بررسی روزنامه‌های صبح چهارشنبه تهران - هفدهم آبان

روزنامه تهران امروز در گزارشی با تیتر «رقابت نفس‌گیر اوباما و رامنی در شمارش آرا» درباره رقابت «باراک اوباما و میت رامنی» در انتخابات روز سه‌شنبه آمریکا نوشته و روزنامه اعتماد با طرح این پرسش که «چه کسی پیروز انتخابات آمریکاست؟» نوشته است که «این پرسشی است که بیش از هر کشور دیگری در منطقه، در ایران بر سر زبان‌هاست».
 
روزنامه رسالت در شماره هفدهم آبان‌ماه پیشنهاد داده که انتخاب رئیس جمهور آمریکا با رای شهروندان دنیا انجام شود. روزنامه جهان صنعت در سرمقاله شماره چهارشنبه به دشواری‌های باراک اوباما در دوره دوم ریاست جمهوری اسلامی اشاره کرده و در تفاوت دو کاندیدای رقیب در انتخابات روز سه‌شنبه آمریکا نوشته است که «معروف است که اوباما رئیس جمهور منتخب جهان برای آمریکاست» و «رامنی گزینه منتخب آمریکایی‌ها برای جهان».
 
روزنامه اعتماد همچنین در گزارشی نظر هفت چهره‌ سیاسی در ایران را درباره تاثیر انتخابات آمریکا بر ایران منتشر کرده است.
 
روزنامه رسالت خبر داده است که حسین نوری همدانی از مراجع تقلید وابسته به جناح حاکم خواهان تشکیل «وزارتخانه امر به معروف و نهی از منکر» شده است، و روزنامه دنیای اقتصاد هم خبر داده که وزارت ارشاد اسلامی اجرای «طرح عفاف مردان» را از سال ۹۲ آغاز می‌کند.
 
بازتاب انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در روزنامه‌های ایران
 
روزنامه تهران امروز در گزارشی با تیتر «رقابت نفس‌گیر اوباما و رامنی در شمارش آرا» نوشته که در جریان انتخابات ریاست جمهوری آمریکا «باراک اوباما و میت رامنی، دو نامزد اصلی انتخابات» رقابتی «شانه به شانه» داشته‌اند.
 
روزنامه اعتماد با طرح این پرسش که «چه کسی پیروز انتخابات آمریکاست؟» نوشته است که «این پرسشی است که بیش از هر کشور دیگری در منطقه، در ایران بر سر زبان‌هاست».
 
این روزنامه با اشاره به «سرمایی که بیش از سه دهه بر روابط تهران- واشینگتن» حاکم بوده نوشته است که حتی «جنگ لفظی ‌گاه و بی‌گاه دوجانبه نیز نتوانسته اهمیت این پرسش را در افکار عمومی ایرانیان تقلیل دهد».
 
روزنامه اعتماد در عین حال نوشته است که «تفاوت انتخابات روز سه‌شنبه آمریکا با انتخابات چهار سال پیش، تحریم‌هایی است که در دوره ریاست‌ جمهوری باراک اوباما علیه ایران اعمال شده و بیش از همه مردم ایران را تحت فشار قرار داده است».
 
این روزنامه نوشته است که «از سوی دیگر طرح موضوع مذاکره مستقیم ایران و آمریکا در هفته‌های اخیر و گمانه‌زنی‌ها درباره لغو تحریم‌ها» نیز «اهمیت نتیجه انتخابات آمریکا را برای طرف ایرانی دوچندان کرده است».
 
روزنامه اعتماد درباره «تفاوت سیاست اوبامای دموکرات با رامنی جمهوری‌خواه در قبال ایران» نیز نوشته است که «آن چه در تحلیل کار‌شناسان غربی به چشم می‌خورد تند‌تر شدن سیاست آمریکا در قبال ایران در صورت روی کار آمدن میت رامنی است».
 
بهروز بهزادی سردبیر روزنامه اعتماد در سرمقاله این روزنامه درباره «فرق اوباما و رامنی»» نوشته است که «اولی دموکرات و دومی جمهوری‌خواه، اولی کمی چپ و دومی راست راست»، «اولی معتقد به دولت بزرگ و نقش دولت در مسائل آمریکا و دومی معتقد به دولت کوچک و نقش بنیاد‌ها در مسائل آمریکا»، «اولی به محدود کردن بودجه نظامی معتقد است و دومی به افزایش آن»، «اولی کمتر جنگ آ‌غاز کرده است و بیشتر جنگ‌ها کار دومی بوده است».
 
سرمقاله‌نویس روزنامه اعتمد اما تاکید کرده که تفاوت «مهم» دیگر در «حضور رئیسان جمهوری آمریکا در دور اول و دوم است و این شرایط برای تمام دنیا و حتی ایران باید فرق داشته باشد»، چرا که «معمولا روسای جمهوری آمریکا در چهار ساله اول کمتر کاری می‌کنند که ریسک داشته باشد و در چهار ساله دوم که دیگر امیدی به پیروزی در انتخابات بعدی ندارند، دست به ریسک‌های بزرگ می‌زنند».
 
بهروز بهزادی در روزنامه اعتماد نوشته است که «ما هم باید ببینیم که آیا یک اوبامایی باید بیاید که انتخابات بعدی برایش مهم نیست یا یک رامنی بیاید که آهسته و با نگرانی دور دوم انتخابات چهار سال در کاخ سفید را بگذراند، البته با لحاظ کردن خصلت‌های دو حزب که فرق بسیار با هم دارند».
 
پیشنهاد روزنامه رسالت؛ انتخاب رئیس جمهور آمریکا با رای شهروندان دنیا
 
روزنامه رسالت در شماره هفدهم آبان‌ماه با عنوان «اوبامای زخم‌خورده یا رامنی ناتوان» ادعا کرده است که «انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا در حالی برگزار شده است که نتیجه این انتخابات تاثیری بر سرنوشت و آینده مردم ایالات متحده آمریکا نخواهد داشت».
 
این روزنامه وابسته به جناح حاکم البته در یادداشتی با تیتر «امروز، پادشاه دنیا انتخاب می‌شود»، نوشته است که «امروز، رئیس جمهور دنیا انتخاب می‌شود» و «یک شیلیایی هم باید در انتخابات آمریکا رأی بدهد. همین ‌طور یک پانامایی، ژاپنی، افغانی، عراقی، پاکستانی، فلسطینی، اروپایی، یا ایرانی» هم «تا وقتی این رئیس‌جمهور، کل دنیا را قلمرو منافع ملت خود تعریف می‌کند، همه دنیا حق دارند تا در انتخاب او سهمی داشته باشند».
 
نویسنده روزنامه رسالت همچنین نوشته است که «در شرایطی که مرزهای ملی پشت سر گذاشته می‌شود و دولت‌ها عملاً خود را محق می‌دانند تا خارج از مرزهای ملی، برای حفظ منافع ملی دست به اقدام بزنند، این کلیت تقسیم‌ناپذیر چیست و کجاست؟» و «آیا می‌توان همچنان دموکراسی و حق رأی در مقیاس ملی را توجیه کرد؟»
 
این روزنامه همچنین نوشته است که «کشوری که خود را محق می‌داند تا خارج از مرزهای ملی، برای حفظ منافع ملی دست به اقدام بزند» و «در شرایطی که نام آن را «جهانی‌سازی» می‌گذارند، آیا دموکراسی می‌تواند همچنان در مقیاس ملی باقی بماند؟»
 
دشواری‌های اوباما در دور دوم ریاست جمهوری آمریکا
 
روزنامه جهان صنعت در سرمقاله شماره چهارشنبه نوشته است که «نتیجه انتخابات آمریکا هم‌اکنون مشخص شده و بنا به غالب پیش‌بینی‌ها اگر حادثه غیر‌منتظره‌ای رخ ندهد، باراک اوباما چهل و پنجمین رئیس‌ جمهور آمریکاست» [باراک اوباما هم‌چنان چهل و چهارمین رئیس جمهور آمریکا به حساب می‌آید- رادیوفردا].
 
مهران کرمی نوشته است که بر اساس پیش‌بینی‌ها «در انتخابات همزمان کنگره، جمهوری‌خواهان اکثریت خود را در مجلس نمایندگان حفظ خواهند کرد، هر‌چند که سنای آمریکا در اختیار دموکرات‌ها قرار می‌گیرد»، اما «در عین حال نزدیک به دو سوم فرمانداران ایالت‌ها از حزب جمهوری‌خواه انتخاب خواهند شد».
 
سرمقاله‌نویس روزنامه جهان صنعت نوشته است که «نکته بسیار ظریف در نظام انتخاباتی آمریکاست» که مردم این کشور خودآگاه یا ناخودآگاه «نظام نظارت و توازن را که روح قانون اساسی این کشور است در عمل پیاده می‌کنند» و «توازنی میان دولت فدرال و دولت‌های ایالتی بر‌قرار خواهد شد و توازنی دیگر میان دستگاه اجرایی و دستگاه قانون‌گذاری» برقرار می‌شود، و «در نتیجه این توازن که قدرت یک حزب را برای دست‌یازی به همه ارکان قدرت محدود می‌کند».
 
روزنامه جهان صنعت با تاکید بر این که «آقای اوباما برای پیشبرد برنامه‌های اجتماعی و اقتصادی‌اش در داخل کشور و نیز اهداف سیاست خارجی با مانع بزرگی به نام کنگره و حزب جمهوری‌خواه مواجه است» نوشته است که «تا چهار سال آینده در بسیاری مسائل چون حل بحران خاورمیانه و مسئله فلسطین-اسرائیل یا پرونده ایران‌ زمین‌گیر شود و به عنوان رئیس ‌جمهوری شناخته شود که در دوره دوم ریاستش با ناکامی کاخ سفید را ترک کند».
 
مهران کرمی در سرمقاله روزنامه جهان صنعت نوشته است که «این مسئله برای میت رامنی به گونه دیگری است» و «چنان چه میت رامنی رئیس ‌جمهور شود، دست‌کم برای دو سال تا انتخابات کنگره با قوه مقننه‌ای همدست کار خواهد کرد و در تصمیم‌گیری‌ها، چه داخلی و چه خارجی دست بازتری خواهد داشت».
 
سرمقاله‌نویس روزنامه جهان صنعت نوشته است که «اگرچه اسب قدرت برای آقای اوباما زین شده، ‌اما آقای رامنی راکب قابل‌تری برای این اسب خواهد بود، هر‌چند که دوباره همچون دوران جرج بوش ‌حمایت جهانی کمتری را پشت سرش احساس خواهد کرد».
 
روزنامه جهان صنعت همچنین نوشته است که «معروف است که اوباما رئیس جمهور منتخب جهان برای آمریکاست» و «رامنی گزینه منتخب آمریکایی‌ها برای جهان».
 
تاثیر انتخابات آمریکا بر ایران به روایت هفت چهره سیاسی
 
روزنامه اعتماد همچنین در گزارشی نظر شماری از چهره‌های سیاسی در ایران را درباره تاثیر انتخابات آمریکا بر ایران منتشر کرده است.
 
غلامحسین ‏کرباسچی شهردار اسبق تهران و از چهره‌های سرشناش حزب کارگزاران می‌گوید که «بیشتر بستگی به رفتار و سیاست‌ورزی ایران دارد» و «هیچ فرقی بین جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها ‏نیست»، چرا که «فکر می‌کنم که منافع ملی آمریکا بیش از هر چیزی برای رامنی و اوباما ارزش دارد».
 
صادق زیباکلام استاد دانشگاه تهران می‌گوید: «معتقدم که در اساس برای ایران خیلی فرقی نمی‌کند که اوباما پیروز شود یا میت رامنی»، اما «دست‌کم و در ‏کوتاه‌مدت به نفع ایران خواهد بود که اوباما پیروز شود».
 
صادق زیباکلام تاکید کرده که «به خیر و صلاح ایران است که اوباما مجددا انتخاب شود»، چرا که «رامنی اگر بازی را ببرد نشان ‏خواهد داد که کشتی‌بان را سیاستی دیگر آمده است و سیاست‌های مماشات و مدارای اوباما در قبال ایران را ‏کنار خواهد زد».
 
عباس عبدی که در سال‌های نخست پس از انقلاب در شمار «دانشجویان پیرو خط امام» و از «اشغال‌کنندگان سفارت آمریکا در تهران» بود و اکنون از چهره‌های نزدیک به اصلاح‌طلبان است نیز گفته است که «اگر بخواهم از زاویه منتقدان به داستان ریاست‌ جمهوری آمریکا نگاه کنم، اوباما را ترجیح می‌دهم»، اما «منتقدان عادی و رادیکال ‏حکومتی رامنی را ترجیح می‌دهند».
 
محمد خوش‌چهره از کار‌شناسان اقتصادی، حامی سابق و منتقد فعلی محمود احمدی‌نژاد نیز با تاکید بر این که «ما بیش از آن که به انتخابات آمریکا نگاه کنیم باید به مسائل داخلی خودمان توجه داشته باشیم» گفته است که «آنهایی ‏که به اوباما خوش‌بین هستند از این مسئله غافل‌اند که اوباما پس از پیروزی بر ضریب تحریم‌ها و فشارهای ‏علیه ایران خواهد افزود».
 
محمد خوش‌چهره با تاکید بر این که «عقلانیت مولفه ‏اصلی قدرت است» گفته است که «اگر تصمیمات داخلی ایران رنگ و بوی عقلانیت داشته باشد فرقی نمی‌کند که اوباما در کاخ ‏سفید بماند یا رامنی رئیس ‌جمهور شود»، چرا که «تصمیمات عقلانی عامل بازدارنده بسیاری از رفتارهای خشن ‏خواهد بود».
 
مصطفی کواکبیان دبیرکل حزب همبستگی نیز تاکید کرده است که «اگر اوباما رئیس‌ جمهور آمریکا ‏باقی بماند برای ما بهتر است» و «دولت‌دار شدن جمهوری‌خواهان، معادلات و مرزهای جهانی را تغییر می‌دهد که ‏با توجه به شرایط ایران این مسئله خیلی به نفع ما نیست».
 
رضا اکرمی نماینده سابق مجلس و نزدیک به طیف اصول‌گرایان منتقد نیز با اشاره به این که «آمریکایی‌ها بر اساس منافع ملی حرکت می‌کنند و جمهوری‌خواهان و ‏دموکرات‌ها تنها در اتخاذ تاکتیک‌ها برای اجرای این استراتژی واحد با یکدیگر تفاوت دارند» گفته است که «‏برای ایران فرقی نمی‌کند که چه دولتی در آمریکا روی کار بیاید. مسئله مهم این است که رابطه ایران و آمریکا ‏در چه چارچوبی می‌تواند اتفاق بیفتد».
 
حجت‌الاسلام رضا اکرمی همچنین تاکید کرده است که «مشکل ما در حال حاضر آقای احمدی‌نژاد است که در تریبون‌های داخلی می‌گوید فصل زورگویی ‏قدرت‌های جهانی مانند آمریکا تمام شده است و در عمل به دنبال رابطه با آمریکا می‌رود».
 
و در آخر حمیدرضا ترقی معاون بین‌الملل حزب موتلفه اسلامی گفته است که در دور دوم ریاست جمهوری باراک اوباما «بعید است که استراتژی آمریکا در قبال ایران تغییری پیدا ‏کند».
 
معاون بین‌الملل موتلفه اسلامی همچنین گفته است که «ما هم نمی‌توانیم از میان کاندیدای جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها یکی را انتخاب کنیم و بگوییم که کدام یک ‏برای ایران بهتر است که رئیس‌ جمهور شود» و برای جمهوری اسلامی «اوباما، بد است و رامنی، بد‌تر».
 
پیشهاد تشکیل وزارت امر به معروف، اجرای طرح «عفاف مردان»
 
روزنامه رسالت خبر داده است که حسین نوری همدانی از مراجع تقلید وابسته به جناح حاکم خواهان تشکیل «وزارتخانه امر به معروف و نهی از منکر» شده است، و روزنامه دنیای اقتصاد هم خبر داده که وزارت ارشاد اسلامی اجرای «طرح عفاف مردان» را از سال ۹۲ آغاز می‌کند.
 
به نوشته روزنامه رسالت، روز سه‌شنبه حسین نوری همدانی در دیدار با «آمران به معروف و ناهیان از منکر استان قم و گردان ۳۷۱ اباذر» گفته است که «نظر آیت‌الله خمینی تاسیس یک وزارتخانه قوی به نام امر به معروف و نهی از منکر در جامعه اسلامی بود که هر کس با هر عنوان در زمینه‌های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و... خلافی داشته باشد، و این وزارتخانه باید بتواند بر آن نظارت داشته و امر و نهی کند».
 
روزنامه رسالت از قول این مرجع تقلید نزدیک به جناح حاکم نوشته است که «در این وزارتخانه باید افرادی انتخاب شوند که در تمامی امور تخصص کافی داشته باشند و این نشان‌دهنده اهمیت تشکیلات مربوط به امر به معروف و نهی از منکر است».
 
همزمان روزنامه دنیای اقتصاد از قول حمید شاه‌آبادی معاون امور هنری وزارت ارشاد گزارش داده است که «برنامه‌های رعایت عفاف و پوشش برای آقایان از سال ۹۲ عملیاتی می‌شود».
 
معاون وزارت ارشاد اسلامی با تاکید بر این که «بسیاری از پوشش‌های آقایان با شاخصه‌های ایرانی و اسلامی مغایرت دارد» گفته است که «لباس آقایان باید سامان‌دهی شود و طرح شناسه یکپارچه‌سازی مد و لباس ایرانی اسلامی، شیما، در مورد لباس آقایان هم اجرایی شود تا لباس‌هایی که شناسه دارند در جامعه رواج پیدا کنند».
 
به نوشته روزنامه دنیای اقتصاد، معاون امور هنری وزارت ارشاد اسلامی همچنین گفته است که «کمیته‌های تخصصی متعدد باید لباس‌ها را بررسی کنند و مواردی مبنای سرمایه‌گذاری قرار گیرند که مولفه‌های اسلامی و ایرانی را داشته باشند».

+27
رأی دهید
-15

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.