احمدینژاد: میخواهیم پول در جیب ملت بگذاریم، عدهای نمیگذارند
کاوه امیدوار
همزمان با تصویب کلیات طرح متوقف کردن برنامه حذف یارانهها، موسوم به هدفمندی یارانه ها، در مجلس ایران، محمود احمدینژاد گفته است "به محض این که دولت تصمیم می گیرد که مقداری پول در جیب مردم بگذارد، شروع به سر وصدا میکنند و از چندین جا بسیج می شوند که نگذارند".
آقای احمدی نژاد در جمع تعدادی از بازنشستگان گفته است: "هنگامی که دولت می خواهد کاری را انجام دهد از چندین جا می آیند و قیچی می کنند. ثروت، پول و خاک، همه برای ملت است."
نمایندگان مجلس روز یکشنبه ۲۱ آبان کلیات طرح توقف مرحله دوم برنامه حذف یارانه ها را تصویب کردند که با تصویب جزئیات آن، دولت اجازه افزایش قیمت کالاها و خدمات موضوع برنامه حذف یارانه ها را در نخواهد داشت و هر گونه افزایش یارانه نقدی نیز برای امسال ممنوع می شود.
برنامه حذف یارانه ها بیست و سه ماه پیش شروع شد و بر اساس آن در اولین مرحله، قیمت برخی کالاها و مواد سوختی افزایش یافت و دولت هم قرار بود نیمی از درآمدهای حاصل از افزایش قیمت ها را بین خانوارها به صورت نقدی توزیع کند و بقیه نیز به بخش های تولیدی و پروژه های عمرانی اختصاص پیدا کند، اما دولت عملا تمام پولی را که از این محل به دست آورد به صورت یارانه نقدی به خانوارها داد.
با وجود اختصاص همه درآمد حاصل از افزایش قیمت ها، گزارشها رسمی نشان می دهد که دولت برای پرداخت یارانه نقدی در سال گذشته ۱۵ هزار میلیارد تومان کسری داشت و این پول را با قرض از بانک مرکزی و استفاده از بودجه وزارتخانه های نفت و نیرو پرداخت کرد.
دولت امیدوار بود که با اجرای مرحله دوم برنامه حذف یارانه ها و افزایش قیمت ها، هم کسری بودجه خود را بپوشاند و هم به یارانه نقدی اضافه کند، اما مجلس با طرح ضربتی دولت برای افزایش قیمت ها مخالفت کرد و بودجه ۱۳۵ هزار میلیارد تومانی پیشنهادی اش در سال جاری را رد کرد و نصف آن را تصویب کرد.
احمد توکلی: چه کنیم که با دولتی طرف هستیم که باید با این اقدامات فشار سیاسی را بر آن زیاد کنیم که اقدامات غیرقانونی صورت ندهد
دولت با بودجه ۶۶ هزار میلیارد تومانی مجلس برای اجرای برنامه حذف یارانه های امسال مخالف بود، در حالی که مجلس می گفت که دولت قادر به تامین همین مبلغ هم نخواهد بود.
در ماههای اخیر با افزایش شدید قیمت کالاها، بروز بحران ارزی و تشدید تحریم های بین المللی، دولت تمایلی به اجرای مرحله دوم برنامه حذف یارانه ها نشان نمی داد ولی با افزایش شدید قیمت ارز دولتی، این بحث مطرح شد که دولت سعی دارد با فروش ارز به قیمتی بیشتر از دو برابر بودجه مصوب، یارانه نقدی خانوارها را افزایش دهد.
برخی نمایندگان مجلس نسبت به وجود چنین طرحی در دولت معترض بودند و برای همین سعی کردند تا جلوی اجرای آن را بگیرند و حتی طرح سئوال از رئیس جمهور را برای دومین بار در تاریخ جمهوری اسلامی به جریان بیندازند که در باره بحران ارزی و شائبه عمدی بودن افزایش قیمت ارز است.
نگرانی مجلس
احمد توکلی، نماینده تهران در مجلس ایران امروز یکشنبه ۲۱ آبان در جلسه علنی مجلس به عنوان موافق طرح توقف مرحله دوم حذف یارانه گفت که "آثار شوک های اقتصادی ظاهر شده و سوء مدیریت دولت، زمینه تحریم های دشمنان شده که اگر این شرایط درست نشود، تورم غیرقابل کنترل خواهد شد."
با وجود تاکید قانون بر اجرای برنامه حذف یارانه ها در مدت پنج سال، دولت سعی داشت آن را در مدت کوتاهتری تمام کند و در مرحله دوم حذف یارانه قیمت ها را به قیمت نهایی برساند، اما مجلس با آن مخالفت کرد.
آقای توکلی گفت که علاوه بر گزارش محرمانه ای به شما نمایندگان داده ام، حرف های گذشته را نیز یادآوری می کنم که "اگر تند روی کنید مجبور میشوید ترمز دستی را بکشید که بایستید یا عقب گرد کنید الان متاسفانه همین اتفاق افتاده بنده عرض می کنم شوکهای اقتصادی، آثارش با وقفه ظاهر می شود و الان آثارش ظاهر شده است. علاوه بر آن در طول یک سال اخیر سوءمدیریت و سوء سیاست دولت در بازار ارز ضمیمه تحریم های دشمنان ملت شده و ارزش پول ملی از نصف کمتر شده است."
توپ احمدینژاد به زمین مجلس
متاسفانه عدهای مانع میتراشند و هر راهی که میرویم بر آن قفل میزنند و اگر از راهی دیگر برویم قفلهای بیشتری به آن میزنند.
برخی نمایندگان مجلس می گویند که بحران ارزی اخیر کشور، و افزایش شدید قیمت ارز سبب شده که مرحله اول افزایش قیمت ها به طور کلی اثر خود را از دست بدهد. بنابر قانون مصوب مجلس قیمت مواد سوختی باید به حدود قیمت های خلیج فارس برسد که با دو تا سه برابر شدن قیمت ارز، اکنون قیمت ها باید افزایش شدیدی پیدا کند.
به عنوان مثال تا پیش از این تصور می شد که قیمت بنزین اگر حدود مثلا یک دلار در خلیج فارس عرضه می شود دولت می تواند بنزین را با مثلا ۱۰۰۰ تا ۱۲۰۰ تومان در بازار داخلی بفروشد و به سطح قیمت های منطقه برساند اما اکنون با افزایش قیمت ارز، دولت برای این کار باید بنزین را دست کم با قیمت ۲۵۰۰ تا ۳۰۰۰ تومان بفروشد.
آقای توکلی در صحن علنی مجلس گفت که "چه کنیم که با دولتی طرف هستیم که باید با این اقدامات فشار سیاسی را بر آن زیاد کنیم که اقدامات غیرقانونی صورت ندهد."
این نماینده مجلس تاکید کرده که "هشدار می دهم که اگر این طرح تصویب نشود و نمایندگان مجلس همت نکنند همان طور که در نامه محرمانه خدمت شما نوشتم وضع به شکل غیرقابل قبولی در خواهد آمد."
نگرانی اصلی برخی نمایندگان مجلس این است که طرح دولت مشکلاتی را بوجود آورد که نتوان عواقب آن را به سادگی کنترل کرد، اما آقای احمدی نژاد می گوید: "متاسفانه در این میان عدهای مانع میتراشند و هر راهی که میرویم بر آن قفل میزنند و اگر از راهی دیگر برویم قفلهای بیشتری به آن میزنند."
به گفته آقای احمدی نژاد، "ما میخواهیم پولی که از ملت میگیریم به خودشان بدهیم و کسی که بنزین بیشتر مصرف میکند پول بیشتری بدهد تا به اقشار ضعیف کمک شود، اما میگویند این تورمزا است و نقدینگی ایجاد میکند."
دولت پیش تر اعلام کرده بود که تمایلی به اجرای مرحله دوم حذف یارانه ها ندارد، ولی اکنون به نظر می رسد که آقای احمدی نژاد طرح توقف مرحله دوم حذف یارانه ها در سال جاری را بهانه ای یافته است تا مشکلات موجود را به گردن نمایندگان مجلس بیندازد و بگوید که دولت می خواهد پول بیشتری به مردم بدهد اما مجلس نمی گذارد و مانع اصلی عدم موفقیت طرح دولت است در حالی که مجلس می گوید که نحوه اجرای دولت باعث بروز مشکلات اقتصادی فعلی شده است.