علی لاریجانی: نظر رهبر این نیست که ساختار نظام عوض شود

علی لاریجانی تاکید کرده است که تغییر ساختار حکومت ایران "کار مجلس نیست"

علی لاریجانی رئیس مجلس ایران گفت که بعد از اظهارات سال پیش آیت الله خامنه ای درباره ساختار نظام حکومتی ایران، از رهبر جمهوری اسلامی در این مورد سوال کرده و او گفته است که "فقط مثال زده‌" و نظرش این نبوده که "ساختار عوض شود".

آقای لاریجانی شنبه ۱۸ آذر (۸ دسامبر) در مصاحبه با خبرگزاری فارس افزود: "اگر قرار باشد اصلاحی در رابطه با ساختار نظام صورت بگیرد، کار مجلس نیست بلکه [راه آن] اصلاح قانون اساسی است."

اشاره رئیس مجلس، به سخنان مهرماه سال پیش آقای خامنه ای است که با اشاره به وجود "نظام ریاستی" در ایران و "انتخاب رئیس‌جمهور با انتخاب مستقیم مردم" گفته بود: " اگر روزی در آینده احتمالا دور، احساس شود که نظام پارلمانی برای انتخاب مسئولان قوه مجریه بهتر است، هیچ اشکالی در تغییر ساز و کار فعلی وجود ندارد."

رئیس مجلس در سخنان اخیر خود، با اشاره به شرایط "تشکیل نظام پارلمانی" در ایران تاکید کرده است: "اگر آن شرایط محقق شود، ما یک رهبر داریم که سیاست‌ها را مشخص می‌کند و یک پارلمان هم داریم که از طرف مردم قوانین را معلوم و مسئولین را انتخاب می‌کند."

نقل قول امروز علی لاریجانی از رهبر ایران در شرایطی صورت گرفته که او در مهر ماه سال گذشته، با اشاره به صحبت های اخیر رهبر ایران در مورد تغییر ساختار اجرایی کشور گفته بود: "رئیس جمهور می تواند از درون پارلمان انتخاب شود، یعنی مثل رهبری با واسطه از طریق نخبگان منتخب مردم انتخاب شود."

آقای لاریجانی در دفاع از این ساختار توضیح داده بود: "زمانی که رئیس جمهور به وسیله مجلس انتخاب شود، پارلمان راحت تر با او کار می کند و می تواند بعضی از اختیارات وی را محدود کند."

رهبر جمهوری اسلامی، در اظهارات خبر ساز سال پیش خود در مورد تبدیل نظام حکومتی به پارلمانی، برضرورت "نوسازی" حکومت و اهمیت بازخوانی "شاکله کلی" نظام تاکید کرده بود.

وی با اشاره به "دستور" آیت الله خمینی برای حذف پست نخست‌وزیری از ساختار قوه مجریه، تغییر مجدد این ساختار را ممکن دانسته بود.

آقای خامنه ای در نیمه شهریور سال پیش هم، با پیش کشیدن مفهوم "انعطاف پذیری دستگاه ولایت فقیه" گفته بود که لازم است حکومت ایران "خود را به طور مدام متحول کند" و به "تکمیل نظام سازی" توجه کند.

مطابق اولین اصل قانون اساسی ایران، نظام حکومتی ایران "جمهوری اسلامی" تعریف شده که بر همین مبنا، دارای "رئیس جمهور" است.

اصل ۱۷۷ قانون اساسی تصریح دارد: "محتوای اصول مربوط به اسلامی بودن نظام و ابتنای کلیه قوانین و مقررات بر اساس موازین اسلامی و پایه‏ های ایمانی و اهداف جمهوری اسلامی ایران و جمهوری بودن حکومت و ولایت امر و امامت امت و نیز اداره امور کشور با اتکا به آرای عمومی و دین و مذهب رسمی ایران تغییر ناپذیر است".

بنا بر اولین قانون اساسی جمهوری اسلامی که در سال ۱۳۵۸ به تصویب رسید، در حکومت ایران علاوه بر رئیس جمهور، وجود نخست وزیر نیز پیش بینی شده بود.

این در حالی بود که بروز اختلافات شدید میان میرحسین موسوی نخست وزیر وقت و علی خامنه ای رئیس جمهور وقت در زمان حیات آیت الله خمینی، عده ای از مسئولان ارشد جمهوری اسلامی را به این نتیجه رساند که وجود همزمان این دو پست در حکومت ایران، موجب ناهماهنگی در قوه مجریه است.

در پی درگذشت آیت الله خمینی و به قدرت رسیدن آیت الله خامنه ای، قانون اساسی ایران در سال ۱۳۶۸ مورد بازنگری قرار گرفت و پست نخست وزیری از ساختار حکومتی ایران حذف شد.

+23
رأی دهید
-35

hamid shojaei - تهران - ایران
قیافه این مثل شیطان میماند ......
شنبه 18 آذر 1391 - 20:57
antieslah - وین - اتریش
اتفاقن نظر اصلاح طلبان هم این نیست ، آنها برای بقای نظام جمهوری اسلامی جان که چه عرض کنم ، ... میدهند !
شنبه 18 آذر 1391 - 22:44
sange_sabor - نامور - بلژیک
بله این علی‌ گدای چلاغ هر کاری که دلش بخواد می‌کنه فعلا ساگ هاشم پشت سرشن و همش داد می‌کنن به موقعاش نوبت اینهم میرسه که اینها هم تابان بدن حرامیها
شنبه 18 آذر 1391 - 23:03
Royan - کالیفرنیا - آمریکا
اتفاقا" نظر ملت هم این نیست , ملت میخواهد که کل نظام از ریشه بسوزه.
یکشنبه 19 آذر 1391 - 02:04
exam292 - تهران - ایران
sange_sabor - نامور - بلژیک: وطن فروش بی ادب، اربابات همه ی گزینه های روی میزشون رو دارن آزمایش میکنن تا بتونن امتیازی بگیرن!!! ولی کور خوندن.. به زودی شاهد سقوط شون خواهیم بود...
یکشنبه 19 آذر 1391 - 04:13
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.