اردوغان: موشکهای پاتریوت برای حفاظت از ترکیه مستقر میشوند
در پی انتقاد برخی مقامات ایرانی از استقرار پدافند موشکی پاتریوت در مرزهای جنوبی ترکیه، نخستوزیر این کشور تصریح کرد که ترکیه عضو ناتو است و بر این مبنا سیاستهای خود برای دفاع از مرزهایش را تعیین میکند.
رجب طیب اردوغان، نخستوزیر ترکیه، در یک برنامه تلویزیونی در روز جمعه (۲۱ دسامبر/۱ دی) تاکید کرد که استقرار سامانه پدافند موشکی پاتریوت تنها برای حفاظت از مرزهای این کشور مستقر خواهد شد. اردوغان تصریح کرد که تصمیمات ترکیه متکی بر تامین منافع ملی این کشور است.
وی اذعان داشت که برخی کشورهای همسایه و گروههای سیاسی داخلی از استقرار موشکهای دفاعی پاتریوت انتقاد میکنند و مدعی میشوند که "ما خاک خود را در اختیار ناتو قرار دادهایم، اما آنان فراموش میکنند که ترکیه عضو ناتو است و این پیمان نظامی تنها به درخواست ترکیه و برای حمایت از ترکیه دست به این کار زده است".
اردوغان تصریح کرد که ظاهراَ هنوز این موضوع برای برخیها کاملاَ روشن نیست که عضویت ترکیه در ناتو در تنظیم روابط خارجی این کشور نقش مهمی دارد.
اردوغان با اشاره به تهدید مرزهای خود از جانب سوریه گفت: «سه کشور آلمان، هلند و آمریکا برای ارسال واحدهای پاتریوت با ما به توافق رسیدهاند. هر کشور دو دستگاه سامانه پاتریوت را به ترکیه اعزام خواهد کرد.» کارشناس ناتو برای تعیین محل دقیق استقرار موشکهای پاتریوت هماکنون در ترکیه به سر میبرند.
اردوغان همچنین افزود که سیاست ترکیه در قبال رژیم سوریه به هیچوجه تغییر نخواهد کرد. ترکیه یکی از حامیان اصلی مخالفان رژیم اسد به شمار میرود.
حفاظت از شهرهای بزرگ ترکیه
به گفته منابع ترک هر یک از کشورهای آلمان، هلند و آمریکا حدود ۴۰۰ سرباز در مرزهای مشترک ترکیه و سوریه در شهرهای قهرمانماراش، آدانا و قازیانتپ مستقر خواهند کرد.
در ماههای گذشته چندین بار در مناطق مرزی، میان ترکیه و سوریه زد و خوردهایی رخ داد. سرنگونی هواپیمای اکتشافی ترکیه در دریای مدیترانه توسط سوریه نشان داد که نگرانیهای جامعه جهانی از گسترش بحران سوریه به کشورهای منطقه بیاساس نیست.
به گفته کارشناسان نظامی، این ۶ واحد سامانه پاتریوت قادر به تامین امنیت در تمامی طول مرز مشترک ترکیه و سوریه (به طول ۹۱۰ کیلومتر) نیستند، اما آنها میتوانند به وظیفه خود که حفاظت از شهرها و نقاط استراتژیک ترکیه است به خوبی عمل کنند.
سامانه پدافند موشکی پاتریوت
وزیر دفاع: پاتریوت امنیتزایی برای ترکیه ندارد
احمدی وحیدی، وزیر دفاع جمهوری اسلامی، در واکنش به استقرار پدافند موشکی پاتریوت در ترکیه گفت: «نصب موشکهای پاتریوت در ترکیه هیچ نقشی در امنیتزایی ترکیه ندارد و این به ضرر کشور ترکیه است.»
وحیدی چنین تصریح کرد: «حضور نیروهای بیگانه در کشورهای اسلامی همواره با ایجاد مشکلات و اختلاف بین کشورهای اسلامی همراه بوده است.»
وحیدی ارتش سوریه را "ارتشی قدرتمند" خواند که نیازی به آموزش نیروهایش توسط جمهوری اسلامی ندارد. وزیر دفاع ایران درگیری داخلی در سوریه را ناشی از "وجود گروههای تروریستی و اعمال زشت آنان" دانست.
کشورهای عربی و غربی و همچنین مخالفان رژیم اسد، جمهوری اسلامی را تا کنون بارها متهم کردهاند که با ارسال تسلیحات و کارشناسان نظامی در "کنار رژیم سرکوبگر اسد" قرار دارد.
احمد وحیدی، وزیر دفاع جمهوری اسلامی ایران
بروجردی: همسایگان ناراضی هستند
علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، نیز تاکید کرد که "موشکهای پاتریوت برای ترکیه ناامنی ایجاد میکند". برودجری تاکید کرد که ارتش سوریه در خط مقدم مبارزه علیه اسرائیل قرار دارد و ادعای کمکهای ایران به دمشق "بدون پایه و اساس" است.
بروجردی در حاشیه دیدار از نمایشگاه دستاوردهای جهاد دانشگاهی مدعی شد که «این موشکها به امنیت ترکیه کمک نمیکند، زیرا همه همسایههای ترکیه از نصب این موشکها ناراضی هستند».
به گفته مسئولان ناتو، سامانه پدافند موشکی پاتریوت جنبه صرفاَ دفاعی داشته و هیچیک از کشورهای همسایه نباید آن را تهدیدی برای خود محسوب کنند.
سازمان ملل متحد و آمریکا با تحریم برخی شرکتهای ایرانی تایید کردهاند که جمهوری اسلامی به سوریه سلاح ارسال میکند.
ناتو: اسد به پایان راه رسیده است
در پی استفاده مجدد رژیم بشار اسد از موشکهای اسکاد برای مقابله با مخالفان، آندرس فوگ راسموسن، دبیرکل ناتو، گفت: «ما از این بابت بسیار متاسفیم. این اقدام بیانگر استیصال رژیمی است که به فروپاشی خود نزدیک میشود.»
در هفتهی پیش نیز ناتو به استفاده ارتش سوریه از موشکهای کوتاهبرد اسکاد اشاره کرده بود. راسموسن در مقر ناتو در بروکسل تصریح کرد که این اقدام سوریه نشان میدهد که ارسال سامانه پدافند موشکی پاتریوت به ترکیه "ضروری" است.
توماس دمزیر، وزیر دفاع آلمان، نیز درباره استفاده رژیم اسد از موشکهای اسکاد گفت: «این موضوع نشان میدهد که نیروهای اپوزیسیون بزودی به پیروزی نظامی دست خواهند یافت.» وزیر دفاع آلمان ضمن ابراز نگرانی از تحکیم اسلامگرایان در سوریه گفت: «در حال حاضر هیچ حمله نظامی به سوریه در دستور کار قرار ندارد. ما متاسفانه تنها میتوانیم در حال حاضر تنها شاهد ادامه جنگ داخلی در سوریه باشیم.»
مخالفان مسلح در روزهای گذشته موفق شدند که برخی از انبارهای مهمات، پایگاههای نظامی و نقاط استراتژیک را در سوریه به تصرف خود درآورند.