اسرائیل: ایران غنیسازی اورانیوم را کاهش داده است
ایهود باراک، وزیر دفاع اسرائیل، گفته است بر اساس اطلاعاتی که از گزارش سازمان انرژی اتمی به دست آمده، ایران سرعت غنیسازی را کم کرده است.
ایهود باراک وزیر دفاع اسرائیل در مصاحبهای با یک شبکه تلویزیونی اسرائیلی گفته ایران مقداری از اورانیوم غنی شدهاش را از کاربرد نظامی خارج کرده و به نحوه مسالمت آمیز مورد استفاده قرار داده، که منجر شده تولید سلاح هستهای از جانب این کشور تا هشت ماه به تأخیر بیفتد.
وزیر دفاع اسرائیل شب گذشته ۱۸ آبان در این مصاحبه گفت این اطلاعات بر اساس گزارش اخیر آژانس بین المللی انرژی اتمی در ماه اوت به دست آمده. بنا بر گفته وی این اقدام ایران باعث شده زمان رسیدن جمهوری اسلامی به سلاح هستهای «تا بهار یا تابستان» به تأخیر بیفتد.
آقای باراک این خبر را در حالی برای بار دوم مطرح میکند، که در چند ماه اخیر رهبران اسرائیل هشدار داده بودند ایران میتواند در زمستان سال جاری به قابلیت تولید بمب هستهای برسد، و برخی گزارشات از تصمیم اسرائیل به اقدام نظامی علیه ایران قبل از انتخابات رئیس جمهوری آمریکا خبر داده بودند.
وزیر دفاع اسرائیل دو هفته پیش در مصاحبهای با روزنامه بریتانیایی دیلی تلگراف برای اولین بار خبر تصمیم ایران مبنی بر منتقل کردن ۳۸ در صد از اورانیوم غنی شده خود به مصارف مسالمت آمیز را مطرح کرد. وی در آن مصاحبه مدعی شد چنانچه ایران این تصمیم را نمیگرفت، رویارویی نظامی میتوانست قبل از انتخابات ریاست جمهوری آمریکا رخ دهد.
با این حال او تأکید کرد به رغم این اقدام ایرا،ن هدف نهایی این کشور همچنان تولید سلاح هستهای به حساب میآید و از حق اسرائیل برای اقدام یک جانبه برای جلوگیری از این واقعه دفاع کرد.
اما برخی ناظران، خبر به کار بردن اورانیوم در مصارف مسالمت آمیز از جانب ایران را دلیل اصلی عقب نشینی رهبران اسرائیل نمیدانند. به عقیده این تحلیلگران، آژانس بین المللی انرژی اتمی در ماه مه میلادی نیز خبر مشابهی را مطرح کرد، اما این خبر در آن زمان تأثیری بر موضع رهبران اسرائیل نداشت. آنچه در عوض باعث نرمش نسبی رهبران اسرائیل شده وجود تردید بر موافقت دولت اوباما با موضع اسرائیل در قبال برنامه هستهای ایران بوده است.
امیلی لانداو، کارشناس ایران در دانشگاه اسرائیل، در مصاحبهای با روزنامه نیو یورک تایمز در همین هفته در مورد دلیل اصلی کم رنگتر جلوه دادن تهدید ایران از جانب باراک گفته بود: شاید برای باراک راحتتر باشد که دلایل فنی را مطرح کند، اما این یک مساله جدی نیست. روابط با آمریکا مسالهای بسیار جدیتر و اساسیتر است، اما آن را نمیتوان به عنوان دلیل مطرح کرد.
اختلاف اصلی دولت اوباما با اسرائیل، مخالفت آمریکا با درخواست مکرر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، مبنی بر اتخاذ خط قرمز علیه برنامه هستهای ایران است. آقای نتانیاهو این خواسته را در سخنرانی خود مجمع عمومی سازمان ملل در اوأیل مهر ماه هم عنوان کرد، اما دولت اوباما همچنان بر اعمال تحریمها و ادامه روند دیپلماسی به عنوان رویکرد اصلی غرب علیه برنامه هستهای ایران تأکید کرده.
اسرائیل که گزارش شده ۴۰۰ بمب هستهای دارد ولی در قبال آن سیاست «نه تایید و نه انگار» دارد، دسترسی ایران به سلاح هستهای را یک تهدید برای موجودیت خود بر میشمرد.
ایران همواره اتهامات کشورهای غربی مبنی بر ترغیب سلاح هستهای را رد کرده و تأکید کرده برنامه هستهایاش به منظور تولید برق و تحقیقات پزشکی راه اندازی شده است.