بازنگری در سیاستهای فیسبوک و خبرهای بد برای دموکراسی
تصمیم فیسبوک برای حذف رایگیری از کاربران پیش از اعمال تغییرات در سیاستهای مرتبط با حریم خصوصی، انتقادات فعالان آزادی بیان را برانگیخته است. به اعتقاد آنها تصمیمات اخیر فیسبوک به ضرر کاربران این شبکه اجتماعی است.
خبر بازنگری فیسبوک در رجوع به رای کاربران برای تصمیمگیری درباره سیاستهای مرتبط با حریم خصوصی این کمپانی، خبر بدی برای حامیان دموکراسی و مدافعان آزادی بیان آنلاین است. فیسبوک به تازگی اعلام کرده که قصد دارد رایگیری از کاربران درباره اعمال تغییرات در سیاستهای حریم خصوصی را متوقف کند.
اگرچه از این پس رای کاربران تاثیری بر فرآیند تصمیمگیری در فیسبوک نخواهد داشت، اما همچنان ارسال پیشنهادات و انتقادات کاربران از طریق کامنتها در یک بازه زمانی یکهفتهای پیش از اجرای طرحها و تصمیمات ممکن است. رایگیری از کاربران درباره سیاستهای حریم خصوصی فیسبوک، سیاستی بود که این کمپانی از سال ۲۰۰۹ و در مواجهه با انتقادات گسترده فعالان آزادی بیان و حقوق دیجیتال در پیش گرفت.
بر این اساس، فیسبوک پیش از اعمال تغییرات مورد نظر خود، آنها را به رای کاربران میگذاشت تا آینده سیاستها را کاربران این شبکه جهانگیر اجتماعی تعیین کنند. آراء کاربران تنها در صورتی در نظر گرفته میشد که بیش از ۳۰ درصد از "کاربران فعال" فیسبوک در نظرسنجی مرتبط با سیاستها شرکت میکردند. از آن زمان تا کنون تعداد کاربران فیسبوک از ۲۰۰ میلیون به بیش از یک میلیارد رسیده و با عرضه رسمی سهام آن در بازار بورس، حالا بسیاری از معادلات دستخوش تغییر شده است.
علت متوقف کردن این سیاست دموکراتیک، آنطور که فیسبوک اعلام کرده، احتمال دستکاری آرا از سوی کسانی است که میخواهند با برنامهریزیها و طرحهای پیشینی، اهداف خرابکارانه خود را به پیش ببرند. فیسبوک معتقد است مکانیسم کنونی برای رایگیری از کاربران، کمیت را فدای کیفیت میکند و ممکن است منجر به پیشنهاد تصمیماتی شود که در نهایت میتواند به ضرر کاربران باشد.
با این حال، فیسبوک اعلام کرده که همچنان اگر قصد اعمال "تغییرات چشمگیر و اساسی" در سیاستهای مرتبط با حریم خصوصی داشته باشد، پیشتر به کاربران اطلاع خواهد داد. این اطلاعرسانی، علاوه بر ارسال نوتیفیکیشنهای مخصوص، از طریق ارسال ایمیل به کاربران هم انجام خواهد شد. فیسبوک میگوید همچنان در جستوجوی راههایی خواهد بود که بتواند از طریق آنها به بهترین نحو نظرات، آراء و انتقادات کاربران را دریافت کند.
به اشتراک گذاری اطلاعات کاربران فیسبوک با سرویس اینستاگرام
اینستاگرام، سرویس محبوب اشتراک عکس که فیسبوک مالکیت آن را با پرداخت مبلغی در حدود یک میلیارد دلار به بنیانگذاران آن در اختیار گرفت، قرار است در راستای اجرای سیاستهای جدید فیسبوک، از اطلاعات بیشتری درباره کاربران فیسبوک بهرهمند شود.
مدیران فیسبوک در گفتوگو با رویترز، هدف از اعمال این تغییرات را ارتقای کیفیت سرویسها و کمک به بهتر شدن کارآیی آنها و تقویت سرویسهای عمومی فیسبوک عنوان کردهاند.
تحلیلگران میگویند فیسبوک میخواهد با این کار امکان ایجاد پروفایلهای مشترک در فیسبوک و اینستاگرام را فراهم کند؛ اقدامی مشابه اقدام گوگل که اخیرا اعلام کرد قصد دارد اطلاعات شخصی کاربران در سرویسهای گوناگون خود - از جمله سرویس جستوجو، گوگلپلاس، جیمیل و ... - را برای ارائه سرویس بهتر و شخصیسازیشدهتر به آنها، جمعآوری کند و پس از تجزیه و تحلیل آنها مورد استفاده قرار دهد.
مدافعان آزادی بیان، این اقدام گوگل و فیسبوک را نوعی تهاجم به حریم خصوصی کاربران میدانند. اخیرا گروهی ۳۶ نفره از وکلای آمریکایی نیز با انتشار نامهای سرگشاده، به گوگل هشدار دادهاند که جمعآوری این میزان از اطلاعات خصوصی کاربران ممکن است آنها را در معرض تهدیدهای جدی امنیتی از سوی کسانی قرار دهد که به سرقت اطلاعات میاندیشند.