قطع ورود برخی کالاها، راهکار ایران برای مقابله با تحریمها
دویچه وله : ایران برای مقابله در برابر تحریمها٬ کالاهای وارداتی به کشور را اولویتبندی کرده و قصد دارد با اختصاص ارز دولتی به کالاهای ضروری٬ واردات "کالاهای لوکس" از جمله خودروها و تجهیزات الکترونیک را متوقف کند.
سقوط ارزش ریال در برابر ارزهای جهانی و محدودیتهای گستردهای که در اثر تحریمهای شدید غرب علیه جمهوری اسلامی پدید آمده٬ ایران را وادار به اولویتبندی کالاهای وارداتی به کشور کرده است. در همین راستا اعلام شده که واردات کالاهای غیرضروری٬ از جمله گوشیهای تلفن همراه و ماشینهای خارجی قطع میشود تا ارز لازم برای واردات اقلام ضروری مورد نیاز کشور تامین شود.
به گزارش خبرگزاری رویترز٬ تصمیمهای جدید دولت ایران برای «غربالگری اولویتها» در واردات کالا٬ نشانههای دیگری از طرح «ریاضت اقتصادی» دولت و «اقتصاد مقاومتی» مورد نظر رهبر ایران برای مقابله با تاثیرات محدودکننده تحریمهای گسترده اقتصادی علیه ایران است؛ تحریمهایی که به خاطر سرسختی رهبران ایران در مواضع هستهای٬ اقتصاد کشور را هدف قرار دادهاند.
مقامات ایرانی پس از تلاطم بیسابقه بازار ارز و سقوط آزاد ارزش ریال در هفته گذشته٬ واردات کالا را بر اساس میزان ضرورت به ۱۰ اولویت گوناگون طبقهبندی کردهاند و ارز مورد نیاز واردکنندگان را بر اساس اولویتها توزیع میکنند. بر مبنای این طرح٬ واردکنندگان کالاهای غیرضروری مجبور میشوند دلار را با نرخی بالاتر از نرخ دولتی تهیه کنند؛ اقدامی که به اعتقاد کارشناسان جریان واردات در ایران را با اختلالات جدی مواجه خواهد کرد و به فساد اقتصادی دامن خواهد زد.
حمید صافدل٬ رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران٬ روز یکشنبه (۱۴ اکتبر٬ ۲۳ مهر) در گفتوگو با خبرگزاری ایسنا گفت اولویتهای تعیینشده در دو سه روز آینده اعلام خواهد شد. او تاکید کرد تخصیص ارز مبادلهای به «کالاهای لوکس» که در اولویتهای ۹ و ۱۰ قرار گرفتهاند٬ اولویت دولت نیست و آنها باید از ارز خود یا ارز صرافیها استفاده کنند.
«حمایت از تولید داخلی» دلیل اتخاذ این تصمیمات عنوان شده است. آقای صافدل تصریح کرد «با توجه به تغییرات نرخ ارز٬ به طور طبیعی رغبت به مصرف کالاهای داخلی بیشتر شده است.»
خودروهای لوکس٬ گوشیهای تلفن همراه٬ تجهیزات الکترونیک٬ کاغذ سیگار٬ کاغذ دیواری٬ پوشاک خارجی و ... از جمله کالاهایی هستند که در اولویتهای پایین قرار گرفتهاند. بنا بر آمار ارائهشده٬ سالانه بین ۱۰ تا ۱۲ میلیارد دلار صرف واردات «کالاهای لوکس» به ایران میشود. پیشتر٬ مهدی غضنفری٬ وزیر صنعت٬ معدن و تجارت ایران هم از مردم خواسته بود که استفاده از چنین کالاهایی را کنترل و برای تامین نیاز به تولیدکنندگان داخلی رجوع کنند.
دلار همچنان در اوج٬ تحریمهای جدید در راه
به گزارش خبرگزاری رویترز٬ به رغم تلاشهای دولت برای کنترل بازار ارز٬ بهای دلار در بازار آزاد همچنان بیش از ۳ هزار تومان است و در روز یکشنبه با قیمتی در حدود ۳۴۰۰ تومان نیز معامله شده است.
در پی سقوط ارزش ریال، بازار ارز در ایران همچنان راکد است
جو بازار ارز همچنان امنیتی است و دولت با اقدامات پلیسی تلاش میکند تا از رشد قیمت ارز و سقوط بیشتر ارزش ریال جلوگیری کند. خرید و فروش ارز در بازار آزاد «راکد» گزارش میشود.
این محدودیتهای بیسابقه در حالی در ایران اعمال میشود که کشورهای عضو اتحادیه اروپا قرار است روز دوشنبه (۱۵ اکتبر٬ ۲۴ مهر) در نشست وزیران خارجه کشورهای عضو این اتحادیه در لوکزامبورگ٬ تحریمهای جدیدی بر ضد ایران اعمال کنند.
گفته میشود تحریمهای جدید که سیستم بانکی٬ صنعت و حملونقل ایران را هدف قرار میدهد٬ شدیدترین تحریمهای اعمالشده از سوی این اتحادیه علیه ایران خواهد بود.