وزیر اقتصاد: درآمدهای نفتی به خاطر تحریم ها ۵۰ درصد کاهش یافته است
شمس الدین حسینی،وزیر امور اقتصادی و دارایی و سخنگوی اقتصادی دولت،روز شنبه ۲۵ آذرماه گفته است: به خاطر تحریمها، ۵۰ درصد از وصول درآمدهای نفتی کشور کاهش یافته است.
به گزارش واحد مرکزی خبر، شمس الدین حسینی که درباره محقق نشدن میزان در آمدهای دولت صحبت می کرد، گفت:« میزان تحقق نیافتن درآمدها در بخشهای مختلف متفاوت است مثلا در بخش مالیات ۸۵ درصد درآمدها محقق شده است و در گمرک هم وضع بد نیست، اما درخصوص درآمدهای نفتی با ۵۰ درصد کاهش مواجهیم»
وزیر امور اقتصاد و دارایی ایران اضافه کرده است:« در بودجه امسال برای منابع درامدی ۱۴۴ هزار میلیارد تومان پیش بینی شده بود اما به لحاظ محدودیتهایی که برای صادرات نفت پیش امده است براورد می شود ۹۵ هزار میلیارد تومان محقق شود.»
آمریکا و اتحادیه اروپا تحریم های یکجانبه ای علیه بخش انرژی ایران اعمال کرد ه اند تا از این طریق در آمدهای نفتی و بخش انرژی ایران را هدف قرار دهند. آمریکا و اتحادیه اروپا می گویند هدف این تحریم ها وارد کردن فشار بر ایران برای تغییر سیاست های هسته ای این کشور است.
شمس الدین حسینی در ادامه گفته است :« دولت با مدیریت منابع و مصارف ، اولویت نخست را به پرداخت حقوق و دستمزد و تخصیص یارانه به کالاهای اساسی و دارو داده است و هیچ مشکلی در این باره نخواهیم داشت.»
پیشتر مقام های جمهوری اسلامی به کاهش فروش نفت به دلیل تحریم ها اشاره کرده بودند. محمدرضا باهنر، نایب رییس مجلس شورای اسلامی، دو مهرماه سال جاری گفته بود که میزان فروش نفت ایران به یک میلیون بشکه در روز کاهش یافته است.
محمدرضا باهنر اضافه کرده بود: «فروشمان عادی نیست و آن بخشی هم که به فروش می رسد به دلیل محاصره بانکی نمی توانیم به راحتی به پول آن دسترسی داشته باشیم.»
نایب رییس مجلس شورای با اشاره به تحریم های شدید بین المللی علیه ایران گفته بود: «فروش نفتمان در تیرماه و مردادماه حدود ۸۰۰ هزار بشکه در روز بود و متوسط فروشمان در پنج ماه اول سال حدود یک میلیون بشکه بود که فروش نفت کاهش یافت.»
نهادهای بین المللی و مقام های آمریکایی اخیرا در گزارش های خود اعلام کرده بودند که فروش نفت ایران تا یک میلیون بشکه در روز کاهش یافته است.
دیوید کوهن، معاون امور مبارزه با جرایم مالی و تروریسم وزارت خزانه داری آمریکا، ۲۲ شهریورماه گفته بود که در نتیجه تلاش های ایالات متحده، میزان صادرات نفتی ایران یک میلیون بشکه در روز کاهش یافته است که ماهانه پنج میلیارد دلار از درآمدهای ایران کاسته است.
کاهش درآمدهای ایران به دلیل کم شدن فروش نفت به قدری شدید بوده است که در جلسه غیرعلنی روز ۲۹ شهریورماه مجلس شورای اسلامی اعلام شد که در شش ماهه اول سال جاری تنها حدود ۱۰۰هزار میلیارد تومان از درآمدهای بودجه ۹۱ محقق شده است.
جمهوری اسلامی ایران به دلیل تحریم های مالی نیز قادر نیست تا درآمدهای حاصل از فروش نفت خود را از مشتریان قدیمی و جدید خود دریافت کند.
آژانس بینالمللی انرژی روز ۲۲ شهریورماه اعلام کرده بود که صادرات نفت ایران در ماه اوت نسبت به ماه ژوئیه افزایش داشته و از صادرات روزانه «۹۳۰ هزار بشکه» در ماه ژوئیه به «۱.۱ میلیون بشکه» در روز در ماه اوت رسیده است.
شورای امنیت سازمان ملل متحد تاکنون طی چهار قطعنامه تحریمی از ایران خواسته است تا فعالیت های مربوط به غنی سازی اورانیوم را متوقف کند. ایران با سرپیچی از این در خواست برنامه غنی سازی خود را توسعه داده است.
کشورهای غربی ایران را متهم می کنند که در پوشش برنامه هسته ایش در صدد دستیابی به تکنولوژی ساخت سلاح هسته ای است . ایران این اتهام را رد می کند.
مقام های ایرانی که بارها اعلام کرده بودند تحریم های بین المللی هیچ تاثیری بر وضعیت اقتصادی نگذاشته است در ماه های اخیر به تاثیرگذاری آن بر درآمدهای نفتی، واردات کالا و همچنین جو روانی که در بازار ارز به راه انداخته است، اذعان کرده اند.