وزارت خارجه ایران: گفتوگوی مستقیم با آمریکا موضوع جدیدی نیست
رامین مهمانپرست، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران با یادآوری گفتوگوی مستقیم ایران و آمریکا بر مسائل عراق و افغانستان گفته است که "بحث مذاکرات در موضوعات خاص امر جدیدی نیست."
آقای مهمانپرست روز سه شنبه ۲۱ آذر (یازدهم دسامبر) در جلسه ای با خبرنگاران در تهران حضور یافت و به سئوالات آنان پاسخ گفت.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در این نشست خبری گفته که "اظهارات متفرقهای توسط برخی از شخصیتها و کشورهای مختلف غربی صورت میگیرد" اما اظهار داشته که "هیچ پیشنهادی به صورت رسمی" از سوی آمریکا برای گفتو گو به ایران اعلام نشده است.
ایران و آمریکا و دشواریهای گفتوگو
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران همچنین گفته آمریکا از اعضای گروه ۱+۵ است. "این که این گفتوگوها در قالب ۱+۵ یا در اشکال دیگر باشد نمایندگان کشورمان پیشنهادات را دریافت و بررسی میکنند و تصمیم نهایی را میگیرند."
به گزارش ایرنا، خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، یکی از خبرنگار حاضر در نشست خبری سخنگوی وزارت خارجه گفت که "یکی از اعضای تیم مذاکره کننده آمریکا در گروه ۱+۵ گفته فرصتی تاریخی برای به توافق رسیدن با ایران به وجود آمده است" و آقای مهمانپرست در واکنش به این نقل قول گفته است که "این اظهارات نشان دهنده آن است که آمریکایی ها در حال نزدیک شدن به واقعیتها هستند."
در هفته های اخیر و همزمان با شایعه دیدار محرمانه مقام های ایرانی و آمریکایی با هدف زمینه سازی برای مذاکرات احتمالی، شماری از چهره های حکومتی ایران از طیفهای متنوع سیاسی از ضرورت مذاکره مستقیم ایران و آمریکا سخن گفتهاند.
در اظهار نظرهایی جداگانه، محمود احمدینژاد رئیسجمهور، صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه و جواد لاریجانی برادر و مشاورش در این قوه، منوچهر متکی وزیر امور خارجه سابق و محسن رضایی دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام از امکان گفتوگو با آمریکا و حتی لزوم عادیسازی روابط دفاع کردهاند.
روزنامه کیهان که در تهران منتشر می شود به تازگی از وارد شدن فشارهای داخلی بر آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی برای مذاکره با آمریکا خبر داده و از این رفتار انتقاد کرده است.
روزنامه کیهان در یکی از شماره های اخیر خود هشدار داد که "انقلابیون فرسوده در این برهه حساس قصد دارند تا با مهندسی هدفمند اوضاع کشور و اعمال فشار همه جانبه به رهبر معظم انقلاب، به خیال خود ایشان را به نوشیدن جام زهر عقب نشینی، دست کشیدن از مواضع انقلابی و مذاکره با آمریکا وادار سازند."
روابط سیاسی ایران و آمریکا پس از ماجرای گروگانگیری دیپلمات های آمریکایی در تهران قطع شده است.
در ماه های اخیر و همزمان با شدت گرفتن تاثیر تحریم های اتحادیه اروپا و آمریکا علیه ایران، بحث لزوم گفت و گو با آمریکا دوباره در فضای سیاسی ایران مطرح شده است.
آمریکا از اعضای گروه پنج بعلاوه یک است. این گروه متشکل از پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان است که بر سر برنامه غنی سازی اورانیوم با ایران گفت و گو می کند
محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران در آخرین سفر به نیویورک برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل، دست کم پنج بار از لزوم گفت و گوی ایران و آمریکا سخن گفت.
حدود چهار سال و نیم پیش، باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا، در نخستین پیام نوروزی خود در این سمت، پیشنهاد عادیسازی روابط را داد.
در آن زمان، آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی، در پاسخ به او که از دراز شدن دست دوستی آمریکا سخن گفته بود، این دست را چدنی و اقدام آمریکا را بیمعنا خواند.
آیت الله خامنه ای چند ماه قبل از نخستین پیام نوروزی آقای اوباما با رد اقدام برای عادیسازی روابط با آمریکا گفته بود که هر زمان، وقت آن برسد، خودش پیشقدم خواهد شد و اولین کسی خواهد بود که تجدید رابطه را تأیید خواهد کرد.