پیبردن به محتوای رویاها توسط پژوهشگران ژاپنی
متخصصان اعصاب در ژاپن موفق شدهاند در جریان پژوهشی با بررسی فعالیت مغزی داوطلبان توسط دستگاه امآرآی هنگام خواب، محتوای رؤیاهای آنها را مشخص کنند. آنها نتایج بررسیهای خود را در مجله علمی Nature منتشر کردهاند.
تیم پژوهشی ژاپنی به سرپرستی یوکیاسو کامیتانی (Yukiyasu Kamitani) از مؤسسه پژوهشی علوم مغز و اعصاب (ATR) در کیوتو توانسته است با کمک دستگاه عکسبرداری مغناطیسی و همینطور نوار مغز، فعالیت مغزی داوطلبان هنگام خواب را زیر نظر گرفته و ثبت کند.
پژوهشگران داوطلبان را تنها مدت کوتاهی پس از اینکه خوابشان میبرد، دوباره بیدار میکردند و از آنها میخواستند تا رؤیاهایشان را بازگو کنند، بهویژه زمانی که پژوهشگران متوجه طرح جلبتوجهکنندهای در موجهای مغزی آنها میشدند. سپس داوطلبان میبایست دوباره سعی میکردند بخوابند. این روال در جلساتی به مدت ۳ ساعت انجام میشد. همینطور برای هفت تا ده بار در روزهای متفاوت تکرار میشده است. در جریان جلسات سه ساعته داوطلبان میبایست حدود ده بار در یک ساعت بیدار میشدند.
در جریان این پژوهش فعالیت مغزی داوطلبان هنگام خواب دیدن با کمک نوار مغزی و دستگاه امآرآی ثبت شده است
به این طریق پژوهشگران ۲۰۰ گزارش مختلف از رؤیاهای داوطلبان را جمعآوری کردند. آنها واژههایی که از همه بیشتر در گزارشها تکرار میشد را در ۲۰ مجموعه طبقهبندی کردند. آنگاه به داوطلبان عکسهایی با سوژههایی مشابه نشان داده میشد و همزمان فعالیت مغزی آنها مورد اندازهگیری قرار میگرفت. پژوهشگران اطلاعات بدست آمده را با اطلاعاتی که از فعالیت مغز حین خواب تهیه شده بود، مقایسه کردند.
متخصصان در این بررسیها بیشتر روی کورتکس بینایی متمرکز بودند که مسئول پردازش پیامهایی است که توسط حس بینایی دریافت میشوند. آنها در حین پژوهش از این طریق میتوانستند تا ۸۰ درصد درست حدس بزنند که داوطلبان اصلا خواب میبینند یا نه.
این تیم پژوهشی در سال ۲۰۰۸ موفق شده بود با کمک اندازهگیری و عکس گرفتن از فعالیت مغزی افراد تصاویری را بازسازی کند که قبلا به آنها نشان داده شده بود. پژوهشگران در بررسی جدید نیز از روشهایی مشابه برای حدس زدن محتوای رؤیاهای افراد استفاده کردند.
نتایجی که این متخصصان اعصاب ژاپنی در جریان پژوهشهای خود بدست آوردهاند این احتمال را تقویت میکند که خواب دیدن و پیامهای عصبی بینایی، در کورتکس بینایی به طور مشابه پردازش میشوند.
حال یوکیاسو کامیتانی و همکارانش قصد دارند در گام بعدی با بررسی حرکات سریع چشم هنگام خواب، اطلاعات مشابهی برای بازسازی رؤیاها بدست آورند.