از تهران تا برلین؛ این حملات "غیرانسانی" است
عصرایران ؛ جعفر محمدی( سردبیر عصر ایران ):
در پی حمله به سفارت ایران در برلین ، سفیر کشورمان در آلمان ، به وزارت خارجه آن کشور رفته و با "وحشیانه" خواندن این تعرض ، از اهمال و کم کاری پلیس در برابر مهاجمان ، انتقاد کرده است.
همچنین وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران هم در گفت و گوی تلفنی با همتای آلمانی اش ، از این که حریم و امنیت سفارت ایران نقض شده و به خطر افتاده است ، انتقاد کرد و در مقابل ، وزیر آلمانی هم ضمن محکوم کردن واقعه ، قول داده که این اتفاق ، تکرار نخواهد شد.
واقعیت این است که سفارتخانه ، همانند بخشی از کشور صاحب سفارت ، دارای حریم و حرمت است و این ، امری به درازای عمر دفاتر نمایندگی های خارجی در دنیاست. در ایران زمان قاجار ، بارها اتفاق افتاده است که افرادی برای مصونیت از تعقیب توسط حکومت ، در سفارتخانه های خارجی پناه می گرفتند و تفنگچی هایی حکومت نیز ، تا مقابل در سفارت بیشتر ، پیش نمی رفتند. این ماجرا ، در جریان انقلاب مشروطیت به طور پررنگی مشهود بود به طوری که هزاران نفر از مشروطه خواهان ، با "بست نشینی" در داخل سفارت انگلیس ، از یک سو ، خود را از معرض تعرضات نیروهای دولتی مصون نگه داشتند و از سوی دیگر ، مظفرالدین شاه را برای صدور فرمان مشروطه ، تحت فشار گذاشتند.
مشروطه خواهان در باغ سفارت انگلیس
امروز هم چنین حرمتی برای سفارتخانه ها وجود دارد. به عنوان مثال ، بعد از جنجال ویکی لیکس ، موسس این سایت که تحت تعقیب قرار گرفته بود ، به سفارت اکوادور در لندن پناه برد.
جولیان آسانژ در پناه سفارت اکوادور در لندن
در این عکس ، او از بالکن سفارت برای هوادارانش سخنرانی می کند و پلیس انگلیس حق بازداشت اش را ندارد
مخلص کلام آن که سفارت در عرف دیپلماتیک امروز دنیا ، دارای احترام است و از آنجا که یک مکان اداری و غیرنظامی نیز هست ، هر گونه تعرضی به آن ، وصف غیراخلاقی هم پیدا می کند ، به ویژه اگر مهاجمان مسلح نیز باشند و ماجرایی مانند حمله به سفارت ایران در لندن رخ دهد، ماجرایی که طی آن دو دیپلمات ایرانی مظلومانه به شهادت رسیدند.
حمله به سفارت ایران در لندن
وحشیانه تر از این ماجرا در مزار شریف رخ داد و طالبان با حمله به کنسولگری ایران در این شهر ، 8 دیپلمات و یک خبرنگار ایرانی را قتل عام کردند.
از این رو ، وقتی سفیر ایران در آلمان ، حمله اخیر را - ولو آن که منجر به قتل نشده - "وحشیانه" می خواند یا وزیر خارجه کشورمان ، اعتراض رسمی کشورمان را به این حادثه اعلام می کند ، سخنی دور از منطق نگفته اند و قطعاً حمله به سفارتخانه ها ، محکوم و غیرعقلانی است.
طبیعی است که اگر حمله به سفارت های ایران در خارج از کشور ، اقدامی زشت و ناپسند باشد ، هر گونه تعرضی به سفارتخانه های خارجی در ایران نیز به همان اندازه وقیح است.
حمله به سفارت انگلیس در تهران
اگر حمله به سفارت ایران در یک کشور خارجی ، آبروی آن کشور را در حفظ اماکن دیپلماتیک می برد و پلیس شان را زیر سؤال می برد و نهایتاً هم دولت میزبان را مسؤول پرداخت غرامت می کند ، در این سوی قصه نیز همین گونه است و هر گونه تعرضی به سفارتخانه های خارجی ، عواقب معنوی و مادی متعددی را متوجه کشورمان می کند.
حمله به سفارت دانمارک در تهران
به عنوان مثال در سال های اخیر ، سفارتخانه های نروژ ، دانمارک و انگلیس در تهران ، مورد حمله تندروها واقع شده است که هزینه های خسارت باری برای کشورمان داشته است به طوری که علاوه بر آن که این اقدامات موجی از تبلیغات ضدایرانی در جهان را سبب شده و به سیاست خارجی ایران ضرر زده ، باعث شده است مجبور شویم از بیت المال نیز غرامت بدهیم. به عنوان نمونه ، در پی حمله به سفارت نروژ ، دولت این کشور خسارت وارده را 69 هزار کرون نروژ براورد کرد و آن را از ایران گرفت تا کسانی که به این سفارت حمله کرده بودند ، کلاهشان را بالاتر بگذارند!
حمله به سفارت ایران در برلین ، حتماً «محکوم» است و این ، نکته ای است که خودجوش های داخلی باید بدان توجه کنند تا کشورمان را «محکوم» نکنند و قصه دوستی خاله خرسه را به تکرار مکررات نکشند!