روسیه خواهان مذاکره مستقیم ایران و آمریکا شد
سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه در مصاحبه با روزنامه "فایننشال تایمز" گفته است که دولت روسیه علاقهمند است ایران و آمریکا بر سر پرونده اتمی ایران به طور مستقیم با یکدیگر گفتوگو کنند.
«تا به حال از برخی دیپلماتها در خصوص لزوم برقراری مذاکره مستقیم بین ایران و آمریکا حرفهایی شنیده بودیم، اما این اولین بار است که نماینده روسیه که خودش در گروه پنج به علاوه یک درگیر مذاکره با ایران است چنین درخواستی را مطرح میکند.» این اظهار شگفتی خبرنگار فایننشال تایمز از اظهار نظر صریح معاون وزیر خارجه روسیه درباره مذاکره مستقیم بین ایران و آمریکاست.
سرگئی ریابکوف در گفتوگو با فایننشال تایمز گفته است: «مسکو مایل است شاهد ورود تهران و واشنگتن به مذاکرات دوجانبه باشد تا از این طریق، جلوی حمله اسرائیل به تأسیسات هستهای ایران گرفته شود.»
علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی تصمیم برای مذاکره مستقیم ایران و امریکا را تنها در اختیار رهبر جمهوری اسلامی دانسته است
معاون وزیر خارجه روسیه همچنین تصریح کرده که در صورت برقراری مذاکره مستقیم بین ایران و آمریکا، کشورش کوچکترین مخالفتی بر زبان نخواهد آورد حتی اگر این مذاکرات به طور کامل در چارچوب گروه پنج به علاوه یک نباشد.
ریابکوف البته تاکید کرده که رابطه دوجانبه احتمالی میان ایران و آمریکا نباید بر مذاکرات با گروه پنج به علاوه یک تاثیر بگذارد.
فایننشال تایمز همچنین از قول یک دیپلمات بریتانیایی مینویسد: «اینک مذاکره میان ایران و آمریکا به امری ضروری تبدیل شده است زیرا آمریکا باید به ایران نشان دهد که هرچند در پی محدود کردن برنامه هستهای این کشور است اما هدفی برای تغییر نظام سیاسی ایران ندارد.»
این روزنامه بریتانیایی بدون آنکه نامی از این دیپلمات ببرد از قول وی تصریح کرده که هرچند مذاکرات در قالب گروه ۵+۱ در جریان است اما نیاز مبرمی به مذاکره مستقیم ایران و آمریکا احساس میشود تا آمریکاییها به ایران تضمینهای لازم را بدهند.
"تصمیم مذاکره مستقیم با آمریکا فقط در اختیار رهبر است"
خبرگزاری ایسنا گزارش داده که علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در جمع خبرنگاران در واکنش به خبر فایننشال تایمز از قول ریابکوف، تصمیمگیری درباره گفتوگوی جامع بین ایران و آمریکا را بر عهده رهبر جمهوری اسلامی دانسته است.
وی تصریح کرده که تا کنون گفتوگوهای موضوعی میان ایران و آمریکا درباره مسائلی چون عراق و افغانستان صورت گرفته و در چارچوب مذاکرات با گروه ۵+۱ نیز نمایندگان دو کشور با یکدیگر گفتوگو کردهاند.
در عین حال صالحی گفته است: «گفتوگوی موضوعی با گفتوگوی دوجانبه سیاسی که بخواهد دربرگیرندهی همه مسائل سیاسی باشد فرق میکند زیرا تصمیم چنین گفتوگوی جامع و شاملی که بخواهد ابعاد سیاسی را بین دو کشور در بر بگیرد با مقام رهبری است.»
"پاکسازی پارچین از نظر فنی ممکن نیست"
علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در جمع خبرنگاران گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی مبنی بر ادامه پاکسازی در سایت پارچین را رد کرد و گفت: «اینکه بگویند میتوانند آثار آلودگی را پاکسازی کنند از نظر فنی وارد نیست چرا که آثار آلودگی هستهای را نمیتوان پاک کرد و این موضوع تنها میتواند مورد استفاده قرار گیرد تا افکار عمومی را به سمت غیرصحیح سوق دهد.»
یوکیو آمانو، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز یکشنبه (۱۱ نوامبر/ ۲۱ آبان) اعلام کرد پاکسازی سایت نظامی پارچین "در حال انجام" است. او در جمع خبرنگاران در بغداد در پاسخ به پرسشی در همین زمینه گفت که فعالیتهای پاکسازی این سایت ادامه دارند اما از ذکر جزئیات بیشتر در این مورد خودداری کرد.
وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی با اشاره به دور بعدی مذاکرات ایران با آژانس که قرار است روز ۱۳ دسامبر (۲۳ آذر) در تهران برگزار شود اظهار امیدواری کرد که موضوع پارچین در این دور از مذاکرات مشخص شود.