سفرهی شب یلدای بسیاری از ایرانیان کوچکتر شده
افزایش شدید قیمت میوه و آجیل در آستانهی شب یلدا به کسادی چشمگیر بازار این محصولات منجر شده است. بنابر گزارشها بهای آجیل به نسبت سال پیش دو برابر شده و فروش هندوانه به نصف کاهش یافته است.
در آستانهی طولانیترین شب سال، بهای ملزومات سفره شب یلدا افزایشی کمسابقه پیدا کرده است. منابع خبری در ایران گزارش میدهند با توجه به قیمتهای کنونی میوه و آجیل، سفرهی شب یلدای بسیاری از ایرانیان کوچکتر از سال پیش خواهد بود و سفرهی بسیاری از شهروندان خالی خواهد ماند.
شماری از نمایندگان مجلس در ۲۹ آذرماه از دولت خواستهاند در واپسین ساعتهای مانده به شامگاه اول دی "بازار را تحت کنترل بگیرد تا شاهد افزایش بیرویه قیمتها در شب یلدا نباشیم."
کاهش خرید و فروش هندوانه و آجیل
خبرگزاری کار ایران (ایلنا) روز چهارشنبه، ۲۹ آذر گزارش داد، هم اکنون قیمت آجیل در بازار تهران به نسبت سال گذشته صد در صد افزایش یافته و بهای پستهی درجه یک به کیلویی ۶۰ هزار تومان رسیده است.
به گزارش ایلنا قیمت میوه در نقاط مختلف تهران متفاوت بوده و بهای هر کیلو هندوانه از ۲۵۰۰ تومان تا ۴ هزار تومان متغیر است. برخی از آجیلفروشهای مرکز تهران به ایلنا گفتهاند به علت گرانی حجم خرید شهروندان به نسبت سال پیش کاهش یافته است.
بهای آجیل و میوه افزایشی چشمگیر داشته است
حسین مهاجران رئیس اتحادیه میوه و سبزی شهر تهران میگوید قیمت بالای هندوانه باعث شده که حتی نیمی از فروشندگان از خرید آن در میدانهای میوه خودداری کنند. بر این اساس قیمت عمدهفروشی هندوانه از کیلویی ۲۵۰۰ تومان به ۲۰۰۰ تومان کاهش یافته است.
خبرگزاری مهر از قول مهاجران نوشت: «با توجه به گرانی این محصول و کاهش قدرت خرید مردم، مغازه داران نگرانند که با پایان شب یلدا هندوانهها روی دستشان بماند و آن وقت باید ضرر هنگفتی را متحمل شوند.»
یک کیلو انار، یک کیلو خرمالو: ۹ هزار تومان
به گزارش خبرگزاری مهر روز چهارشنبه در تهران هر کیلوگرم انار شیراز ۴۸۵۰ تومان، لیمو شیرین ۱۹۵۰ تومان، پرتقال جنوب ۲۸۰۰ تومان و خرمالو ۴۲۰۰ تومان به عنوان حداقل قیمت در مغازه های سطح شهر ارائه می شود. این گزارش تاکید میکند که بدون شک بهای میوههای یادشده در نقاط شمالی شهر بیش از این قیمتها است.
خبرگزاری مجلس در ۲۹ آذر در گزارشی زیر عنوان "گرمای شب یلدا زیر سوز گرانی" از قول محمد حسن نژاد، نماینده مرند و جلفا نوشت: «در حال حاضر دولت فرصت کافی برای تأمین مایحتاج شب یلدا را دارد که پس از آن هیچ توجیهی برای نابسامانی در این بازار قابل قبول نیست.»
«واردات بیرویه به بهانه تنظیم بازار»
دولت در سالهای گذشته در آستانهی شب یلدا و نوروز به منظور آنچه تنظیم بازار خوانده میشود مقدار زیادی میوه از خارج وارد و توزیع کرده است. محمد تقی توکلی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس میگوید: واردات بیرویه انواع میوه به کشور به بهانه تنظیم بازار توجیه اقتصادی ندارد، زیرا از این ناحیه به تولید کننده داخلی ضربه وارد شده است.
به گزارش خبرگزاری مجلس محمد تقی توکلی هشدار میدهد که اگر روند واردات میوه همچنان ادامه پیدا کند تا چند سال دیگر با بحران بیکاری کشاورزان در جامعه مواجه خواهیم شد.
بدون در نظر گرفتن تاثیر سیاستهای دولت در نابسامانیهای بازار، کاهش ارزش پول ملی و افزایش کم سابقه تورم که در آبانماه به ۳۶ درصد رسیده مهمترین عامل گرانیهای اخیر ارزیابی میشود.