاری در ادامه افزوده بود: «امروز جوانان ما به آنچنان توانمندی دست یافتهاند که قادرند تمامی سلاحها، تجهیزات و نیازهای خود را در نیروی دریایی ارتش به طورکامل طراحی و تولید کنند.»
ناوهای هواپیمابر مدل "نیمیتس" در خلیج فارس. تهدیدهای ایران باعث حضور پررنگتر ارتش آمریکا در حوزهی خلیج فارس شده است
جمهوری اسلامی بارها تهدید به بستن تنگهی هرمز کرده بود ولی این تهدیدها تاکنون عملی نشدهاند، اما به حضور پررنگتر نیروهای آمریکایی در منطقهی خلیج فارس انجامیدهاند.
ارتش آمریکا اعلام کرده که با حضور ناوگان پنجم خود در بحرین برای مقابله هر گونه عملیات خصمانه از جانب جمهوری اسلامی "آمادگی کامل" دارد.
ناوگان پنجم ارتش آمریکا شامل ۲۰ فروند کشتی جنگی، ۲۵ هزار سرباز و خدمه، ناو هواپیمابر مدل "نیمیتس" با کشتیهای همراه، سامانههای موشکی- پدافندی، زیردریایی و انواع گوناگون تجهیزات نظامی است.