طرح سئوال از احمدی نژاد؛ برخورد جدی به چراغ سبز رهبر نیاز دارد
بهروز کارونی
خبرگزاری فارس به نقل از علی ایرانپور،نماینده مجلس از مبارکه،نوشت که بیش از ۹۰ تن از نمایندگان طرح سؤال از رییس جمهور را امضا کرده اند.
وی گفت:محورهای این طرح درباره گرانی، ارز و مدیریت در بازار، عدم حضور رئیس کل بانک مرکزی در مجلس و نگرانی به دلیل کاهش ارزش پول ملی و قدرت خرید مردم هستند.
این نماینده مجلس همچنین اشاره کرد که مصاحبه مطبوعاتی اخیر محمود احمدی نژاد، یکی دیگر از محورهای این طرح سئوال خواهد بود.
بر اساس گزارش ها،قرار است که طرح سئوال از محمود احمدی نژاد روز یکشنبه تسلیم هیات رییسه مجلس شود.
احسان مهرابی،روزنامه نگار در ترکیه،در گفت و گو با رادیو فردا درباره طرح سئوال از رییس جمهوری اسلامی ایران می گوید:
مجلس ثابت کرد که دستانش در مقابل احمدینژاد همچنان بسته است. نمایندگان مجلس و آقای لاریجانی، رئیس مجلس، سعی کردند در برابر صحبتهای آقای احمدینژاد از خود خویشتنداری نشان دهند اما میتوان گفت این خویشتنداری از سر ناچاری بود نه از روی انتخاب.
در حال حاضر، مجلس در برابر آقای احمدینژاد دو گزینه قانونی دارد، بحث استیضاح رئیس جمهور و یا سوال از او. بحث استیضاح رئیس جمهور یک روند خاص را میطلبد و نیاز به هماهنگی با رهبری دارد و ممکن است تبعات سیاسی زیادی داشته باشد. پس تقریبا میتوان گفت استیضاح منتفی است.
اما بحث سوال از رئیس جمهور هم یک بار در گذشته اتفاق افتاد و سبب شد مجلس در برابر آقای احمدینژاد تحقیر شود و راه به جایی نبرد.
تلاش نمایندگان مجلس برای تغییر قانون سوال از رئیس جمهور به این شکل که اگر پاسخهای رئیس جمهور قانع کننده تشخیص داده نشد به طور خودکار بعد از چند بار سوال، استیضاح مطرح شود با مقاومت شورای نگهبان مواجه شد. بنابراین میتوان گفت سوال از رئیس جمهور نه از نظر حقوقی و نه از نظر سیاسی، در حال حاضر، به نفع مجلس نیست. چون از نظر حقوقی که اتفاقی نمیافتد و از نظر سیاسی هم قبلا ثابت شده است که این امر در نهایت به زیان مجلس تمام خواهد شد.
پس چرا چنین فشاری به محمود احمدینژاد وارد و بحث سوال از او مطرح میشود و در عین حال خبرگزاریها به نقل از برخی نمایندگان مجلس میگویند که نمایندگان خواستار استعفای تیم اقتصادی دولت هستند؟
مجلس، مدیریت یک دستی ندارد و گرایشهای سیاسی مختلفی در آن وجود دارد. بخشی از مجلس هوادار دولت هستند و موافق ادامه این روند، اما بخشی از نمایندگان مجلس هم هستند که به دلایل اقتصادی انتقادهای زیادی متوجه آنها است. آنها به حوزههای انتخابی خود میروند و با گرانی و وضعیت اقتصادی مردم مواجه میشوند و وقتی به تهران برمیگردند و در مجلس حضور مییابند سعی میکنند برای کاستن فشار از روی خود و این که نشان دهند دارند کاری میکنند و در برابر شرایط اقتصادی کشور و کنایههای آقای احمدی نژاد بی تفاوت نیستند، مجبورند اقداماتی انجام دهند. تا بعدها اگر خواستند بیلان کاری ارائه دهند یا به مردمی که انتخابشان کردند بگویند کارهایی انجام داده ایم، سندی داشته باشند.
در واقع بحث سوال از رئیس جمهور در حال حاضر به این دلیل است که نمایندگان مجلس کاری انجام داده باشند و یک نوع رفع تکلیف است وگرنه خودشان میدانند با این شرایط نمیتوانند در برابر احمدینژاد کاری بکنند.
آیا میتوان گفت در اختلاف بین مجلس و رئیس جمهور، آیت الله علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران هنوز موضع خاصی نگرفته است؟
انتقادات آقای احمدی نژاد تنها متوجه مجلس نبود و بخشهای دیگر مانند قوه قضاییه و سپاه را هم دربرداشت، اما آنها هم هنوز واکنشی نشان ندادهاند و ممکن است واکنش را در آینده به شکل تلافی ببینیم، مانند بازداشت اطرافیان رئیس جمهور و یا اتفاقات دیگر.
پس مجلس هم بخشی از این پروژه برخورد با رئیس جمهور خواهد بود به شرط این که از سوی نهادهای دیگر هم مجوز برخورد با آقای احمدینژاد صادر شود. این برخورد ممکن است در حد استیضاح وزیر و ادقاماتی از این دست باشد، اما در حد استیضاح رئیس جمهور و برخورد جدی با او، مجلس نیاز به چراغ سبز رهبر و دیگر نهادهای کشور دارد.