۱۸ میلیون قبطی در سراسر جهان در انتظار رهبری توانا
پاپ مسیحیان قبطی مصر روز یکشنبه از سوی یک کودک انتخاب میشود. این کودک نام یکی از سه نامزدی را که پیشتر با رأی ۲۵۰۰ تن از اعضای "کلیسای قبطی" برگزیده شدهاند، از تنگی بلورین بیرون خواهد کشید.
مرحلهی نهایی انتخاب رهبر ۱۸ میلیون قبطی در سراسر جهان روز یکشنبه (۴ نوامبر / ۱۴ آبان) آغاز میشود. در این روز اسامی سه نامزد تصدی این مقام روحانی در تنگی بلورین ریخته میشود و یک کودک با چشمهای بسته نام یکی از آنان را از تنگ بیرون میکشد. بنا بر اعتقاد قبطیها، فردی که به این شیوه به مقام رهبری دست یابد، "نمایندهی خدا" روی زمین است. نامزدهای مرحلهی نهایی (اسقف رافائل ۵۴ ساله، اسقف تادوروس ۶۰ ساله و کشیش رافائل آفامینیای ۷۰ ساله) پیشتر در یک رأیگیری مقدماتی در کلیسای مارکوس قاهره از میان پنج نامزد احراز این مقام برگزیده شده بودند.
تبعید و انتقاد
انتخاب رهبر جدید قبطیها که حدود ۱۰ درصد از جمعیت ۸۳ میلیون نفری مصر را تشکیل میدهند، پس از مرگ پاپ "شنوده سوم" در ماه مارس امسال صورت میگیرد.
"شنوده سوم" در طول ۴۰ سال رهبری خود کوشید "روابط مسالمتآمیزی" با دولتهای وقت برقرار کند. با اینحال او در سال ۱۹۸۱، به دلیل انتقادش از پیمان صلح کمپ دیوید میان مصر و اسرائیل از سوی انور سادات، رئیس جمهور وقت، از قاهره تبعید شد و به یکی از دیرهای صحرایی قبطیها رفت. اجازهی اقامت او در قاهره، پس از قتل انور سادات، در زمان حسنی مبارک در سال ۱۹۸۵ صادر شد. طرفداران کلیسای قبطی "شنوده سوم" را همواره بهخاطر داشتن "روابط مسالمتآمیز" با دولت حسنی مبارک، مخالفتش با سقط جنین و تقبیح همجنسگرایی مورد انتقاد قرار میدادند.
با اینحال"شنوده سوم" که در ۸۸ سالگی از دنیا رفت اقدامات سازندهای در جهت بهبود روابط بین دو کلیسای مصر و رم انجام داد: دیدار پاپ پل ششم در سال ۱۹۷۳ در رم و صدور بیانیهای مشترک از سوی این دو کلیسا از جملهی این اقدامات بود.
در ۲۰ مارس ۲۰۱۲ هزاران نفر در مراسم تشییع جنازه پاپ شنوده سوم شرکت کردند که ۴۰ سال رهبری کلیسای قبطی را بر عهده داشت
... پس از بهار عربی در مصر
به ادعای مسیحیان مصر، از زمان سرنگونی رژیم حسنی مبارک، دیکتاتور پیشین این کشور، قبطیها بیش از پیش مورد تبعیض و حمله از سوی مسلمانان افراطی قرار گرفتهاند. درگیریهای خونین بین این دو گروه همواره چندین کشته و زخمی بر جا گذاشته است و اغلب با دخالت نیروهای امنیتی به پایان رسیده است.
اسقف باخومیوس، رهبر موقت مسیحیان قبطی در مصر، همچنین معتقد است که در نتیجهی "سیاستهای تبعیضآمیز" دولت موقت محمد مرسی، رئیس جمهور این کشور، این اقلیت قومی از حقوق سیاسی خود محروم شده است. او در گفتوگویی با روزنامهی مصری "الشروق" ضمن اشاره به "ترکیب ناعادلانهی" دولت موقت مرسی گفت: «یک صندلی کابینه برای بازتاباندن دیدگاه گروهی که یک دهم جمعیت مصر را تشکیل میدهد، کافی نیست.»
از این رو باخومیوس از تبریک گفتن به نخست وزیر جدید به خاطر تشکیل دولتش خودداری کرد.
تظاهرات مشترک مسلمانان و مسیحیان در شهر اسکندریه مصر در اعتراض به بمبگذاری روز اول ژانویه ۲۰۱۱ در کلیسای قبطی شهر که موجب مرگ ۲۱ نفر شد
رهبر توانا
اعضای کلیسای قبطی امیدوارند که رهبر جدید این کلیسا از "توانایی کافی" برای انجام وظایف خود برخوردار باشد. به باور یوسف زیدان، سردبیر هفتهنامهی "الوطن" که در گزینش سه نامزد رهبری در مرحلهی نهایی نیز شرکت داشته است، رهبر جدید افزون بر داشتن اقتدار به عنوان مقامی روحانی، «باید بتواند با تمام قشرهای جامعه در خارج از کلیسا، به گفتوگو بنشیند. این امر خیلی اهمیت دارد. همه میدانند که دولت جدید مصر، تحت تاثیر اسلام سیاسی است».
به نظر این روزنامهنگار، نمایندگان مسیحیها و مسلمانان باید در تدوین قانون اساسی جدید مصر مشارکت کنند. یوسف زیدان میگوید: «هر سهی این نامزدها به اعتقاد من از این تواناییها برخوردارند.»
کلیسای قبطی که خود را از پیروان "قدیس مرقس"، نویسندهی سومین انجیل میداند، افزون بر مقری در قاهره، دارای ۳۰ اسقفنشین است که از آن میان، ۲۶ اسقف در مصر، ۲ اسقف در سودان، یک اسقف در قدس و یک اسقف در اتیوپی است.
"کلیسای ارتدوکس قبطی" پیش از تسخیر مصر از سوی اعراب مسلمان در قرن هفتم میلادی "کلیسای مصری" نامیده میشد.