آژانس: نصب سانتریفیوژها در فردو و احتمال انحراف برنامه اتمی ایران
آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز جمعه، ۲۶ آبان، گزارش فصلی خود از برنامه هستهای ایران را منتشر کرد.
در این گزارش از جمله به تکمیل نصب آبشارها و سانتریفیوژهای فردو، خاموش شدن راکتور نیروگاه اتمی بوشهر، خودداری ایران از همکاری درباره پارچین و احتمال وجود فعالیتهای نظامی در برنامه هستهای سخن رفته است.
در این گزارش ۱۳ صفحهای، آژانس مطابق رویه معمول خود، به بازرسیها و آخرین تحولات برنامه هستهای ایران به طور مفصل اشاره کرده و درنهایت بار دیگر اعلام کرد که نظر به همکاری نکردن کامل ایران، این آژانس نمیتواند صلحآمیز بودن برنامه اتمی ایران را تایید کند.
در این گزارش که در اختیار اعضای شورای حکام قرار گرفته، آمده است که از زمان گزارش قبلی مدیرکل، ایران ۶۴۴ سانتریفیوژ دیگر در فردو نصب کرده است که بدین ترتیب نصب سانتریفیوژها در هشت آبشار واحد یک فردو به پایان رسیده است.
آژانس میگوید که ایران به هیچ یک از این سانتریفیوژها در واحد یک فردو گاز هگزا فولراید اورانیوم تزریق نکرده است.
این گزارش میافزاید در واحد دوم فردو، ایران هشت آبشار سانتریفیوژ نصب کرده که به چهارتای این آبشارها هگزا فلوراید اورانیوم خورانده شده که تا سطح پنج درصد غنیسازی میکنند.
در این گزارش آمده است که تاسیسات غنیسازی فردو، دارای ۲ واحد است و در مجموع ۱۶ آبشار در آنها نصب شده که در کل ۲۷۸۴ سانتریفیوژ دارد.
برپایه گزارش بازرسان آژانس همه سانتریفیوژهای نصب شده، از نوع «آی آر- ۱» هستند.
این گزارش میافزاید ایران باید اعلام کند که از کدامیک از این آبشارها میخواهد برای غنیسازی ۵ درصدی و از کدامیک برای غنیسازی ۲۰ درصدی استفاده خواهد کرد.
برپایه این گزارش ایران خود تخمین زده که از ۱۴ دسامبر سال ۲۰۱۱ تا ۱۰ نوامبر سال ۲۰۱۲، ۶۳۵ کیلوگرم اورانیوم ۵ درصدی و نزدیک به ۹۵ کیلوگرم اورانیوم ۲۰ درصدی در فردو تولید کرده است.
آژانس میگوید نزدیک به ۷۴ کیلوگرم از اورانیوم ۲۰ درصدی از چرخه تولید خارج شده و به تایید بازرسان هم رسیده است.
در بخش ابعاد نظامی احتمالی این گزارش، تصریح شده که ایران باید به پرسشهای پاسخ داده نشده جواب دهد.
آژانس میافزاید از سال ۲۰۰۲، این نهاد به طور روزافزونی در باره وجود احتمالی فعالیتهای اعلام نشده هستهای که مرتبط با ارگانهای نظامی در ایران است، ابراز نگرانی کرده که از جمله آنها فعالیتهای مربوط به خرج یک کلاهک هستهای برای سوار کردن بر موشک است.
در این گزارش بار دیگر به اطلاعاتی که آژانس سال ۲۰۱۱ منتشر کرد ارجاع شده و آمده است در نوامبر سال ۲۰۱۱ آژانس از منابع مختلف، اطلاعاتی به دست آورد که نشان میدهد که تا پیش از سال ۲۰۰۳ ایران در چارچوب یک برنامه نظاممند، فعالیتهای نظامی هستهای داشته که برخی از آنها پس از سال ۲۰۰۳ نیز ادامه پیدا کرده و ممکن برخی از این فعالیتها همچنان ادامه داشته باشد.
آژانس میگوید از نوامبر سال ۲۰۱۱ به بعد، این نهاد، اطلاعاتی به دست آورده که اطلاعات گذشته را بیشتر تایید میکند.
در این گزارش درباره پادگان پارچین نیز آمده که مطابق با اطلاعاتی که آژانس از کشورهای عضو به دست آورده و در سال ۲۰۱۱ منتشر شد، ایران در این محوطه یک مخزن بزرگ برای انفجارهای آزمایشی و فعالیتهای هیدرودینامیک ساخته بود.
آژانس تصریح میکند که چنین تحقیقاتی نشانه قوی برای ساخت احتمالی بمب اتم است.
آژانس میگوید، این مخزن در سال ۲۰۰۰ در پارچین نصب شده بود. این مخزن در ماه مارس ۲۰۱۱ شناسایی و در ژانویه سال ۲۰۱۲ به اطلاع ایران رسید. اما ایران میگوید که اتهامهای مربوط به فعالیتهای هستهای در پارچین بیپایه است.
آژانس تکرار کرده که در پارچین فعالیتهای زیادی در ماههای اخیر صورت گرفته و عملیات خاکبرداری گستردهای در این محوطه انجام گرفته است.
آژانس بار دیگر خواستار بازرسی از این محل شده است.
آژانس میگوید که ایران در ۱۵ اکتبر سال ۲۰۱۲ ایران به این نهاد اطلاع داده که میخواهد از ۲۲ تا ۲۹ اکتبر صفحههای سوخت را از هسته رآکتور نیروگاه اتمی بوشهر به استخر سوخت مصرف شده انتقال بدهد که به گفته کارشناسان به معنی خاموش کردن رآکتور نیروگاه بوشهر است.
آژانس بار دیگر با توجه به قطعنامههای شورای حکام و شورای امنیت خواستار آن شده که ایران راه همکاری با این نهاد را درپیش بگیرد.