سردرگمی سیاست ایران در برابر مناقشه‌ی قره باغ

رسانه‌های جمهوری آذربایجان گزار‌ش‌هایی را مبنی بر "مواضع متضاد سفارتخانه‌های ایران در ایروان و باکو درباره مناقشه‌ی قره‌باغ" منتشر کردند. ایران اختلاف مواضع سفارتخانه‌های خود را رد کرده است.
 

سید محمد آیت‌اللهی، رئیس بخش رسانه‌ای سفارت ایران در باکو پیرامون خبرهای منتشر شده در رسانه‌های جمهوری آذربایجان، در ۱۳آذر ۱۳۹۱واکنش نشان داد. وی درباره‌ی مواضع مغایر و مخالف سفارتخانه‌های ایران در آذربایجان و ارمنستان پیرامون مناقشه‌ی قره باغ به خبرگزاری ترند آذربایجان گفت: «ایران موضع غیر قابل تغییر در مورد قره‌باغ دارد و مواضع سفرای ایران در باکو و ایروان بیانگر موضع رسمی ایران است.»
 
پیش از این سفارت جمهوری اسلامی ایران در ایروان با صدور بیانیه‌ای بر لزوم حل مناقشه‌ی قره باغ از طریق مذاکره، عدم به کار گیری زور و احترام به حق تعیین سرنوشت مردم تاکید کرده و نوشته بود:«با توجه به این که ایران تنها کشور دارای مرز با منطقه درگیری است، جمهوری اسلامی از هرگونه تحریک و ایجاد تنش در منطقه ابراز نگرانی می‌کند.»
 
سفیر ایران در باکو: قره باغ جزو خاک جمهوری آذربایجان است
 
محسن پاک‌آیین، سفیر جدید ایران در جمهوری آذربایجان نیز پیش از این در مصاحبه با رسانه‌های خبری آذربایجان تاکید کرده است: «تهران قره‌باغ را جزو خاک جمهوری آذربایجان می‌داند و مناسبات ایران و ارمنستان هرگز نمی‌تواند تاثیر منفی بر مناسبات ایران و آذربایجان بگذارد.»

 
 
شرایط نه جنگ و نه صلح بین دو کشور همسایه ارمنستان و جمهوری آذربایجان

 

پاک‌آیین خاطرنشان می‌کند که در رابطه با مناقشه‌ی قره باغ، ایران همواره از تمامیت ارضی آذربایجان حمایت می‌کند. سفیر ایران همچنین خبر داد که ایران انتظار دارد که الهام علی‌اف در پاسخ به دعوت احمدی‌نژاد به ایران سفر کند.

به رغم سخنان سفیر ایران در باکو، روزنامه‌های جمهوری آذربایجان و برخی مقام‌های بلندپایه این کشور از توسعه‌ی مناسبات ایران با ارمنستان به‌ویژه در عرصه‌ی تامین نیازهای گازی این کشور توسط ایران ناخرسند هستند و از حمایت ایران از ارمنستان انتقاد می‌کنند.
 
دکتر اشتفان مایستر، کارشناس امور انرژی شورای روابط خارجی آلمان در این رابطه به دویچه‌وله می‌گوید: «ایران بخشی از گاز و انرژی ارمنستان و منطقه کوهستانی قره باغ را تامین می‌کند. آمریکا و اتحادیه اروپا به دلیل کم بودن مقدارگاز صادراتی ایران به این کشور اعتراضی نکرده‌اند.»


  
اشتفان مایستر، کارشناس امور انرژی شورای روابط خارجی آلمان

 

در توسعه‌ی مناسبات ایران با ارمنستان همچنین گفتنی است، در اوایل ماه نوامبر ۲۰۱۲ارمنستان و ایران در مراسمی ساخت نیروگاه مشترک برق آبی را در مرز دو کشور آغاز کردند. مقام‌های ایرانی گفتند، این نیروگاه با صرف ۳۲۳میلیون دلار هزینه در پنج سال آینده راه اندازی خواهد شد. موسیسیان، وزیر انرژی ارمنستان درباره‌ی این پروژه گفته است که این نیروگاه نقش مهمی را در حفظ امنیت انرژی در ارمنستان دارد.
 
مناقشه بر سر قره‌باغ (قره‌باغ علیا یا ناگورنو قره‌باغ) بین دو کشور ارمنستان و آذربایجان در سال ۱۹۸۸آغاز شد. این تنش تاکنون بیش از ۳۰هزار قربانی برجای نهاده است. در سال ۱۹۹۴طرفین درگیر به قرارداد آتش بس دست‌یافتند.
 
سازمان امنیت و همکاری، گروه موسوم به مینسک را مامور تلاش برای حل این مناقشه کرده، اما این گروه که از سازمان ملل، آمریکا، روسیه و فرانسه تشکیل شده، تاکنون نتیجه ملموسی از میانجی‌گری‌ها نگرفته است. ایران نیز بارها پیشنهاد میانجی‌گری به دو کشور همسایه شمالی خود داده ‌است.

+43
رأی دهید
-20

Tourkan - کپنهاگ - دانمارک
اگر موضع ایران حق تعیین سرنوشت باشه باید به ترک‌های ایران نیز این حق را داد. ایران دو دوزه بازی می‌کند، مخالف روابط آذربایجان با اسرائیل هست اما خودش حامی‌ ارمنستان در اشغال سرزمین آذربایجان هست.
‌پنجشنبه 16 آذر 1391 - 12:00
dena11 - تهران - ایران
همان کشورهایی که الان دارند به سوریه کمک می کنند،از شروع جنگ در سال 1988 به ارمنستان و تجزیه طلبان ارمنی بخش قره باغ همه نوع کمک نموده اند و باعث نقض تمامیت ارضی کشور مستقل آذربایجان شدند.
‌پنجشنبه 16 آذر 1391 - 12:07
lili AT - برلین - آلمان
اگر نقشه ای از منطفه هم ضمیمه گزارش بود ....کاملتر میشد
‌پنجشنبه 16 آذر 1391 - 12:18
Mazani Tiger - کوالالامپور - مالزی
نکنه ایشون هم پان ترک تشریف دارند. اسمشو بذاری شلغم بهتره تا سفیر.
‌پنجشنبه 16 آذر 1391 - 13:24
az-tk - تبریز - ایران
موضع ایران در این مورد کاملا روشن است: حمایت عملی از ارمنستان والبته انکار آن. هدف هم روشن است: تضعیف آذربایجان تا به الگو و مایه حسرتی برای آذربایجانیهای ایران تبدیل نشود. همانطور که همین اکبر گنجی مثلا اسهال طلب هم گفته بود که تقویت آزربایجان = تضعیف امنیت ملی ایران(با محوریت فرهنگ فارسی) و لذا جمهوری اسلامی هم باید با تمام توان در این تضعیف بکوشد هر چند نتیجه اش حمایت از یک کشور ضدمسلمان در برابر مسلمان باشد همان حرفی که این آخوندها و در راسش خمینی ملعون دم از حمایت از اسلام و مسلمین میزدند و میزنند
‌پنجشنبه 16 آذر 1391 - 13:38
akbarboy - تبریز - ایران
چه تناقصی همه چیز مشخصه ایران تو جنگ قره باغ به ارمنیها اسلحه و به اذربایجانیها نون میداد در ضمن اقای سفیر اگر حق تعیین سرنوشت برای اونا باشه پس برای ما هم باید باشه در ضمن دوستان گزارش های مجامع بین المللی در مورد جنگ قره باغ از یک استراتزی وحشیانه ارمنیها پرده برداشته و اون سوزاندن انسانهای عادی بود و برای کشتن اسرا گلوله مصرف نمیکردن میتونید تحقیق کنید
‌پنجشنبه 16 آذر 1391 - 16:23
ALM2580 - لوس انجلس - آمریکا
بازم بدونه اینکه تاریخ بدوینین چرتو پرت گفتنو سر دادین، قرباغ جزیی جدا نشدنی‌ از خاک ارمنستان بوده،هست ،خواهد بود، با خبرگزاری میگن نمیتونین استند کنید.یه کم مطالعه بد نیست .
‌پنجشنبه 16 آذر 1391 - 16:37
Atabay2021 - خوی - ایران
من هیچ وقت حرف یک سیاستمدار را باور نمی کنم حالا در هر لباسی می خواهد باشد.
‌پنجشنبه 16 آذر 1391 - 20:51
az-tk - تبریز - ایران
جناب lili AT - برلین - آلمان؛ اگر دادن لینک در سایت مجاز باشد لینک زیر یکی از این نقشه هاست:. https://gunaz.tv/userfiles/news/big/5d1a7d7859298bc40bde8c023b74e3aa.jpg. یا. https://www.mct.gov.az/uploads/qarabag/qarabag.jpg. در کل در گوگل کلمه qarabaq یا qarabag یا بهتر که به ترکی qarabağ را جستجو کنید.
‌پنجشنبه 16 آذر 1391 - 21:07
Tourkan - کپنهاگ - دانمارک
خوده ایروان از خانات آذربایجان بوده
جمعه 17 آذر 1391 - 11:52
iraneshomali - شیکاگو - آمریکا
Tourkan - کپنهاگ - دانمارک - کشور جعلی آذبایجان موجودیت نود و اندی سال دارد. این منطقه به نام تاریخی آران و شروان یه کمک روسها و پدرخوانده ملعونشان (عثمانی ) و به نیت دست اندزی به آذر بایجان اصلی تغییر نام داد. پس شما چگونه و بر طبق کدام قراین تاریخی میگویید که ایروان از خانات آذربایجان جعلی بوده در حالی که حتی در کتیبه های هخامنشی از ارامنه و حدود سرزمین آنها یاد شده است . ارمنستان به مدت 600 سال از توابع ایران بوده اما قبل از آن پادشاهی بسیار قدرتمندی داشته و روابط بسیار نزدیکی با ایران داشته و تنها در زمان یزدگرد پادشاه ایرانی جنگ نصفه و نیمه بین آنها در گرفته اما آران و شروان تاریخ جدا از ایران نداشته است.
جمعه 17 آذر 1391 - 12:50
mir1976 - تهران - ایران
از نظرات معلومه که بشر کلا سرتاپا یک کرباسه. مثلا یک انقلابی که میشه سران انقلاب تا کسی حرف نا خوشایندی میزنه که به مزاقشون ناسازگاره، انگ ضد انقلاب و ضد دمکراسی و ضد .. میزنه اینجا هم همینطور سریع به مردم انگ "پان" میزننده، توجه کنید که شما هم از اون آدمهای عوضی هستید که تاب سخنی که ناخوشاینده براتون را ندارید. اه
جمعه 17 آذر 1391 - 17:03
Atabay2021 - خوی - ایران
جناب iraneshomali - شیکاگو - آمریکا منظور شما از کتیبه های هخامنشی نکند همانهایی است که در زمان محمدرضا رشتی بوسیله آریاپرستان جعل شد و در اختیار دانشگاه شیکاگو است؟ قراینی که نوشتید کدام ها هستند؟ وجود مساجد را حتی در ایروان انکار می کنید؟ ارمنی ها چرا باید مسجد بسازند؟ نظرتان در مورد مساجدی که در قره باغ به طویله تبدیل شده اند و محرابشان به توالت چیست؟
جمعه 17 آذر 1391 - 18:10
iraneshomali - شیکاگو - آمریکا
Atabay2021 - خوی - ایران اگر وجود مسجد در ایروان ملاک شماست پس ایران از آن ارامنه است چرا که آنها فراتر از 100 کلیسا در ایران دارند که قره کلیسا ثبت جهانی شده و سال ساخت آن حدودا 1300 سال پش است. ادعای شما در مورد مساجدی که در قره باغ تبدیل به طویله شده دروغ دستگاه تبلیغاتی علیف است که با حضور ناظران بین الملل حتی از کشور های اسلامی رد شد ( کما اینکه اگر هم میشد جای تعجب نداشت چرا که در جنگ حلوا خیرات نمیکنند) و اما اگر شما کتیبه های هخامنشی را قبول ندارید به کتب تاریخی رومیان - یونانیها ایرانیان و...... مراجعه فرمایید تا حدود کشور ارمنستان و تاریخ کامل آنرا متوجه شوید. در هیچکدام از کتب تاریخی کوچکترین اشاره ای به نام جعلی کشور آذربایجان نشده و نام آذربایجان تنها با ایران معنا دارد.
جمعه 17 آذر 1391 - 22:10
Tourkan - کپنهاگ - دانمارک
iraneshomali - شیکاگو - آمریکا, تو یا ارمنی هستی‌ یا دوست نادان ایران، فراموش نکن ما ترک‌ها حرف اول را در خاور میان زدیم، می‌زنیم و خواهیم زد
جمعه 17 آذر 1391 - 22:23
Tourkan - کپنهاگ - دانمارک
با حمایت از ارمنستان هیچ چیزی عاید ایران نمیشود گذشته از این که در جنگهای ایران و روس ارمنیها در کنار روس ها و بر علیه ایران جنگیدند. اما مردم جمهوری آذربایجان ایران و ایرانی‌ را دوست دارند ، علی‌اف ایده ال من اصلا نیست ولی‌ بر خامنه ائی و احمدی نژاد شما شرف دار
شنبه 18 آذر 1391 - 00:39
iraneshomali - شیکاگو - آمریکا
Tourkan - کپنهاگ - دانمارک - اشکال دارد ارمنی باشم؟ اما من یک طرف آذری (واقعی نه آران و شروانی) و یک طرف فارس هستم. این را بدان روابط آذری ها و ارامنه همیشه خوب بوده و علیف برای ابقای حکومت خود سعی در دشمن تراشی دارد. همین دو هفته پیش علیف به روابط اقتصادی و فرهنگی ارامنه و آذریهای روسیه شدیدا اعتراض کرد. اقای Tourkan ترک با آذری خیلی فرق دارد شما خودت را قاطی ترکها نکن. این سیاست عثمانیها بود که از واژه ترک برای آذریها استفاده شود
شنبه 18 آذر 1391 - 07:25
Tourkan - کپنهاگ - دانمارک
ببین این کلک نخ نما شده" من یک طرفم آذر ائی..." کلک تازه پیدا بکن، آذربایجانی‌ها تورک تورک هستند، هم آنطور که گفتم ما تورک‌ها حرف اول را می‌زنیم و ایران وطن ما هست
شنبه 18 آذر 1391 - 18:30
Atabay2021 - خوی - ایران
قضیه طویله شدن مسجد و .. را خودم رفتم و دیدم و اگر کشوری اسلامی یا غیر اسلامی آن را رد کند یا نکند هیچ تاثیری ندارد اما اگر جایی کلیسا باشد لابد مردمانی مسیحی یا ارمنی در آنجا بوده اند شکی نیست. اما در مورد تاریخ زمانی ارامنه خواستند امپراطوری اورارتوی آذربایجان را مال خود کنند آیا می دانید چرا پا پس کشیدند؟ آیا نام دولت های ماد، سومر، ماننا، میتانی، هیتی، لوللوبی به گوشتان خورده؟
یکشنبه 19 آذر 1391 - 13:50
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.