روسیه: پیروزی مخالفان بر حکومت سوریه نامحتمل نیست
روسیه برای نخستین بار شکست بشار اسد در برابر مخالفان مسلح را محتمل دانسته است
برای نخستین بار از زمان آغاز ناآرامی در سوریه، یک مقام روسی سقوط حکومت بشار اسد را نامحتمل ندانسته است.
روز جمعه، ٢٣ آذر (١٣ دسامبر)، خبرگزاری روسی ایتارتاس متن مصاحبه با میخائیل بوگدانوف، معاون وزیر خارجه آن کشور را منتشر کرد که گفته است بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، تسلط خود بر خاک کشورش را "هرچه بیشتر" از دست می دهد.
آقای بوگدانوف در پاسخ به این سئوال که آیا روسیه خود را برای سقوط احتمالی حکومت سوریه آماده کرده است گفت: "در مورد آمادگی برای پیروزی مخالفان، البته چنین تحولی را نمی توان منتفی دانست."
روسیه از معدود حامیان حکومت کنونی سوریه است و طی بیست و یک ماه بحران سیاسی در آن کشور، با هر گونه راه حل مبتنی بر کناره گیری آقای اسد مخالفت ورزیده است.
معاون وزیر خارجه روسیه افزوده است: "لازم است چشم در چشم واقعیت دوخت و واقعیت حاضر این است که دولت و رژیم سوریه تسلط خود بر بخش های بزرگی از سرزمین این کشور را هرچه بیشتر از دست می دهد."
بوگدانف (راست): حکومت سوریه تسلط خود بر کشور را هرچه بیشتر از دست می دهد
این نخستین بار است که یک مقام ارشد دولت روسیه صراحتا امکان شکست بشار اسد در برابر مخالفان حکومت او را مطرح می کند.
بحران سیاسی سوریه در ادامه تحول موسوم به "بهار عربی" با تظاهرات مسالمت آمیز حاوی درخواست اصلاحات سیاسی و مبارزه با فساد در تشکیلات حکومتی آغاز شد.
در حالیکه بسیاری از مخالفان حکومت و شماری از کشورهای غربی انتظار داشتند بشار اسد به مطالبات معترضان واکنش مثبت نشان دهد، دولت برای مقابله با تظاهرکنندگان به اعزام واحدهای ارتش مبادرت کرد که تلفاتی را نیز به معترضان وارد آورد.
این برخورد به فرار از خدمت گروهی از نظامیان منجر شد که خود را "ارتش آزاد سوریه" نامیدند و اعلام کردند که هدف آنان حمایت از تظاهرکنندگان در برابر حملات ارتش است. در ماه های بعد، درگیری بین دو طرف به بروز شرایط جنگ داخلی در سوریه منجر شد که گفته می شود تا کنون بیش از چهل هزار کشته برجای گذاشته که اکثر آنان غیرنظامیان بوده اند.
"جرات" بیشتر مخالفان
در حالیکه اکثر دولت های غربی و عرب و بسیاری از کشورهای دیگر جهان با متهم کردن بشار اسد به کشتار شهروندان خود، خواستار کناره گیری او بوده اند، تا کنون دولت روسیه هر راه حلی بدون حضور رئیس جمهوری سوریه را رد کرده و مانع از تصمیم گیری شورای امنیت علیه او نیز شده است.
سوریه در زمان حکومت حافظ اسد، رئیس جمهوری سابق و پدر بشار اسد، روابط نزدیکی با شوروی برقرار کرد و پس از سقوط شوروی نیز، روسیه همکاری های نظامی و تسلیحاتی گسترده ای با سوریه داشته است.
روسیه شناسایی ائتلاف ملی توسط غرب را مورد انتقاد قرار داده است
معاون وزیر خارجه روسیه در مصاحبه با ایتارتاس گفته است که اقدام دولت های غربی و عرب در شناسایی ائتلاف ملی سوریه، متشکل از گروه ها و شخصیت های مخالف بشار اسد، به نیروهای مخالف "جرات بیشتری" بخشیده است.
این مقام روسی با اشاره به سفر هیاتی از مخالفان حکومت سوریه به مسکو، گفته است که آنان موضوع های متعددی را مطرح کردند اما آماده مذاکره با بشار اسد نبودند و بر کناره گیری او به عنوان پیش شرط هر راه حلی، تاکید می گذاشتند.
به گفته آقای بوگدانوف، این موضعگیری مغایر توافقنامه مربوط به گذار به دموکراسی در سوریه است که تابستان سال جاری در اجلاس ژنو با حضور کشورهای غربی و عرب همراه با روسیه و چین به دست آمد.
معاون وزیر خارجه روسیه تایید کرده است که طرح هایی برای خارج کردن شهروندان روسی از سوریه در دست تهیه است تا "در صورت لزوم" به اجرا گذاشته شود اما گفت که در حال حاضر، برنامه ای برای خارج کردن دیپلمات های روسی وجود ندارد. وی افزوده است که اکثر شهروندان روسی در سوریه، زنانی هستند که به همسری مردان سوری درآمده اند.
میخائیل بوگدانوف از تصمیم باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، و برخی کشورهای غربی و عرب در شناسایی ائتلاف ملی سوریه انتقاد کرده و گفته است که دولت ایالات متحده بر سر پیروزی نظامی مخالفان "شرط بندی" کرده است که رویکردی سازنده نیست.
همزمان، ژنرال والری گراسیموف، رئیس ستاد مشترک ارتش روسیه، گفته است که دولت این کشور مخالف راه حل نظامی برای بحران سوریه است و افزوده است: "اعتقاد راسخ ما این است که حل مسالمت آمیز بحران سوریه توسط دو طرف درگیری، به شرط عدم مداخله طرف سوم و مهمتر از آن، عدم توسل به اسلحه، امکانپذیر است."
مخالفان بشار اسد چنین راه حلی را رد کرده و گفته اند در صورتی که با خلع سلاح نیروهای وابسته به خود و ادامه زمامداری آقای اسد موافقت کنند، ارتش سوریه برای سرکوب نهایی معترضان وارد عمل خواهد شد و هر نوع اصلاحاتی هم که صورت بگیرد جنبه ظاهری خواهد داشت.