ولایتی: ایران تصمیمی برای مذاکره مستقیم با آمریکا ندارد
علی اکبر ولایتی، مشاور امور بین الملل رهبر جمهوری اسلامی ایران
علی اکبر ولایتی، مشاور امور بین الملل رهبر جمهوری اسلامی ایران در گفت و گو با یک سایت اصولگرا گزارش های مربوط به انجام مذاکره مستقیم خود با مقام های آمریکایی را تکذیب کرد و گفت که ایران تصمیمی به مذاکره با آمریکا ندارد.
آقای ولایتی که تا پیش از ریاست جمهوری محمد خاتمی به مدت ۱۶ سال سکاندار سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران بود از آن زمان مشاور آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری جمهوری اسلامی، در امور بین الملل است.
هفته گذشته برخی از رسانه های نزدیک به مخالفان دولت ایران از جمله سایت «کلمه» گزارش دادند که علی اکبر ولایتی اخیرا در دیدار با مقام های آمریکایی با آنها به مذاکره مستقیم پرداخته است. از اصغر حجازی و حسین طائب از مسوولان امنیتی بیت رهبر جمهوری اسلامی به عنوان کسانی نام برده شده که علی اکبر ولایتی را در این مذاکرات همراهی کرده اند.
آقای ولایتی در گفت و گو با سایت «مشرق» که نزدیک به محافل امنیتی است گفته که مذاکرات مستقیم با طرف آمریکایی «از پایه و اساس دروغ است.»
وی در عین حال اضافه کرده است: «تا آنجا که من از تصمیمات نظام اطلاع دارم»، تصمیم جمهوری اسلامی برای مذاکره مستقیم با آمریکا «صحت ندارد.»
روزنامه آمریکایی «نیویورک تایمز» روز ۲۰ اکتبر امسال در گزارشی به نقل از مقامهای ناشناس در دولت باراک اوباما، نوشته بود که آمریکا و ایران برای مذاکره رو در رو بر سر برنامه هسته ای ایران توافق کرده اند.
تامی ویتور، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، این گزارش را تکذیب کرد و علی اکبر صالحی، وزیر امور خارجه ایران، نیز روز ۳۰ مهرماه، گفت که «چیزی به نام مذاکره با آمریکا نداریم.»
علی اکبر ولایتی در گفت و گو با سایت «مشرق» مقام های آمریکا را متهم کرده است که «می گویند ما کار هسته ای صلح آمیز نکنیم اما این حق ایران است و ما به هیچ وجه زیر بار نمی رویم چرا که اگر به فرض هم ما به طور موقت از حق خود صرف نظر کنیم آنها بهانه دیگری را مطرح می کنند.»
این اظهارات مشاور امور بین الملل رهبر جمهوری اسلامی در حالی بیان می شود که مقام های آمریکایی از جمله باراک اوباما، رییس جمهوری این کشور، و هیلاری کلینتون، وزیر امور خارجه، بارها تاکید کرده اند که حق ایران برای دستیابی به انرژی هسته ای صلح آمیز را به رسمیت می شناسند.
واشینگتن و متحدان غربی آن در عین حال گفته اند که با توجه به پنهانکاری ایران در دهه های ۶۰ و ۷۰ در زمینه برنامه هسته ای خود، این کشور باید با آژانس بین المللی انرژی برای راستی آزمایی ماهیت فعالیت خود همکاری کند.
تهران متهم شده است که در پوشش برنامه اتمی خود به دنبال ساخت سلاح اتمی است ولی ایران این اتهام را رد می کند.
آقای ولایتی غرب را متهم کرده که در برابر «توقف غنی سازی اورانیوم» توسط ایران در اوایل دهه ۸۰ خورشیدی «به هیچ یک از وعده های خود عمل نکرده و روز به روز جلوتر آمدند.»
وی افزوده که توقف غنی سازی «تجربه تلخی بود اما یک خاصیت بزرگ داشت و آن این بود که برای چندمین بار به خودمان ثابت شد که اگر عقب نشینی کنیم آنها دست از ادعاهای خود بر نمی دارند.»
مشاور رهبر جمهوری اسلامی درباره پیشنهاد «سازش در مذاکرات و نرمش در برابر سیاست های آمریکا» گفته است: «آنهایی که این پیشنهاد را می دهند راه حلی ارائه نکرده اند. سوال من این است که جمهوری اسلامی تا کجا و تا کی باید با ملایمت برخورد کند؟ چه تضمینی وجود دارد که اگر به عنوان مثال، ایران به بخشی از خواسته های غرب پاسخ مثبت دهد آنها به ادعاها و قول های خود وفادار بمانند؟ آیا آنها این اقدام را تفسیر به ضعف و ترس جمهوری اسلامی نمی کنند؟»
جمهوری اسلامی ایران به دلیل آنچه که اصرار بر غنی سازی اورانیوم عنوان شده است از سوی شورای امنیت سازمان ملل، آمریکا و اتحادیه اروپا هدف تحریم های شدید اقتصادی و مالی قرار گرفته است.
این تحریم ها باعث شده تا ارزش پول ملی ایران در ماه های اخیر بیش از ۶۰ درصد از ارزش خود را از دست بدهد و صادرات نفت ایران از دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه در سال گذشته به حدود ۸۰۰ هزار بشکه افت کند.
علی اکبر ولایتی گفت و گوهای ایران با گروه پنج به علاوه یک شامل آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و بریتانیا همراه با آلمان را با مذاکرات ایران با عراق در پایان جنگ هشت ساله مقایسه کرده و گفته است که در مذاکرات با عراق، «ما بر خواسته خود پای فشردیم و در نهایت، روزی صدام با ارسال آخرین نامه، همه چیز را پذیرفت.»
وی که ریاست هیات مذاکره کننده با طرف عراقی را بر عهده داشت در مصاحبه خود گفته است: «آن زمان، از داخل، من را به سرسختی متهم می کردند و حتی بعضی با زبان بی زبانی خواستار تسامح در برابر صدام بودند. اکنون هم این فشارها وجود دارد، همان طور که برخی خواستار انعطاف در مذاکرات هستند.»
مشاور رهبر جمهوری اسلامی می گوید که ایران «نمی تواند به راحتی از بحث هسته ای بگذرد» و کسانی که خواستار «نرمش ایران» در مذاکرات شده اند را به بی اطلاعی از فضای بینالمللی متهم کرده و گفته است: «کسانی که این ادعا را دارند شناختی از فضای بینالمللی ندارند چرا که اگر این فضا را می شناختند این گونه سخن نمی گفتند.»
به ادعای وی، «حرص و طمع غرب تمامی ندارد. غرب، سیری ناپذیر است.»
آقای ولایتی به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز اشاره ای داشته و پیش بینی کرده که «اگر وضع به همین شکل ادامه یابد احتمال پیروزی اوباما بیشتر از رقیبش خواهد بود، مگر اینکه حادثه مهمی در حوزه سیاسی و تبلیغاتی به ضرر اوباما پدید آید.»
انتخابات ریاست جمهوری آمریکا قرار است روز ششم نوامبر- یک هفته دیگر- برگزار شود و بر اساس نظرسنجی ها، باراک اوباما اندکی از رقیب جمهوریخواه خود میت رامنی، پیش است.
هر دو نامزد در آخرین مناظره خود که روز دوم آبان ماه برگزار برگزار شد تاکید کردند که اجازه نخواهند داد، ایران به سلاح اتمی دست پیدا کند.